Színpompás ünnepséggel zárult a pekingi téli olimpia

2022. február 20. 16:07

Írta: Edvi László
Ez a téli olimpia örökké élni fog emlékeinkben! Egy aranyérmet, és két bronzérmet szereztek sportolóink, ezzel az évtizedek során megszokott "ott voltunk" kategóriából végleg kiléptünk a téli játékok során. A bő kéthetes esemény látványos, kétórás ünnepséggel zárult.

Helyi idő szerint este nyolckor, magyar idő szerint ebédidőben kezdődött a pekingi olimpia utolsó eseménye a záróünnepség. Mindig kicsit szomorú, amikor lezárul egy olyan, több, mint kéthetes sorozat, mely uralta az életünket. Hokimeccsre keltünk, délelőttönként a naplementében futó- és lövöldöző biatlonosok emberfeletti küzdelmeit néztük egymással és az elemekkel, ebédidőben rövidpályás gyorskorcsolyázóinknak szurkolva ejtettük a főzeléket vagy a rántott húst az ölünkbe, míg az alvászavarban szenvedők éjszaka élvezhették az alpesi síelők izgalmas versenyeit, vagy a curlingesek taktikai csatáját, melyet minden négy évben újra felfedezünk. Mert a téli olimpián minden érdekes!

A résztvevő országok zászlóvivőinek bevonulása a 2022-es pekingi téli olimpia záróünnepségén. Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail

Ma befejeződött a (gyakorlatilag) 20 napos csodálatos esemény.

A megszokott záróünnepséggel. Ezen a szokásoknak megfelelően a sportolók együtt vonultak be. Azon kevesek, akik még itt maradhattak, hisz' a jelenlegi speciális helyzetben mindenki a versenyei befejezése után igyekezett haza. Boldog és csalódott versenyzők itt már egy közös buliban engedhettek fel a feszült versenyek után. A franciák pl. egy speciális, rögtönzött körtáncot is bemutattak.

Kónya Ádám sífutó viszi a nemzeti zászlót a pekingi téli olimpia záróünnepségén 2022. február 20-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az utolsó nap érmeit itt vehették át az érintettek, vagyis sokaknak duplán emlékezetes lett ez a ceremónia. Majd az olimpia nélkülözhetetlen szereplői, az önkéntesek tevékenységére hívták fel a figyelmet a szervezők, egy látványos klipp keretében.

Aztán érkezett a NOB elnöke, Thomas Bach...

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke az olimpiai zászlóval a 2022-es pekingi téli olimpia záróünnepségén a pekingi Nemzeti Stadionban 2022. február 20-án. Fotó: MTI/EPA/Hou Hvi Jung

Minden olimpia legszomorúbb pillanataként bezárta az eseményt. 

A pekingi polgármester a hagyományoknak megfelelően átadta a zászlót a következő olimpiát rendező város képviselőjének. Jelen esetben két polgármester vette azt át, ugyanis a következő téli olimpia fedett helyen rendezendő sportágai Milánóban lesznek, míg a szabadtéri események a sok magyar sielő által ismert Cortina d' Ampezzoban.

Tűzijáték a pekingi téli olimpia záróünnepségén 2022. február 20-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Többszáz éves hegedűn felcsendültek az olasz himnusz dallamai, és egy olasz énekesnő gyönyörűen elénekelte azt. Majd bemutatkozott a következő rendező térség. A kisfilmben szerepet kapott Észak-Olaszország és a világ egyik legismertebb városa Velence is. Olaszország felkészülten várja négy év múlva a világ legjobb, havon-jégen vitézkedő sportolóit.

A sportolók bevonulása a 2022-es pekingi téli olimpia záróünnepségén. Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail

Peking már a múlt, Milánó és Cortina d' Ampezzo a jövő. Ám a "múltat végképp' eltörölni" akkor sem szabad, ha az nem kellemes! Ám ha az olyan csodás, mint nekünk magyaroknak ez a pekingi olimpia, akkor az örökre megmarad a fanatikus, és a szalonszurkolók emlékezetében is. 

Ez az aranyérem és a két bronz felejthetetlen! De a többi, tisztességgel szereplő honfitársunk teljesítménye is az!

Viszlát, Peking 2022!

Táncosok a 2022-es pekingi téli olimpia záróünnepségén. Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong

 

 

A nyitóképen: A 2022-es pekingi téli olimpia záróünnepsége a pekingi Nemzeti Stadionban 2022. február 20-án.

MTI/EPA/Hou Hvi Jung

 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nyugati politikusok nagy garral beharangozott látogatási bojkottja senkit sem érdekelt: nagyszerűen, elegánsan, a dolgukat téve versenyeztek a résztvevők. Így van ez rendjén!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés