A kilóra összevásárolt kínai hokiválogatott a negyeddöntőért játszik Kanadával

2022. február 14. 22:58

Írta: Edvi László
Az első héten zajló „meccselgetés” után kedden nyolctagúvá, szerdán négytagúvá válik a most még 12 csapatos mezőny. A keddi nap legkülönlegesebb találkozójának a Kanada-Kína ígérkezik, és nem azért, mert ha mindkét válogatott az ő állampolgáraként született legjobbjait küldené csatába, akkor kb. 25-30 gól lenne a különbség a két társaság között. Itt és most azonban kissé más összetételű csapatok lépnek jégre.

A kínaiak a 32. helyen szerénykednek a világranglistán, ám a házigazda jogán ott lehetnek a 12 csapatos mezőnyben. Miközben hiányzik onnan Norvégia, Ausztria, Belorusszia, Franciaország, Olaszország, és még hosszan lehetne sorolni a kínainál jobb hokicsapatokat. Ám ilyen a kiírás az olimpiákon, a házigazdának automatikusan jár egy hely.

Kína becsületére szóljon, hogy elég sok követ megmozgatott, hogy méltó képviselőket küldjön a tornára.

Divatos kifejezéssel élve: kilóra vett egy válogatottat.

Ahol lámpással kell keresni azokat a játékosokat, akik 5-6 éve többet tudtak az országról, minthogy remek onnan származó ételeket lehet eszegetni pálcikával az Egyesült Államokban és Kanadában gazdagon található ázsiai éttermekben.

A harmadik sor egyik csatára, Zesen Zhang, a negyedik sor tagjaként néha szerephez jutó Juncheng Yan, Wei Zhong, Rudi Ying és a hivatalosan a kerethez tartozó, de jeget többnyire a nézőtérről látó Xudong Xiang, Jianing Guo és Pengfei Han született Kínában. A többiek közül

11-en Kanadában, hárman az Egyesült Államokban, egy játékos pedig Oroszországban

látta meg a napvilágot. Nem kínai szülők gyerekeként.

Így már rögtön közelít a kínai hoki a világ élvonalához.

A német Jonas Muller (41) és a kínai csapatban játszó kanadai Ethan Werek (61) a 2022-es téli olimpia férfi jégkorongtornájának A csoportjában játszott Németország-Kína mérkőzésen. Fotó: MTI/AP/Matt SlocumTavaly nyáron az egyik unatkozó szövetségi funkcionárius felvetette, hogy ha nem ér el egy szintet a válogatott, akkor jobb lenne, ha nem engednék indulni, hogy ne tegye nevetségessé az olimpiát. Persze leginkább ez a kijelentés volt nevetséges fél évvel a rajt előtt, főleg úgy, hogy addigra a kínai válogatott már „készen állt”. A terveknek megfelelően. Mert az olimpiára verbuvált válogatottnak kreáltak egy csapatot Kunlung néven, melyet elindítottak az orosz bázisú, KHL-ben, az öreg kontinensen az NHL-nek megfelelő bajnokságban.

Az nagy kérdés, hogy ezzel a megoldással ártottak-e többet a sportágnak, vagy azzal, ha hazai „csetlő-botlók” néztek volna farkasszemet a vérprofikkal?

A cseh Jiri Smejkal (13) és a svájci Yannick Weber harcol a Csehország-Svájc csoportmérkőzésen, mely az egyetlen volt a 18-ból, mely büntetőkkel dőlt el. Kedden a két csapat a nyolcaddöntőben újra találkozik. Fotó: MTI/AP/Matt SlocumAz biztos, az amerikaiak 8-0-ra győzték le Kínát, de a kanadaiak nem akarták „agyonverni” a „Zs válogatottjuk” szintjén lévőket, már csak azért sem, mert ők is inkább csak D-E-F szintű társaságot alkotnak, ugyanis az NHL nem engedte el a játékosait az olimpiára. Ez persze óriási érvágás a sportágnak, és nagy csalódás a nézőknek is.

Ám ezen kénytelenek vagyunk túllépni, mert változtatni úgysem lehet rajta.

És kedden az ún.

nyolcaddöntőkben a négy találkozóból három is érdekesnek ígérkezik.

Ha már a kiírás elég vicces. Ugyanis a 12 csapatot három csoportba sorolták, és itt körmérkőzés keretében mindenki játszott mindenkivel. Senki nem esett ki, a három kvartett legjobbja bekerült a szerdai negyeddöntőbe, plusz a legtöbb pontot szerzett második is. Így a nyolcaddöntőben nem kell küszködnie az Egyesült Államoknak, Finnországnak, Svédországnak, és Oroszországnak, bárhogy is hívják a „szbornaját” jelenleg.

Az orosz kapus, Ivan Fegyotov (28) és honfitársai, Damir Saripzjanov (43) és Nyikita Nyesztyerov (89) ünnepelnek, miután megnyerték a 2022-es téli olimpia férfi jégkorongtorna B csoportjában játszott Orosz csapat-Svájc mérkőzést a pekingi Nemzeti Fedett Stadionban 2022. február 9-én. Fotó: MTI/AP/Matt SlocumA többiek a szerzett pontok, gólok, meg minden megmozdulás alapján sorszámot kaptak, és ez alapján Kína újból megmérkőzhet a sportág őshazájának ideküldött delegáltjaival. Érdekes kérdés, hogy

Kanada másodszor is kíméletes lesz vele, vagy  ezúttal már erődemonstrációt tart? 

 Nagyon nem érdemes kihajtania magát, mert a nyolcaddöntők győzteseinek a diadaluk után 21 órával már a negyeddöntőben kell helytállniuk. Olyan ellenféllel szemben, mely vasárnap játszott utoljára. Igazságos rendszer, ugye?

Persze erre mondhatják az ezt kitaláló csinovnyikok:

tetszettek volna megnyerni a csoportot!

Ez az érvelés is igaz.

Mindenesetre a hoki rajongói érdeklődve várják, hogy mire megy szerdán a szlovák-német vélhetően gyilkos csata továbbjutója az Egyesült Államokkal, a cseh-svájc párharcból továbblépő Finnországgal. Mert a dán- lett találkozó túlélőjét valószínűleg elsöpri az útból az orosz válogatott, ám a Kanada- Svédország is kétesélyes. Egyébként Kanada azért került ebbe a nehéz helyzetbe, mert a csoportjában 4-2-re kikapott az Egyesült Államoktól. Vagyis neki még küzdeni kell azért, hogy Svédország „színe elé kerüljön”!

Végre, hogy a hokitornán is kezdődnek az izgalmak!

 

 

A nyitóképen: a kanadai Jack McBain (j) és a kínai Ryan Sproul a 2022-es téli olimpia férfi jégkorongtornájának A csoportjában játszott Kanada-Kína mérkőzésen a pekingi Fedett Stadionban 2022. február 13-án.

MTI/AP/Matt Slocum

 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés