Az orosz csapat is tapsolt, mikor az ukránok nem álltak ki ellenük vívni – videó

2022. március 1. 20:02
A hétvégi kairói vívó Világkupa csapatversenyében Ukrajna összekerült a világklasszis orosz tőrválogatottal. Az ukránok kapitánya szolidan, röviden megmagyarázta döntésüket, miszerint nem állnak ki ellenük. Kulturált visszalépésüket nem csak a nézőtérről egyöntetűen, de az orosz csapatból is taps fogadta.

A sportvilág sem maradhat érintetlen Vlagyimir Putyin a testvérnép Ukrajna elleni háborújától. De míg a fociban, a Forma-1-ben, szimbolikus ügyek sorában a visszalépések elsősorban politikai megfontoláson múlnak, addig a küzdősportokban gyakorlatilag kötelezőek. Ezeknek ugyanis az éthosza megköveteli, hogy a felek csak az adott sportághoz minimálisan szükséges mértékben kívánjanak egymásnak ártani – ami nyilvánvalóan lehetetlen miközben a szülőföldedet bombázzák.

Ígyhát nem meglepetés, hogy a küzdősportban adandó első alkalommal az ukránok nem álltak ki az oroszok ellen. Az eset a férfi tőrvívók hétvégi, kairói Világkupáján történt, a csapatversenyen. A pástra kiálló, összekapaszkodó ukránok szövetségi edzője röviden ismertette, hogy jelen helyzetben képtelenség számukra az oroszok ellen vívni, visszalépnek, majd a csapat levonult a küzdőtérről. Hangos taps közepette, s nem csak a közönség részéről: a világklasszisokkal felálló oroszok közül is volt, aki csatlakozott.

Az orosz csapat ezzel továbbjutott, később a döntőben kapott ki attól az amerikai csapattól, amely a tokiói olimpián, fő esélyesként éppen az oroszok bravúrgyőzelme miatt nem vívhatott döntőt.

Megjegyzendő, hogy az egyéni küzdelmek során az egyik selejtezőcsoportban összekerült egy ukrán és egy orosz vívó. Itt a verseny jegyzőkönyve szerint az orosz nyert. Hogy 5-0-ra, az gyanút ébreszt: az ukrán könnyen lehet, hogy nem állt ki erre az asszóra. Vagy pedig egy-az-egy-ellen el tudott vonatkoztatni a háttértől két nappal korábban, amikor a háború még alig kezdődött, durvult el. 

Mivel a Nemzetközi Vívószövetség elnöke az egyik leggazdagabb orosz oligarcha, Aliser Uszmanov, a mai napig úgy tűnt, ebben a sportágban az oroszok el tudnak majd indulni a szezon versenyein. A milliárdos friss bejelentése alapján azonban gyorsan hatnak a szankciók: Uszmanov felfüggeszti az elnöki hivatalából következő feladatainak végzését.

A nemzetközi vívóvilág következő versenye a most hétvégén rendezendő, kiemelt ponterősségű párbajtőr Grand Prix lesz: Budapesten, az olimpiai ezüstérmes, uralkodó világbajnok Siklósi Gergővel. 
A vasárnapi nap – a férfi és a női főtábla, elődöntők, döntő – díjmentesen látogatható a BOK csarnokban.

Nyitókép: twitter/@LiaCapizzi

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

néha az ember legjobb barátja is meghülyül. El kellene őket vinni sörözni, hogy eresszék már ki a gőzt....

Elmebaj... ilyet talán még HADBAN ÁLLÓ FELEK sem feltétlenül csinálnak, de hogy egymással HADBAN NEM ÁLLÓ FELEK így viaelkednek, ez... ez hova fut ki? Tényleg legyen harmadik világjáború?

Amúgy mi lenne, ha a sportolók SPORTOLNÁNAK, a sportszövetségek is tennék a dolgukat, és nem mindenki a russzofób háborús hisztéria ködében jóemberkedne???

Mi lenne?!?

Baromira nem rémlik, hogy 1956 vagy 1968 vagy 1980 után kitiktották volba ilyen szinten a szovjet sportolókat, avagy Vietnam vagy Irak vagy Afganisztán következményeként az amerikaiakat....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés