Liu Shaoang a Mandinernek: Ez a győzelem a közös sikerünk a bátyámmal, Sanyival

2022. február 14. 19:39
A hétfői sajtótájékoztatón Liu Shaoang megköszönte a sikert mindenkinek, aki ebbe munkát fektetett. A friss egyéni olimpiai bajnok elmondta, a kudarcok után tudatosabban készült az olimpiára, ez a diadal közös családi siker, még egy téli olimpián biztosan folytatja. Azt is megemlítette, hogy megdöbbenve tapasztalta, több mint 30 millióan látták a kínai közösségi oldalon kitett képét.

Az immár kétszeres olimpai bajnok, Liu Shaoang és a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere, Bánhidi Ákos egy sajtótájékoztató keretében válaszolt többek között a Mandiner kérdéseire is.

Liu Shaoang először az 500 méter vasárnapi döntőjéről beszélt. „Az volt a taktika, hogy előre állok, és végig vezetek a döntőben. Éreztem, hogy az orosz ellenfél (Konsztantyin Ivlijev – a szerk.) le tudja rajtolni a kazah versenyzőt (Abzal Azsgalijev – a szerk.), éreztem az orosz fiú sebességét, és tudtam, ha mögém kerül, nem tud majd megelőzni, nem csinál majd butaságot, hiszen ő viszonylag fiatal, és nagyon örül bármilyen éremnek. Próbáltam az első két kört tempósabban meghúzni, aztán a futam utolsó felében védekezni” – elemezte a finálét Liu Shaoang, és elmondta, hogy az elődöntő nagyon nehéz futam volt, és felért egy olimpiai döntővel.

„Láttam, hogy az elődöntőbeli vetélytársak nem mozogtak olyan stabilan és gyorsan, mint én, nem voltak jó formában. Nem aggódtam, éreztem, hogy futamgyőztesként jutok majd tovább a döntőbe” – fejtette ki Magyarország első egyéni téli olimpai bajnoka.

Liu Shaoang első helyen ér célba a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének elődöntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. MTI/Kovács Tamás

A 23 éves sportoló elárulta, hogy magabiztos volt a döntő előtt, és valószínűleg emiatt nem látszódtak hatalmas érzelmek az arcán a győzelem után.

„Úgy keltem fel vasárnap reggel, hogy tudtam, olimpiai bajnok leszek.

Úgy álltam hozzá a döntőhöz, hogy biztosan megnyerem, és nem izgultam annyira. Amikor beértem a célba, nem igazán volt reakcióm, nem tudom, ilyenkor mit szoktak érezni az emberek. Ez egy csodálatos eredmény. Megpróbálom feldolgozni ezt. Nem tudom, ilyen helyzetben hogyan kell reagálni és mit kell csinálni” – mondta hazánk első kétszeres téli olimpiai bajnoka.

„Visszanéztem a vasárnapi futamokat, és már-már félelmetesen higgadt és nyugodt voltam. Láttam a versenytársaim arckifejezését és figyeltem őket a bemelegítésnél, szerintem néhányan idegesek voltak és izgultak. Én egyáltalán nem izgultam, tudtam, mire vagyok képes és mi fog történni. Az ezer és az ezerötszáz méter után nem voltam csalódott, ott is mindent beleadtam és nagyon jól teljesítettem. Most így jött ki a lépés, rövidpályás gyorskorcsolyában bármi megtörténhet” – mesélte az első magyar sportoló, aki egy medálnál többet gyűjtött egy téli olimpián – az FTC versenyzője hármat is szerzett.

A győztes Liu Shaoang a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének döntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. MTI/Kovács Tamás

Az 500 méteres szám regnáló világbajnoka elárulta, a páyafutása során eddig egyetlen versenyen érezte meg előre a sikert.

„A 2021-es dordrechti világbajnokság váltott ki belőlem hasonló érzéseket, akkor is úgy keltem fel, hogy tudtam, ötszáz méteren világbajnok leszek. A pekingi olimpián annyiban volt más, hogy már előző este elfogott ez az érzés, és reggel tudatosult bennem, hogy ez így lesz. Ezt ilyenkor nem szoktam elmondani senkinek, inkább magamban próbálom tartani, s a nap végén osztom meg mindenkivel, hogy ez bennem volt, és nem kellett volna igazából izgulniuk” – folytatta az első magyar sportoló, aki egy medálnál többet gyűjtött a téli olimpiákon – ő eddig négy érmet zsebelt be.

Hatalmas érzelmi hullámvasúton ment át az egész csapat, a történtek különösen a bátyját, Liu Shaolin Sándort viselhették meg.

„Sanyi nagyon örült a sikeremnek, de sajnos a döntő estéjén nem tudtunk beszélni, mert a vegyes zónában adott interjúk, a sajtótájékoztatók és a doppingvizsgálat miatt nagyon későn értem vissza a szállásra, akkor Sanyi már aludt. Így hétfőn reggel tudtunk egymással beszélni.

Ez a közös sikerünk Sanyival, ezt együtt értük el, ő is azok közé tartozik, akik a legbüszkébbek rám.

Ez a siker mindenkié, aki kicsit is beletett ebbe” – közölte az ifjabb Liu fivér, aki elmondta hivatalos ünneplést sem tartottak még, de majd bepótolják.

A győztes Liu Shaoangot (háttal) köszönti Csang Csing Lina edző (jobbról a második), Liu Shaolin Sándor (középen) és Csun Dzse Szu (balra) a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének döntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. MTI/Kovács Tamás

Az ifjabb Liu fivér kitért arra is, hogyan szolgálta ki a sajtót a finálé után. „A vegyes zóna elején legalább nyolc különböző nemzetközi tévétársasághoz kellett odaállnom, emellett egyéb interjúkat kellett adnom a sportújságíróknak, köztük kínaiaknak is. De nyilván a legtöbbet a magyaroknak nyilatkoztam” – közölte Liu Shaoang.

Liu Shaoang január 24-én pozitív koronavírustesztet produkált, és emiatt nem utazhatott a magyar küldöttséggel Pekingbe. A nemzetközi protokollnak megfelelően öt egymást követő napon teljesített negatív Covid-tesztet követően február 1-jén az fiatalabb Liu testvér elindulhatott a kínai fővárosba, ahová február 2-án érkezett meg. Ennek kapcsán elmondta, hogy a negatív történések nem segítettek neki, azonban így többet tudott gondolkodni.

„Annyiban segített ez a helyzet, hogy volt időm átgondolni ezeket a dolgokat. Később utaztam ki a csapathoz, nehéz volt otthon edzeni a Magyarországon maradt társakkal. Majd egyedül érkeztem Pekingbe, és így kellett megismernem az olimpiai falut, egy idegen környezetet. Ahogy találkoztam a többiekkel, már könnyebb volt, és másnap már úgy ismertem a falut, mint a tenyeremet. Örülök, hogy sikerült ideérnem és a csapatot tudtam erősíteni” – mondta Liu Shaoang.

iu Shaoang elsőként ér célba a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. Mellette a második helyezett orosz Konsztantyin Ivlijev. MTI/Kovács Tamás

Hozzátette, a szűk családi körrel sikerült beszélnie telefonon már közvetlenül a finálé után, még mielőtt el kellett mennie doppingtesztre, valamint rengeteg üzenetet és telefonhívást kapott, ezeket nagyon köszöni, és próbál mindenkinek válaszolni ezekre.

Külön érdekesség, hogy a Liu testvérek édesapjának a hazájában rendezik ezt az olimpiát.

„Ez teljesen más érzést tud adni, hiszen csodálatos és hihetetlen, hogy mennyire szeretnek itt minket, és mennyien szurkolnak nekünk.

Rengetegen követnek engem a kínai közösségi oldalon, múlt héten tettem ki egy képet egy kínai sportolóval, aki olimpiai bajnok lett Pekingben, és néhány nap alatt 30 millióan nézték meg.

Részben a helyi szurkolóknak is köszönhető a sikerünk, a lelátón nagyon sokan szurkoltak nekünk, támogattak minket. Ez részben az ő érdemük is” – jelentette ki Liu Shaoang.

Liu Shaoang elmondta, hogyan érzett a bátyja kizárása után elért sikere miatt.

„Úgy lett volna a legszebb, ha Sanyi megnyeri az ezer métert, én pedig az ötszáz métert, vagy ketten állunk a dobogón. Azonban a sikereket és a kudarcokat is el kell felejteni nagyon gyorsan, és tovább kell lépni, hiszen jönnek a következő futamok és versenyek. Most nem jött össze, de bízom benne, hogy a következő alkalommal sikerülni fog” – tette hozzá Liu Shaoang.

„Szerintem tudjuk tartani ezt a jó szintet, és ha még jobban odafigyelünk, akkor még jobbak lehetünk. A milánói olimpia még messze van, addig még nagyon sokat kell dolgozni. De első körben a montreali világbajnokságra készülünk, majd egy hosszabb pihenés következik, ami mindenképp kell az emberi szervezetnek” – folytatta Liu Shaoang.

Liu Shaolin Sándor (balra) és a későbbi bronzérmes Liu Shaoang a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntője előtt a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. Liu Shaolin ugyan elsőként haladt át a célvonalon a döntőben, de végül a zsűri két esetben is szabálytalannak látta, sárga lapos büntetéssel zárták ki, azaz a teljes mezőny végére sorolták. MTI/Kovács Tamás

Tehát a regnáló olimpiai és világbajnok az ötkarikás játékok után megkezdi a felkészülést a márciusi, kanadai világbajnokságra, majd csak azután jöhet a hosszú megérdemelt pihenés. „Közvetlenül az olimpia után nehezebben futunk neki a dolgoknak, mi sportolók más szemmel nézzük a világbajnokságot, hiszen ez nem tűnik olyan nagy eseménynek, mint az olimpia. Négy évvel ezelőtt nagyon szerettem volna kiválóan teljesíteni a vb-n, de ott sem sikerült jól szerepelnem, néhány távon kizártak, váltóval pedig elestünk. Szeretném jól érezni magam az idei világbajnokságon, szeretnék még jó eredményt elérni. Nem biztos, hogy az egyes rajtszámot sikerül megtartanom, hiszen ebben a sportágban bármi megtörténhet, folyamatosan változnak a bajnokok” – árulta el Liu Shaoang.

A 23 éves sportoló elárulta, hogy nehéz megmondani, hogy hány olimpián tervez még versenyezni. „Nehéz megmondani, meddig lehet ezt csinálni, mennyire fárad el az ember fizikailag és lelkileg, nagyon sok mindentotl fugg.

Az biztos, hogy Milánóig mindenképp megyünk Shaolinnal,

de az, hogy mi lesz utána, még nem tudjuk, az már hosszabb megbeszélést igényel, és utána tudjuk meghozni a döntést” – nyilatkozta Liu Shaoang.

A későbbi győztes Liu Shaoang (jobbra) a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. Mögötte a későbbi ezüstérmes orosz Konsztantyin Ivlijev (jobbról a második) és a bronzérmes kanadai Steven Dubois (jobbról a harmadik). MTI/Kovács Tamás

A short track fejlődéséről is említést tett a négyszeres olimpiai érmes sportoló. „A csapat szintjén már 2014 óta érünk el nagyszerű eredményeket, azóta folyamatosan fejlődik a sportág. Nekem a 2018-as év után jött el a mérföldkő, onnantól kezdtem olyan szintet hozni, ami idáig vezetett, és még innen is van tovább” – mondta Liu Shaoang.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere, Bánhidi Ákos is elmondta véleményét a hazai rövidpályás gyorskorcsolya alakulásáról. „A négyévente rendezett téli olimpia a legfontosabb verseny, ám egy olimpiai részvételből nem lehet levonni a konzekvenciákat évekre, és a két ötkarikás játékokon elért eredményeket sem lehet összehasonlítani. Természetesen az olimpiai szereplés sok mindent meghatároz, illetve fontos az a fantaszikus eredmény, amit Ádó itt elért. Több tényezőt is figyelembe kell venni. Egyrészt ezer méteren magyar versenyző futott át elsőnek a célvonalon, mégis Ádó szerzett bronzérmet. Másrészt nem vagyunk igazán specialistái az ezerötszáz méteres távnak, de ott nagyon közel jártunk az éremszerzéshez. Továbbá a vegyes váltóban mindkét hölgy úgy adta ki magából a teljesítményét, hogy eljutottunk egy bronzéremig. Kiemelném Jászapáti Petra egyéni szereplését is.

A férfiváltó betlijén kívül ez egy nagyon jó olimpia, nagyon elégedett vagyok a csapattal úgy, hogy még véget sem ért az olimpia.

Ünnepelni így még nem tudtunk. Nagyon komolyan vesszük majd a férfiváltó B-döntőjét. Összességében erősödni tudtunk, és remélem, hasonló úton tudunk haladni tovább” – értékelt Bánhidi Ákos, és hozzátette, ez a téma hosszabb elemzést és kifejtést igényel.

Bánhidi Ákos is értékelte Liu Shaoang teljesítményét.

„Már az olimpia előtt is mondtam, hogy a világ legjobb korcsolyázói között az fog dönteni Pekingben, hogy fejben ki tudja legjobban kezelni a helyzetet. Vasárnap ebben Ádó volt a legerősebb. Fizikailag és pszichésen is volt hullámvölgyünk a történtek miatt, ebből ki tudtunk lábalni. Az egész mezőnyben csak Ádó volt erre képes” – elemzett Bánhidi Ákos.

A győztes Liu Shaoangot (balra) köszönti Csang Csing Lina edző (jobbról a harmadik) a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének döntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. A háttérben Bánhidi Ákos és Liu Shaolin Sándor. MTI/Kovács Tamás

A szakvezető hozzátette, hogy több év munkája és feszültsége szabadult fel, amikor Liu Shaoang győzött. „Az érzést, amikor Ádó nyert, azt nem lehet szavakba önteni. Meg szerettük volna mutatni országnak, világnak, hogy mire vagyunk képesek, és Ádó képes volt ezt megvalósítani. A szakmában nincs ennél felemelőbb pillanat” – árulta el Bánhidi.

A negatív történések kapcsán a szakember beszélt arról is, hogy Liu Shaolin Sándor jelenlegi lelkivilágáról kellett-e és tudott-e már foglalkozni.

„Sanyi rendkívül erős alkat, és általában aki short trackben eljut magas szintre, az megerősödik lelkileg, hiszen a sportágunkban a pokol és a menny nagyon közel lehet egymáshoz.

A versenyző elérhet olyan eredményt, amivel a mennybe kerül, majd jöhet a feketeleves, amin nagyon gyorsan túl kell lépni. Azonban ez az eset ezer méteren egy olimpiai döntőben történt, és lehet, hogy nagypapa koráig elkísérik a történtek, ám nem tudom elképzelni, hogy ez befolyásolja a teljesítményét. Megtanulta, hogy egy bizonyos szinten a múlttal teljesen felesleges foglalkozni. Beszélgettünk rövidebben, de ezeket a sebeket nem feltétlenül most kell felkaparni” – fejtette ki Bánhidi.

Az óvással kapcsolatban Bánhidi elmondta, hogy ez protokolláris folyamat, mindössze egyszer fogadtak el óvást, akkor egy sárga lapot vontak vissza. Igaz, Liu Shaolin Sándor esetében már ez is némi gyógyír lett volna, mivel sárga lappal a mezőny végére sorolták. „Igazságtalannak tartom a sárga lapot, mivel a pályán történt óriás bunyók alapján mindenkit ki lehetett volna zárni. Nem vártam az óvástól sokat, az óvás arról szól, hogy egyrészt megmutassuk a korcsolyázóinknak, hogy a végletekig mindent megpróbálunk, mert hátha ez lesz az első eset, amit elfogadnak. Másrészt fontos, hogy a zsűri érezze, hogy nemcsak dísznek állunk ott, hanem lépünk és kifejtjük a véleményünket, és elmegyünk a végletekig a versenyzőink védelmében” – fejtette ki Bánhidi.

A képen: Az aranyérmes Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének eredményhirdetésén az olimpiai parkban a pekingi téli olimpián 2022. február 14-én. MTI/Kovács Tamás

Bánhidi Ákos elárulta, hogy most két napra előre tud tervezni a következő pekingi versenyre, majd a kanadai világbajokságra koncentrál a stáb. „Ezek a kiváló sportolók huzamosabb ideje hozzák ezeket a szép eredményeket, és ez talán jelentheti azt, hogy kaphat annyi figyelmet a hazai korcsolyázás – nemcsak a gyorskorcsolya, hanem a többi szakág is –, hogy a teljes utánpótlásrendszer olyan létesítménybe költözhet, ami illeti. Talán ez lehet a legnagyobb eredménye az utóbbi időben elért sok sikernek. Ez mindennek az alapja, hogy a korcsolyasport következő generációi is tudják hozni az eredményeket. Ehhez az kell, hogy a sok-sok gyerek, aki ezt a sportot választja, megfelelő körülmények között korcsolyázhasson, és ebből tudunk majd meríteni. Ha ezt sikerül elérni, akkor mindannyiunk küldetése teljesül” – tekintett a jövőbe Bánhidi.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy a rövidpáyás gyorskorcsolya-válogatott és stábja pénteken érkezik Magyarországra, és a Gyakorló Jégcsarnokban lesz fogadás és ünneplés.

Liu Shaoang hétfőn átvette a történelmi aranyérmét. Íme a vidéó az éremátadásról:

 

Nyitókép: Az aranyérmes Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének eredményhirdetésén az olimpiai parkban a pekingi téli olimpián 2022. február 14-én.
MTI/Kovács Tamás

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Néha van ünnep a mi utcánkban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés