Magyarország az eddigi legsikeresebb téli olimpiáját zárta Pekingben

2022. február 20. 20:42
A magyar küldöttség minden idők legjobb magyar téli olimpiai szereplését produkálta Pekingben. A magyar delegáció először szerzett három érmet, hat pontszerző helyezést, 20 pontot téli ötkarikás játékokon. A rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott gyűjtötte az összeset, ez szép előrelépés a pjongcsangi 15 ponthoz képest. A nem pontszerző versenyzőink közül is többen történelmet írtak.

Magyarország minden idők legeredményesebb téli olimpiáját zárta Pekingben: első alkalommal szerzett három érmet, valamint hat pontszerző helyezést, illetve 20 pontot. A rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott gyűjtötte a magyar delegáció összes pontját a 24. téli olimpián. Ez komoly fejlődés a pjongcsangi 15 ponthoz képest. A pekingi hősöknek érmekben is sikerült túlszárnyalni a 2018-as teljesítményt. Továbbá a nem pontszerző versenyzőink is hatalmas sportteljesítményt nyújtottak a kínai fővárosban – több történelmi tettet végrehajtva.

Rövid pályás gyorskorcsolya

A magyar küldöttség legeredményesebb sportolója Liu Shaoang lett,

egyéni versenyzőként 14 pontot ért el, miután a szám regnáló világbajnokaként győzött 500 méteren – ez hét olimpiai ponttal egyenlő –, bronzérmet szerzett 1000 méteren (négy pont), és negyedik lett 1500-on (három pont). A férfi short trackesek teljes mezőnyében egyedül ő tudott mindhárom egyéni távon a döntőben futni. Ráadásul rendkívül eredményesen hozta le a finálékat két éremmel és a legrosszabb egyéni helyezése is egy negyedik hely volt.

Az aranyérmes Liu Shaoang a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének eredményhirdetésén az olimpiai parkban a pekingi téli olimpián 2022. február 14-én. MTI/Kovács Tamás

A magyar vegyes váltó tagjaként bronzérmet nyert – ez további négy olimpiai pontot jelentett. A férfiváltónkkal pedig hatodik helyezést ért el – még egy olimpiai pont. A 20 pontból összesen 19-cel vette ki a részét.

Liu Shaoang történelmet írt több szempontból is.

Ő nyerte meg az első magyar egyéni téli olimpiai aranyérmet, és ő lett az első kétszeres téli olimpiai bajnok a magyar sporttörténelemben,

valamint az FTC versenyzője az első magyar sportoló, aki egy medálnál többet gyűjtött egy téli olimpián – ő hármat is szerzett –, és aki négy érmet zsebelt be a téli ötkarikás játékokon. Emellett a short trackes lett a második magyar sportoló, aki egy váltóval szerzett olimpiai bajnoki cím mellett egyéniben is nyert az ötkarikás játékokon. Ezt a bravúrt először az úszó Szőke Kató érte el, aki 1952-ben Helsinkiben 100 méter gyorson és 4x100 méter gyorson lett olimpiai bajnok.

Krueger John-Henry, Jászapáti Petra, Liu Shaoang, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor (balról jobbra), a bronzérmes magyar rövid pályás gyorskorcsolya vegyes váltójának tagjai a csapatverseny virágceremóniáján a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 5-én. MTI/Kovács Tamás

Fantasztikus teljesítményt ért el Liu Shaoang, főleg annak fényében, hogy csak később tudott megérkezni Pekingbe a pozitív koronavírustesztje miatt. A kínai fővárosban pedig egyszer lent, egyszer fent járt a magyar alakulat. A 23 éves Liu Shaoang mentálisan nagyszerűen kezelte a rendkívüli érzelmi hullámvasút okozta helyzetet.

A magyar vegyes váltó bronzérmet szerzett,

miután a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor összetételű négyes futamgyőztesként jutott a döntőbe, míg a fináléban Krueger helyett Liu Shaoang versenyzett.

Liu Shaolin Sándor várja az eredményt a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. Liu Shaolin ugyan elsőként haladt át a célvonalon a döntőben, azaz a videózás percei alatt olimpiai bajnoknak érezhette magát, de végül a zsűri két esetben is szabálytalannak látta, sárga lapos büntetéssel zárták ki, azaz a teljes mezőny végére sorolták. MTI/Kovács Tamás

Egyéniben Liu Shaolin Sándor elsőként haladt át a célvonalon az 1000 méteres döntőben, de hosszas videóelemzés után kizárták őt. Majd hatodik helyen végzett 1500 méteren – egy olimpiai pontot szerezve –, ráadásul ebben a versenyszámban olimpiai csúcsot korcsolyázott, ez új országos rekord is. Férfi 500 méteren az idősebb Liu testvér búcsúzott a negyeddöntőben, és a 13. helyen fejezte be ezt a versenyt. Pjongcsang olimpiai bajnoka Pekingből is vitt medált, bronzéremig vezette a vegyes váltót. Az immár kétszeres olimpiai érmesnél csak az öccse eredményesebb a magyar téli olimpikonok közül.

Az olimpiai címvédő férfiváltónk csak a B-fináléba jutott egy rossz váltás miatt.

A Liu fivérek, Krueger és Nógrádi Bence alkotta kvartett megnyerte a B-döntőt, így a hatodik helyezést érte el.

A 2018-as pjongcsangi téli olimpián Krueger John-Henry az Amerikai Egyesült Államok színeiben ezüstérmet nyert 1000 méteren, ám Pekingben – már magyarként – ezen a távon a negyeddöntőbeli futamában kizárták, és a 14. helyen végzett. Az 500-on szintén a negyeddöntőben búcsúzott, és 17. lett. A kínai fővárosban az 1500-on érte el a legjobb egyéni eredményét, ott győzött a B-döntőben, és a tizenegyedik helyezést érte el. A vegyes váltóval viszont ezen az olimpián is dobogóra állhatott, így ő is kétszeres olimpiai érmes.

Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Liu Shaoling Sándor és Krueger John-Henry (balról jobbra) a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének B-döntője előtt a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 16-án. MTI/Kovács Tamás

A nőknél Jászapáti Petra kimagaslóan teljesített a vegyes váltó mellett az egyéniben is, két számban is a legjobb tíz között zárt: hetedik lett 500-on, miután mindössze két ezredmásodperccel maradt le az A-döntőről, és a nyolcadik helyen végzett 1000 méteren. Utóbbi távon új országos csúcsot futva ment tovább a selejtezőből. A női 1500-on is bravúrosan bejutott az elődöntőbe, ám ott szabálytalanság miatt kizárta a magyar főbíró, Pádár Beáta, így a Szegedi Korcsolyázó Egyesület versenyzője a 22. lett a leghosszabb távon.

A másik szegedi short trackes, Kónya Zsófia a harmadik olimpiáján remekül mozgott, a vegyes váltóban kiválóan korcsolyázott. Ám az egyéniben nem teljesen úgy jött ki a lépés, ahogy szerette volna: 500-on és 1000-en nem jutott tovább a selejtezőből, előbbi számban a 21. helyen végzett, utóbbiban a 29. lett, míg 1500-on kiharcolta a negyeddöntőbe jutást, de ott már búcsúzott, miután Pádár Beáta főbíró őt is kizárta, így helyezés nélkül a mezőny végére került Kónya, igaz, a futamában elért ötödik helyezésével sem kvalifikálta volna magát az elődöntőbe. Azonban a vegyes váltóval nyert bronzérem mindenért vigasztalja. A 27 éves Kónya február 6-án ünnepelte születésnapját, pont ezen a napon vette át a medált az éremátadó ceremónián. Jól megérdemelt, szép ajándék.

A short track válogatottunk egy arany- és két bronzéremmel a hatodik helyen zárt a sportág összesített éremtáblázatán.

Alpesi sí

Két alpesi síző vitte a magyar zászlót a téli olimpia megnyitóünnepségén: Kékesi Márton és Tóth Zita. A 26 éves Kékesi a pjongcsangi ötkarikás játékokon már szerzett tapasztalatokat, míg Pekingben a 34. helyen végzett óriás-műlesiklásban, és 33. lett műlesiklásban. A 19 esztendősen első olimpiáján induló Tóth kiesett az óriás-műlesiklás első futamában, két napra rá a 40. helyen zárt műlesiklásban.

Kékesi Márton a férfi alpesisí műlesiklás versenyének első futama után a 2022-es pekingi téli olimpián a jencsingi zónában lévő Nemzeti Alpesisí Központban 2022. február 16-án. MTI/Kovács Tamás

Hódeszka

Kozuback Kamilla történelmet írt Pekingben azzal, hogy ő lett Magyarország első snowboardos olimpikonja.

A 17 éves hódeszkás eredetileg félcsőben szerzett kvótát – ebben a számban 19. lett –, azonban előtte már a slopestyle-ban bemutatkozhatott, miután tartalékként indulási jogot kapott az olimpia alatt a hivatalos edzésen horrorsérülést szenvedő japán Josika Rina visszalépése miatt. A Calgaryban született versenyző – akinek édesanyja magyar, édesapja kanadai – a 28. helyen végzett a slopestyle selejtezőjében, így nem jutott be a fináléba élete első olimpiai versenyén. Hozzá kell tenni, csak egyszer kapott edzési lehetőséget ezen a pályán, ez igen kevés gyakorlási időnek számít slopestyle-ban. Ezzel a 17 éves Kozuback a magyar küldöttségből elsőként versenyzett a pekingi téli olimpián.

Kozuback Kamilla, miután bemutatta gyakorlatát a női hódeszkások big air versenyszámának selejtezőjében a pekingi téli olimpián a Big Air Soukang sportközpontban 2022. február 14-én. A magyar versenyző a 17. helyen végzett, így nem jutott be a 12-es döntőbe. MTI/Kovács Tamás

Később a big air versenyében is elindulhatott szintén visszalépések miatt, a kedvenc versenyszámában a 17. helyen végzett a 29 fős mezőnyben, így nem jutott a tizenkét fős döntőbe. Újabb történelmi tettet hajtott végre a kanadai-magyar sportoló, mivel

a nők közül csak ő és a cseh Sarka Pancochová szerepelt mindhárom snowboardszámban a pekingi ötkarikás játékokon.

Sífutás

Kónya Ádám a második olimpiáján vett részt, és 72. lett a férfi sífutók szabadstílusú sprintversenyének selejtezőjében, így nem jutott tovább a negyeddöntőbe. A 29 éves veszprémi versenyző a 80. pozícióban zárt a klasszikus stílusú 15 kilométeren. A szabadstílusú tömegrajtos 50 kilométeres számban az 55. helyen végzett – 54 év után indult újra magyar sífutó ebben a számban –, igaz, a szélsőséges időjárási körülmények miatt a zsűri 28,4 km-re csökkentette a távot.

A 29 éves Kónyát érte az a megtiszteltetés, hogy ő vihette a magyar zászlót a pekingi záróünnepségen.

Az ötkarikás játékokon bemutatkozó 22 éves Pónya Sára a 97. helyen zárt a női 10 kilométeres klasszikus stílusú sífutásban.

Kónya Ádám a férfi sífutók 50 kilométeres tömegrajtos versenyében a 2022-es pekingi téli olimpián, a csangcsiakoui zónában lévő Nemzeti Sífutó Központban 2022. február 19-én. Az eredetileg 50 kilométeres versenyt a rossz időjárás miatt 28,4 kilométerre rövidítették. Kónya Ádám 55. lett. MTI/Kovács Tamás

Páros műkorcsolya

Magyar Márk páros műkorcsolyázó február 17-én pozitív PCR-tesztet produkált Pekingben, így nem indulhatott a párjával, Chtchetinina Iouliával a pekingi olimpián. A magyar bajnok kettős a műkorcsolya párosok versenyén szerepelt volna február 18-án a rövid programban, és továbbjutás esetén a másnapi kűrben léphetett volna jégre. Márpedig legutóbb 66 évvel ezelőtt vehetett részt magyar műkorcsolya páros téli olimpián – 1956-ban a Nagy Marianna, Nagy László duó bronzérmet szerzett az olaszországi Cortina d’Ampezzóban rendezett ötkarikás játékokon.

A cseh páros nem feledkezett meg a hiányzó magyarokról. A Jelizaveta Zuková, Martin Bidar kettős a rövid programja után a pontokat várva együttérzően üzent a magyar duónak. A páros férfi tagja, Bidar a kamerába mutatta a telefonját egy fotóval a magyar műkorcsolyázókról, míg a cseh hölgy Magyar Márk nevét mondta a kamerába, miközben integetett és puszit küldött.

Íme a videó a szép gesztusról:

Téli olimpián a magyar küldöttség először szerzett három érmet, illetve hat pontszerző helyezést, valamint 20 pontot. Összesítésben Magyarország a 20. helyen végzett az éremtáblán a pekingi téli olimpián, ez minden idők legjobb magyar szereplése a téli ötkarikás játékok történetében.

 

Nyitókép: Jászapáti Petra (balra), Liu Shaolin Sándor (balról a második), Liu Shaoang (balról a negyedik) és Krueger John-Henry (jobbról a negyedik), a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott tagjai a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban, miután hazaérkeztek a pekingi téli olimpiáról 2022. február 18-án.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés