Liu Shaoang olimpiai bajnok 500 méteren – videó a történelmi döntőről

2022. február 13. 11:52
Liu Shaoang mindhárom futamát megnyerte 500 méteren vasárnap, és olimpiai bajnok lett ezen a távon Pekingben. Videón visszanézhető a több szempontból is sporttörténelmi finálé. Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry búcsúzott a szám negyeddöntőjében.

Történelmi egyéni magyar aranyérem 500 méteren!

 

A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázó-válogatott komoly érzelmi hullámvasúton ment át eddig Pekingben. A vegyes váltónk bronzérmet szerzett február 5-én, két nappal később Liu Shaolin Sándort kizárták, miután elsőként ért célba a férfi 1000 méter döntőjében, így Liu Shaoang történelmi bronzérmet nyert, ő szerezte meg Magyarország első egyéni téli olimpiai érmét. A csapat továbblépett a történteken, és szerdán férfi 1500 méteren Liu Shaoang negyedik, Liu Shaolin Sándor hatodik helyezést ért el. Ráadásul Liu Shaolin Sándor olimpiai rekordot korcsolyázott.

Női 1000 méteren Jászapáti Petra remek országos csúcsot futott a szerdai selejtezőben, és kiváló versenyzéssel nyolcadik helyezést ért el pénteken. Ugyanezen a napon Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry magabiztosan továbbjutott a férfi egyéni 500 méter selejtezőiből. Azonban az olimpiai címvédő férfiváltónk a pénteki elődöntőben egy rossz váltás miatt a negyedik helyen ért célba, és csak a B-döntőbe jutott.

A férfi short trackesek 500 méteres versenyszáma vasárnap 12.00-kor kezdődött a negyeddöntőkkel, majd következtek az elődöntők, és aztán jöttek a döntők. Mindhárom klasszisunk – Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry – éremesélyesként indult ezen a távon, igaz, a selejtezőkben elért idő alapján a Liu fivéreket a hármas és négyes pályára sorolták be a negyeddöntőbeli futamokban, Krueger a kettes pozícióból rajtolt.

Liu Shaolin Sándor a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének negyeddöntőjében a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 13-án. A magyar versenyző nem jutott tovább. MTI/Kovács Tamás

A negyeddöntők második futamában Liu Shaolin Sándor a négyes pályárol rajtolt. Rögtön a harmadik helyre állt a start után. Több körön át ebben a pozícióban haladt, majd megpróbálta kívülről megelőzni az előtte haladókat. Nagyot küzdött, de nem sikerült előrébb lépnie, sőt, a végén a lett Kruzbergs a hajrában hat ezredmásodperccel hamarabb ért be a célba, így

Liu Shaolin Sándor negyedik lett, ezzel elbúcsúzott a további küzdelmektől.

A szám egyik nagy esélyese, a kínai Vu Ta-csing nyerte a futamot.

„Az volt a taktika, hogy kivárok az utolsó pillanatig. Nagyon jó formában éreztem magam. De fel kellett készülnöm a legrosszabbra, és ez megtörtént. Nem tudok mit csinálni. Az utolsó lökésemig harcoltam. Ez olyan, mintha egy katona elmegy a háborúba, és az utolsó töltényét is el kell lőnie. Az utolsó pillanatig küzdöttem, sajnos ez most így alakult. Fel kellett dolgoznom már néhány nappal ezelőtt, hogy valószínűleg nem leszek itt olimpiai bajnok. Korábban azt nyilatkoztam, ha bármi megtörténik, akkor is boldogok leszünk, ha nyerünk, ha nem, mert mindent megtettünk annak érdekében, hogy sikeresek legyünk. Ezt most is így gondolom. Nagyon rossz érzés, hogy ez most nem sikerült. Nehéz feldolgozni. Volt néhány napom rákészülni. Sírtam eleget otthon ahhoz, hogy itt most ne sírjak. Mindig az a motivációm, hogy azért fáradok el edzéseken, hogy a versenyeken ne kelljen. Számtalan alkalommal sírva mentem haza edzésről azért, hogy itt ne kelljen. Megküzdöttem, maximálisan elégedett vagyok. A sors nem akarta, hogy újra olimpiai bajnok legyek. Bennem volt a siker, viszont most nem jött össze. Remélem, Milánóban jobb lesz. A hétfőn történtek után fel is adhattam volna, gondolkoztam, hogy hazamenjek-e, de itt maradtam, és megküzdöttem saját magammal, ez inkább egy bennem zajló háború volt” – értékelt Liu Shaolin Sándor az M4 Sportnak a férfi 500 méteres negyeddöntő után.

A harmadik futamban Krueger John-Henry a második pozícióból indult, a rajt után beragadt és megbotlott, igy visszacsúszott, és a negyedik helyen korcsolyázott, és nem is tudott feljebb zárkózni. Az utolsó körben a dél-koreai Hwang robbantott, aki az ötödik helyről feljött a második helyre,

Krueger ötödikként ért célba, ő sem folytatta tovább.

Liu Shaoang a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének negyeddöntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. MTI/Kovács Tamás

Liu Shaoang a hármas pályát kapta, a start után a két kanadai ellenfél mögött harmadikként sorolt be, később a második helyen korcsolyázó Jordan Pierre-Gilles kicsúszott Liu Shaoang előtt. A magyar versenyző az utolsó előtti körben szépen megelőzte Steven Dubois-t. Végül Liu Shaoang futamgyőztesként jutott az elődöntőbe.

Liu Shaoangot a második elődöntőbe sorolták be, a rajt után a fiatalabb Liu testvér a második helyen ment egy ideig, majd két körrel a vége előtt átvette a vezetést egy gyönyörű, tiszta előzéssel. Liu Shaoang remek versenyzéssel megtartotta a pozícióját, és magabiztosan nyerte a futamát, így

Liu Shaoang bejutott az A-döntőbe legjobb idővel.

Liu Shaoang első helyen ér célba a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének elődöntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. MTIKovács Tamás

Liu Shaoang az egyes rajtszámmal versenyzett ezen a napon regnáló világbajnokként 500 méteren. Az elődöntőben elért legjobb időnek köszönhetően az ifjabb Liu testvér az egyes pályáról rajtolt az ötfős A-döntőben, ott egy kazah, egy orosz, egy kanadai és egy olasz ellenféllel kellett megküzdenie. Az olimpiai címvédő és világcsúcstartó Vu Ta-csing nem jutott be a fináléba.

A döntőben a rajtot meg kellett ismételni. A második rajt után nagyszerűen jött el Liu Shaoang, az élre állt, remekül tartotta a pozícióját, az orosz rivális ment mögötte, de esélye nem volt előzni.

Liu Shaoang magabiztos versenyzéssel győzött, és olimpiai aranyérmet nyert.

Liu Shaoang történelmet írt több szempontból is. Liu Shaoang nyerte meg az első magyar egyéni téli olimpiai aranyérmet, ő lett az első kétszeres téli olimpiai bajnok a magyar sporttörténelemben, valamint az FTC versenyzője az első magyar sportoló, aki három medált gyűjtött egy téli olimpián, és aki összességében négy érmet zsebelt be a téli ötkarikás játékokon, illetve a 23 éves short trackes lett a második magyar sportoló Szőke Kató után, aki egy váltóval szerzett olimpiai bajnoki cím mellett egyéniben is nyert az ötkarikás játékokon.

Íme a videó Liu Shaoang döntőjéről, ahol történelmi aranyérmet nyert:

Fantasztikus teljesítményt ért el Liu Shaoang, főleg annak fényében, hogy csak egy hét késéssel tudott megérkezni Pekingbe a pozitív koronavírustesztje miatt.

„Nagyon izgultam a futam előtt. Nálam hangosabban senki nem kiabált. Nem jutok szavakhoz. Annyira örülök és annyira megérdemelte Ádó. Hihetetlen jó a története, hiszen néhány nappal később tudott kiutazni, mert covidos lett, büntette őt is a sors, de kijött, kiállt és megcsinálta. Nagyon nagyon büszke vagyok rá. Legszívesebben beugrottam volna hozzá a pályára. Tudom, milyen érzés vele megosztani az örömöket, és ezt is ugyanúgy meg tudom vele osztani. Sajnálom, hogy a jégen nem lehettem vele, és ott nem tudtam támogatni. Amikor nyilatkozom, általában összeszedetten tudok beszélni, viszont most egyszerűen nem megy. Az emberek nekem is gratulálnak, és annyira jó érzés, nagyon ügyes volt.

Én vagyok a világ legboldogabb bátyja!”

– nyilatkozta meghatódva Liu Shaolin Sándor az M4 Sportnak.

Nehéz út vezetett a történelmi diadalig. A Liu testvérek sok mindenen mentek keresztül az egész idényben, az olimpiát is beleértve. Komoly érzelmi hullámvasút jellemezte az elmúlt időszakot.

„Pjongcsangban is az utolsó napon hoztuk a legnagyobb eredményt. Ezúttal is az utolsó távba tudtunk kapaszkodni mindketten, és Ádó ezt kihasználta. Nagyon jó formában volt, az öltözőben is próbáltam minél kevesebb terhet rátenni, és inkább minél jobban biztatni őt. Azt mondtam neki, hogyan korcsolyázzon, mire figyeljen oda. Nem tudom, hogy a futam alatt hallott-e, de igyekeztem a leghangosabban kiabálni, hogy tartson ki az utolsóig. És megcsinálta! Anyukánk és apukánk úgy nevelt fel, hogy szeressük egymást, és ha bármelyikünk szerzi az aranyérmet, az a családban marad, és az mindig a kettőnk sikere, és remélem, hogy Ádó ezt nem felejtette el. Ugyanúgy tudok örülni az ő győzelmének, talán még jobban is, mint az enyémnek, mintha én nyertem volna” – tette hozzá Liu Shaoang büszke bátyja.

A győztes Liu Shaoang a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének döntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. MTI/Kovács Tamás

Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmese, egyben első kétszeres téli olimpiai bajnoka is interjút adott az M4 Sport kamerája előtt a virágceremónia után.

„Szerintem a reakciómon nem látszik, mit értem el, és hogy min mentem keresztül. Még mindig szótlan vagyok, és nem tudom, mikor fog leesni, s mikor tudok reagálni erre az egészre. Azt tudtam, hogy borzasztó hosszú nap lesz, örülök, hogy sikerült ezt elérnem.

Amikor felkeltem, éreztem, hogy ma olimpiai bajnok leszek,

és remélem, ez a siker olyan fajta élményt okozott a mi kis hazánknak, a mi kis országunknak, amelyet sosem felejtünk el. Remélem, ez az élmény összehozta azokat az embereket, akik nekünk szurkoltak, s velünk voltak végig” – mondta kifejezetten higgadtan Liu Shaoang, és folytatta az értékelést.

 „Nagyon sokáig vártam a szerencsére, mivel elég balszerencsésen indult az olimpia. Pozitív lett a koronavírustesztem, így nem tudtam kiutazni a csapattal együtt Pekingbe. Akkor nagyon furcsán éreztem magam, nem tudtam, hova vezet majd ez az út. Ezer és ezerötszáz méteren sem jött össze. Úgy döntöttem, nem várok tovább a szerencsére, és magamnak kell megszereznem ezt az érmet, meg kell küzdjek ezért. Nem vártam a szerencsét. Az első futamtól kezdve nagyon nyugodt voltam, éreztem, hogy bennem volt a győzelem. Fel tudtam használni mindazt a sok tapasztalatot, amit megszereztem, és át tudtam gondolni a négy évvel ezelőtti hibáimat, és úgy tudtam odaállni a futamokhoz, hogy nem izgultam. Tudtam, hogy meg fogom csinálni. Sanyival egyelőre nem nagyon volt időm beszélni, úgyhogy remélem, a csapat vár rám a faluban, és nagyot ünneplünk majd, mivel két nap pihenés következik a férfiváltó B-döntőjéig” – árulta el Liu Shaoang.

A magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere, Bánhidi Ákos is értékelte Liu Shaoang teljesítményét az M4 Sportnak.

„Ádónak hatalmas rend van a fejében, olyan, ami csak a legnagyobbakra jellemző.

Ez ahhoz kell, hogy ilyen szituációban a legjobbat hozza ki magából, és ő ezt megtette. Idő kell ahhoz, hogy idáig eljusson egy sportoló, meg kell élnie a dolgokat. Pjongcsangban megélte, hogy az egyéni versenyszámokban nem volt sikeres, ám az ember a hibáiból gyönyörűen fel tudja építeni magát úgy, hogy aztán kiváló dolgokat tudjon végrehajtani. Erre Ádó képes volt. Még innen is tovább tud lépni” – elemzett Bánhidi Ákos az M4 Sport kamerája előtt.

A győztes Liu Shaoangot (háttal) köszönti Csang Csing Lina edző (jobbról a második), Liu Shaolin Sándor (középen) és Csun Dzse Szu (balra) a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének döntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. MTI/Kovács Tamás

A magyar short track válogatott edzője, Csang Csing Lina kiemelte Liu Shaoang érettségét az M4 Sportnak adott interjújában.

„Shaoang sokkal érettebb lett az elmúlt négy évben. Nagyszerű fizikai adottságokkal rendelkezik, így nála inkább a mentális fejlődésre kellett koncentrálni. Meg kellett vele értetni, hogy ő bajnok alkat, és hogyan lehet ennek megfelelően teljesíteni. Sokkal nehezebb így versenyezni, mintha nem lenne az. Ahhoz, hogy a többi ország legjobbjait le lehessen győzni, nemcsak fizikálisan, hanem fejben is rendben kellett lennie. Ma a döntő előtt is azt mondtam neki, hogy „Menj, és nyerd meg az aranyat! Képes vagy rá. Ne gondolj semmi másra, csak vedd végig a lépéseket, hogy tökéletes négy és fél kört és negyven másodpercet tudj korcsolyázni!” Így kell őt mentálisan felrázni, és nem szabad hagyni, hogy a végeredményen járjon az esze. Ha csak arra gondol, hogyan építse fel a futamot a jégre lépéstől a célig, akkor meglesz a siker. Örömmel látom, hogy

az elmúlt négy évben nemcsak fizikálisan, hanem fejben is igazi bajnok lett”

– fejtette ki Csang Csing Lina.

A magyar válogatott edzője és technikusa, Csun Dzse Szu is rendkívül pozitívan nyilatkozott Liu Shaoangról az M4 Sportnak.

„A pozitív Covid-teszt miatt Shaoang olimpiája nehezen indult. De amikor végre megérkezett Pekingbe, úgy kezelte a helyzetet, mint bármelyik hétköznapi kihívást. Hitt magában, mint ahogyan mi is bíztunk benne, és minden támogatást megadtunk neki. Amióta Pekingben van, minden nap egyre jobb állapotba került, és ma végre felért a csúcsra. Shaolin, Shaoang és az egész csapat magas szintre jutott. Minden évben készítettünk egy tervet közösen, lépésről lépésre terveztünk, és rengeteg dolgon változtattunk. Ezek közül a versenyen nem használtunk fel mindent, viszont amire Shaoangot felkészítettük, azt ő most felhasználta. Végre megcsinálta!” – elemzett Csun Dzse Szu.

Liu Shaoang hétfőn 13.15-kor veszi át az aranyérmet az éremátadó ceremónián. Történelmi pillanat lesz az is.

 

 

 

Nyitókép: Liu Shaoang elsőként ér célba a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. Mellette a második helyezett orosz Konsztantyin Ivlijev. MTI/Kovács Tamás

***

Azt látták már, miként készültek a pekingi olimpiára a Liu féverek, mit gondolnak a testvéri szeretetről, hogyan viszonyulnak ahhoz, ha az egyikőjük nyer, a másik nem? Kínai-magyar identitásukról  és a pekingi olimpiai vágyaikról is sokat mesélnek egy korábbi kétrészes nagy portréban. 

 

A második részből már akkor is fény derült a nagy vágyra, hogy Jackie Channel is forgatnának:

 

 

 

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elképesztő fizikai és mentális erő.

Így kell ezt csinálni. Gratulálok.

Befogadhatjuk más népek legjobbjait, de nem tömegeit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés