A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség is kizárta versenyeiről az oroszokat

2022. március 5. 0:50
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) felfüggesztette az összes orosz és fehérorosz sportoló és tisztviselő részvételét bármely nemzetközi vagy kontinentális súlyemelő versenyen.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) a hivatalos honlapján megjelent közleményben jelentette be, hogy elítéli az orosz katonai inváziót Ukrajnában, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlásának megfelelve felfüggesztette minden egyes orosz és fehérorosz sportoló, csapattisztviselő és egyéb tisztviselő részvételét a nemzetközi súlyemelő eseményekről vagy kontinensviadalokról.

„A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) mélyen lehangolt az ukrajnai helyzet miatt, és elítéli Oroszország Ukrajna állam elleni invázióját. Gondolunk mindazok biztonságára és jólétére, akik nyugtalanságban élnek.

Az olimpiai család részeként egységesen képviseljük az olimpiai mozgalom küldetését, hogy hozzájáruljunk a békéhez és egyesítsük a világot a békés versengésben. Az IWF arra törekszik, hogy az Olimpiai Charta szellemében, az olimpiai értékekkel összhangban fejlessze és népszerűsítse a súlyemelést. Ezért határozottan támogatjuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásait a jelenlegi válságra reagálva.

Ennek megfelelően az IWF végrehajtó testülete összeült, hogy megvitassa a kialakult helyzetet, és úgy döntött, hogy további értesítésig

felfüggeszti az összes orosz és fehérorosz sportoló, csapattisztviselő és egyéb tisztségviselő részvételét bármely nemzetközi vagy kontinentális súlyemelő versenyen.

Ezen túlmenően, és további értesítésig, ezekben az országokban nem rendeznek IWF által szankcionált eseményeket. Az Ukrajnában kialakult rendkívüli körülményekre tekintettel született meg a döntés ezekről a kivételes intézkedésekről. Megelőző intézkedéseket jelentenek, amelyek célja a sport integritásának, a tagjaink és a résztvevők közötti kapcsolatok megőrzése. Céljuk továbbá az összes résztvevő biztonságának védelme, beleértve különösen a fent említett két ország résztvevőit.

Az IWF végrehajtó testülete továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását. A fenti kivételes intézkedéseket módosítani lehet és remélhetőleg végül meg is lehet szüntetni azokat, amennyiben és amikor a szituáció ezt indokolja.

Az IWF végrehajtó testülete további támogatást hagyott jóvá az ukrán sportolók megsegítésére ebben a megpróbáltatásokkal teli időszakban.

Az IWF főtitkára, Mohammed Jaloud úr jelenleg is kapcsolatban áll az Ukrán Súlyemelő Szövetséggel, hogy biztosítsa az ifjúsági, junior és világbajnokságra készülő sportolók pénzügyi és edzési támogatását. Ezenkívül az IWF együttműködik az Ukrán Súlyemelő Szövetséggel az esetlegesen érintett létesítmények újjáépítésében.

Az IWF kiáll a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, az ukrán olimpiai közösség és az ukrán súlyemelő család mellett, és elkötelezett minden további szükséges humanitárius segítségnyújtás mellett. A súlyemelő közösség nevében az IWF reméli, hogy a béke mielőbb helyreáll” – áll az IWF közleményében.

 

Nyitókép: Az ezüstérmes brit Sarah Davies, az aranyérmes román Loredana Toma és a bronzérmes orosz Anasztazija Anzorova (balról jobbra) a női 64 kilogrammos súlycsoport versenyének eredményhirdetésén a moszkvai súlyemelő Európa-bajnokságon 2021. április 6-án. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A transzgenderek indulhatnak súlyemelő versenyen.

oroszország megsértette az olimpiai tűzszünetet ami az olimpiai időszakban érvényes (olimpia kezdetétől paralimpia végéig)
ezzel oroszország saját magát zárta ki a sportvilágból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés