A skandinávok nyerték a jeges finn-orosz háborút

2022. február 20. 14:39

Írta: Edvi László
A téli olimpia utolsó napján rendezték a férfi jégkorong-torna döntőjét. A fináléba a már négy különböző néven (Szovjetunió, Független Államok Közösségének egyesített csapata, Oroszország, Olimpiai sportolók Oroszországból) aranyérmet szerző „Szbornaja” került, és az évtizedek óta a világ közvetlen élvonalába tartozó Finnország, mely eddig még soha nem nyert aranyat ebben a sportban az ötkarikás játékokon.

Amikor a jégkorongot a Szovjetunió uralta, akkor Finnország és Svédország másodhegedűs volt a „Vörös gépezet” és Csehszlovákia mögött. A két skandináv válogatott nagy ritkán tudta megráncigálni a két nagy bajuszát, de arról nem is álmodott, hogy valaha egy olimpián elé kerüljön. Kanada éppen önkéntes száműzetésben volt, így akkoriban (jó sokáig!) a két ország belügye volt az olimpiai torna. Majd

1980-ban jött a „csoda a jégen”

, amikor az amerikai amatőrök megviccelték a milliomos szovjet profikat. Az volt az újkori hoki történetének egyik komoly mérföldköve, melyről hollywood-i film is készült. A következő nagy változás akkor érkezett el, amikor

1998-ban az NHL leállt a játékok idejére

, és a Gretzkyék szerepelhettek Naganoban.

Most, Pekingbe a világ elsőszámú bajnoksága, az észak-amerikai NHL nem engedte el játékosait, ez nagyban rányomta a bélyegét az elmúlt bő két hétre. Erről lesz majd szó a következő napokban, most a döntő napján foglalkozzunk a torna legfontosabb találkozójával! Az orosz és a finn válogatott csoportelsőként abszolválta a „bemelegítő fázist”, így közvetlenül a legjobb nyolc közé került. Ez azért volt fontos, mert vasárnapot követően legközelebb csak szerdán kellett jégre lépnie. Míg Finnország ellenfele, Svájc, és az orosz válogatott vetélytársa, Dánia egy nappal korábban még élet-halál-harcot vívott a negyeddöntőért.

A finn Iiro Pakarinen (b) és az orosz Ivan Fedotov kapus a férfi jégkorongtorna döntőjében. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mindkét gárda simán hozta a számára nem túl nehéz feladatot, bár Svájc jobban meg tudta volna nehezíteni a skandinávok dolgát, ha nem kell az erős Csehországgal játszani 21 órával korábban. Ilyen volt a kiírás, maximálisan igazságtalan, de ehhez kellett alkalmazkodni! Aztán az elődöntőben a finnek szoros meccsen győzték le az erőn felül teljesítő szlovákokat, míg az oroszok büntetőkkel ( a nyolcadik körben!) verték meg a svédeket.

Tömegjelenet a férfi jégkorongtorna döntőjében játszott Finnország - Orosz válogatott mérkőzésen. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A döntőben hajtós, küzdelmes, de nem túl látványos játékot produkáltak a meglepetésre a nagy téttől kissé megilletődő profik. „Csak ne kerüljünk hátrányba” – gondolták mindkét oldalon, és ennek megfelelően nem törték össze magukat a játékosok. Ám az emberelőny ekkor is előny, és az első harmad feléhez közelítve Grigorenko kihasznált egy ilyen lehetőséget: a védekezőnégyszög tagjai között jobbról a kapuba bombázta az orosz vezetőgólt.

A második játékrész elejéig kellett várni a finn szurkolóknak az egyenlítésre: a védő Pokka a kék vonal közeléből lőtt, és az orosz kapus hibájából a hálóban landolt a korong. Ekkor kezdődött csak az igazi óvatoskodás, sajnos mondható, hogy nem az esemény rangjának megfelelő produkció zajlott a középső harmad további részében.

A finn Harri Säteri (b) védi az orosz Szergej Andronov (j) lövését a férfi jégkorongtorna döntőjében. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A harmadik játékrész elején viszont megváltozott minden, mert annak 31. másodpercétől előnybe került a finn válogatott. A 204 centis óriás, Antilla forgolódott egy kicsit, majd kapura lőtt, és a süvítő korong vagy megpattant Björninenen, vagy nem, de a lényeg, hogy Fedotov ketrecében landolt. Ettől kezdve az oroszok lépéskényszerbe kerültek, de a finnek nem hagyták őket kibontakozni.

Gyakran a semleges zónában, néha már az orosz harmadban letámadták a címvédőt!

Nemhogy a régi idők hokiját, a Mihajlov-Petrov-Harlamov, vagy a Larionov-Krutov-Makarov trió produktumát nem tudták idézni az utódok, de ritkán jutottak be még a finn harmadba is. Gyakorlatilag nem volt esélyük a gólszerzésre 19 perc 29 másodperc alatt. A 17 kapuralövés pedig egészen siralmas mérleg egy orosz válogatottól.

Ja, nem az utolsó harmadban lőttek ennyit az oroszok a finn kapura, hanem a találkozó 60 perce során!

Így nem lehet olimpiai döntőt nyerni, és ehhez természetesen taktikus játékkal hozzájárultak a finnek!

Megérdemelten írtak történelmet!

A finn csapat örül a győzelemnek a férfi jégkorongtorna döntőjében játszott Finnország - Orosz válogatott mérkőzés végén a pekingi téli olimpián 2022. február 20-án. Történelme első olimpiai bajnoki címét szerezte a finn férfi jégkorong-válogatott, miután a fináléban 2-1-re legyőzte a címvédő orosz csapatot. Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Csoportmérkőzések:

 

A csoport

 

Egyesült Államok-Kína 8-0

Kanada-Németország 5-1

Egyesült Államok-Kanada 4-2

Németország- Kína 3-2

Egyesült Államok- Németország 3-2

Kanada-Kína 5-0 

 

A csoport végeredménye:

1.Egyesült Államok   9 pont

2.Kanada                      6 pont

3.Németország            3 pont

4.Kína                            0 pont

 

B csoport

 

Orosz válogatott-Svájc 1-0

Dánia- Csehország 2-1

Orosz válogatott- Dánia 2-0

Csehország-Svájc 2-1 (büntetőkkel)

Dánia-Svájc 5-3

Csehország- Orosz válogatott 6-5 (hosszabbítás után)

 

A csoport végeredménye:

1.Orosz válogatott  7 pont

2.Dánia                      6 pont

3.Csehország            4 pont

4.Svájc                       1 pont

 

C csoport

 

Svédország-Lettország 3-2

Finnország-Szlovákia 6-2

Svédország-Szlovákia 4-1

Finnország-Lettország 3-1

Szlovákia-Lettország 5-2

Finnország-Svédország 4-3 (hosszabbítás után)

 

A csoport végeredménye:

1.Finnország     8 pont

2.Svédország    7 pont

3.Szlovákia        3 pont

4.Lettország      0 pont

 

A negyeddöntőbe jutott: Egyesült Államok, Finnország, Svédország, Orosz válogatott.

 

Mérkőzések a negyeddöntőért:

 

Szlovákia-Németország    4-0

Dánia-Lettország               3-2

Svájc-Csehország              4-2

Kanada-Kína                      7-2

 

Negyeddöntők:

 

Szlovákia- Egyesült Államok 3-2 (büntetőkkel)

Finnország- Svájc                    5-1

Orosz válogatott- Dánia           3-1

Svédország- Kanada               2-0

 

Elődöntők:

 

Finnország-Szlovákia 2-0

Orosz válogatott-Svédország 2-1 (büntetőkkel)

 

Bronzmérkőzés: Szlovákia- Svédország 4-0

Döntő: Finnország- Orosz válogatott 2-1

 

 

A nyitóképen: a finn csapat örül a győzelemnek a férfi jégkorongtorna döntőjében játszott Finnország – Orosz válogatott mérkőzés végén 2022. február 20-án. Történelme első olimpiai bajnoki címét szerezte a finn férfi jégkorong-válogatott, miután a fináléban 2-1-re legyőzte a címvédő orosz csapatot.

MTI/Kovács Tamás

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A skandinávok nyerték a jeges finn-orosz háborút"

Finnország nem Skandinávia. Na, mindegy...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés