Dehát nem is vagyok meleg! – a Guardian jobban tudta, hogy coming outolt egy brit sífutó, mint az érintett maga

2022. február 21. 12:22
Andrew Musgrave, a brit sífutósport legnagyobb alakja, a Guardianből értesült róla, hogy melegként nehéz volt beilleszkednie a sportoló közegbe. Az érintett meghökkent twitter-bejegyzése után a lap kiigazította cikkét.

Újabb cikket jelentetett meg a Guardian, melyben felvilágosult, nyíltan meleg nyugati sportolók – egyszersmind nemzetközi szaktekintélyek – a pekingi téli olimpia kapcsán kifogásolják a házigazda országból jelentett emberjogi állapotokat. A központi alak ezúttal Gus Kenworthy, egy négy éve amerikai színekben olimpiai ezüstérmes, újabban brit színekben versenyző, Pekingben 8. helyet elérő szabadstílusú síakrobata.

Érdekes világvége hangulatú mellékszál, hogy a képviselt nemzetét olimpiánként váltogató Kenworthy nyíltan brit” feliratú pólóval igyekezett kifejezésre juttatni elkötelezettségét a melegek ügye iránt Pekingben.

A cikk, miután Kenworthy felmondja a melegjogi aggályait, egy rendes múlttal rendelkező olimpiai sportág felé fordul, a britek legjobb sífutóját, Andrew Musgravet szólaltatja meg.

Akinek konkrét mondanivalója van.

Nem érti, hogy eshet meg, hogy az olimpiák legembertpróbálóbb számát, a férfi sífutók 50 kilométeres versenyét a kétségkívül kegyetlen időjárás (sarkvidéki hideg és szél) miatt majdnem a felére, 28,4 kilométerre rövidítsék a szervezők. A kérdés sokrétű, de a sportoló álláspontját a Guardiannek nemigen van helye ismertetni; egy hirtelen fordulattal már arról van szó, hogy Musgrave meleg, és ekként milyen nehéz dolga volt beilleszkednie a sportoló közegben.

Csakhogy Musgrave erről nem tud! Felháborodnia nagyon nem szabad, a twitter-oldalán egy britesen ironizáló bejegyzést tesz közre: „Némiképp meglepve értesültem a Guardiantől, hogy a nyilvánosság elé álltam, mint valaki, aki meleg. Az ember egyre csak tanul önmagáról!” 

A Guardian cikkünk írásának pillanatában már törölte a beköltött bekezdést.

Andrew Musgravenek egyébként valóban nehéz dolga volt, hogy megtalálja helyét a sportágában, minthogy a sífutás meglehetősen kevéssé a britek terepe. De sikerrel járt, a világ élmezőnyébe tartozik távolsági számokban, Pekingben első britként nyerhetett volna érmet sífutó világversenyen. Legnagyobb esélye az 50 kilométeres maratonon ígérkezett, amely távon az elmúlt három világbajnokságon a legjobb tízben volt, öt éve csak egy helyezéssel maradt el a dobogótól.

A kegyetlen, fagyási sérüléseket még rövidítve is okozó olimpiai maratonversenyen végül a 12. lett.

Nyitókép: Andrew Musgrave párolog a sífutók 50-ről 28,4 kilométerre rövidített szabadstílusú versenyén a pekingi téli olimpia sarkvidéki körülményei között.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha nem vagy buzi, majd azzá verünk. Nekünk elvtársak megvannak a módszereink a békés egymás mellett élésre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában