A rekordhalmozó Rekordbajnok ma újabb csúcsra ér fel

2022. március 12. 2:49

Írta: Edvi László
Nehéz olyan pozitív statisztikai adatot találni a Bundesligában, mely nem a Bayern Münchenhez fűződik. Most egy újabb "leg" kerül a csapat neve mellé. Ugyanis a ma délutáni lesz az 1934. mérkőzése a német elsőosztályban. Ennél többet senki nem játszott. Ennyit pedig az a Werder Bremen, amely idén a másodosztályban van, vagyis nem növelheti a találkozói számát. Így a tavalyi kiesésével ő segítette hozzá a Rekordbajnokot, hogy ezen a listán is az élre álljon. Ma holtversenybe kerül a két csapat, a jövő héten pedig egyedüli csúcstartó lesz a Bayern. Mint oly' sok pozitív teljesítményt lajstromozó listán.

Van néhány pozitív rekord, melyet nem a Bayern München tart a Bundesligában, de a legfontosabbak szinte kizárólag mind az ő nevéhez fűződnek. Szemezgessünk ezek közül, a teljesség igénye nélkül.

Azt mindenki tudja, hogy a legtöbb bajnoki címet a Bundesliga 1963 óta íródó történelmében a bajor sztárcsapat szerezte, ezért hívják Rekordbajnoknak. 2013 óta mindig ő hódította el a győztesnek járó, „Salátástálnak” becézett trófeát. Vagyis zsinórban kilencszer. A Bayern után a legtöbb Bundesliga-arannyal rendelkező két klub, a két Borussia, a Mönchengladbach és a Dortmund 5-5-ször ért a csúcsra, így a Bayern kilencbajnokságos sorozata értelemszerűen szintén felülmúlhatatlan.

Manuel Neuer, kezében a bajnoknak járó Salátástállal. Fotó:MTI/EPA/Getty Images/Alexander Hassenstein

Valószínűleg idén meglesz zsinórban a tizedik is. Ebből következik, hogy a legtöbb bajnoki címmel rendelkező focistákat is a münchenieknél kell keresni. Leginkább az elmúlt években. Ezen a téren sincs meglepetés, jelenleg Thomas Müller és David Alaba áll ennek a listának az élén, 10-10 elsőséggel. Az osztrák idén már a Real Madrid focistája, a világbajnok német viszont továbbra is a Bayern kulcsembere, így ha a csapat aranyérmes lesz, akkor ő lesz egyedül ennek a listának az élén. Barátja és támadótársa, Lewandowski két dortmundi arannyal érkezett, de a kilences sorozat harmadik évének elején, így neki az idei lenne a nyolcadik elsősége a bajorokkal, vagyis összesen a tizedik.  Müller már játszott a 2009-2010-es évadban is, amikor Louis van Gaal vezetésével ért a csúcsra a csapat otthon, és vívott döntőt a Bajnokok Ligájában..

Thomas Müller ünnepel. Gyakori jelenet. Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A 2012-13-as évadban a Bayern 25 pontos előnnyel ért célba, ennél soha senki nem nyert nagyobb fölénnyel. A német vetélytársaknak emiatt nem kell szégyenkezniük, mert abban az évben a Jupp Heynckes irányította gárda a Bajnokok Ligáját is elhódította.

Egy évvel később, már Pep Guardiola vezetésével a 27. fordulóban aranyérmet ünnepelhetett, természetesen ennél korábban sem tudta senki bebiztosítani elsőségét.

Gerd Müllert nagyon tisztelte Robert Lewandowski, ennek ellenére igyekszik megjavítani a csúcsait. Fotó:MTI Fotó: Kovács Gyula

A legtöbb gólt a Bundesligában egy olyan játékos szerezte, aki mind a 365-öt a Bayern mezében érte el. Gerd Müllerrről van szó. A tavalyi évig egy szezonban is ő volt a legeredményesebb, 40 találattal, ezt javította 41-re a Bayern szerelésében Robert Lewandowski. Müller szerezte a legtöbb gólkirályi címet, hetet, a lengyel jelenleg hatnál tart. És toronymagasan vezeti a góllövő-listát. Az 1969-70-es bajnokságban a tavaly elhunyt Gerd Müller egymást követő 16 bajnokin tudott gólt szerezni, lengyel utódja 2021-ben 15-ön. A 16. meccs végéig úgy tudta, hogy ezt a csúcsot is elérte, ám később a felvételek megtekintése után kiderült, hogy az idei 6. fordulóban a Greuther Fürth játékosa, Griesbeck a cipője orrával később ért a labdába, mint a lengyel, így utólag öngólként könyvelték el az esetet.

Manuel Neuer elődje, és főnöke csúcsát veheti el ma délután. Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland

Így esett el Lewandowski egy csúcs megdöntésétől, Manuel Neuer viszont nemrég elért egy újabbat. Február elején a Leipzig ellen 310. alkalommal volt győztes csapat tagja a Bundesligában. Ennél soha, senki többször. Ám ennyiszer igen! Ugyanis elődje (és a klub irányítójaként mostani főnöke) Oli Kahn szintén ennyiszer nyert német bajnokin. Neuer egy sérülés, és kisebb műtét miatt azóta nem játszott bajnoki találkozót, így ezt a számot nem tudta növelni. Ha ma nyer a Bayern a Hoffenheim otthonában, akkor Neuer egyedül vezeti majd ezt a listát. Ha nem nyer, akkor életbe lép az ismert magyar mondás: ami késik nem múlik.

Oliver Kahn évekig a pályán ünnepelt, egy ideje pedig a díszpáholyban. Vajon őszintén örül, hogy Neuer hamarosan több győzelemmel rendelkezik, mint ő? Fotó:MTI/ EPA/DPA/PETER KNEFFEL

A Bayern egy másik nagy sorozatának tovább éléséhez viszont gólt kell szereznie! Ugyanis a 2019-20-as bajnokság 21. fordulójában fordult elő utoljára, hogy egy bajnoki mérkőzésen nem ért el gólt a csapat. 2020. február 9-én, vagyis több, mint két éve. Akkor Gulácsi Péter kapujába nem találtak be a bajor támadók, és még Julian Nagelsmann a Leipzig kispadján ült, nem a Bayernén. Azóta 72 találkozón mindig volt Bayern-gól. Ez a sorozat hétről hétre növekszik, ki tudja hol, és mikor áll meg?

Robert Lewandowski (j), a Bayern München játékosa gólt lő a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében játszott Bayern München - Salzburg mérkőzésen Münchenben 2022. március 8-án. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Hosszan-hosszan lehetne sorolni a statisztikai adatokat, melyekben a Bayern München áll az élen, de a matematika világában jártasak fejében lehet, hogy megfogalmazódott egy kérdés, a kiindulóponttal kapcsolatban.

Hogyan érheti utol szezon közben a Bayern a Brement a mérkőzések számát tekintve?

A magyarázat egyszerű!

A Bayern Münchent a szervezők nem engedték indulni 1963-ban az akkor rajtoló Bundesligában. A meghívásos pontvadászatban a 16 helyet területi elven osztották el, ahol a lakosság száma legalább annyit nyomott a latba, mint egy-egy térség által korábban elért sikerek. Ez alapján Bajorország csak két helyet kapott, ezt elvitte az akkori rekordbajnok, a Nürnberg, és a Bayernnél népszerűbb 1860 München. A Bayern a harmadosztályból kezdte a felkapaszkodást, és két évébe tellett, míg az 1965-ös szezont végre a legjobbak között kezdhette. Ekkor indult világhódító útjára, amely a mai napig tart.

A Bayern 1963-ban a német harmadosztályból indulva 1976-ra a világ csúcsára ért. A legenda, Franz Beckenbauer az Interkontinentális Kupa (mai klub-vb) győztesének járó trófeát emeli magasba. Fotó:MTI/UPI

A Werder Bremen 1963-ban ott volt a rajtnál, és az elsőosztályban szerepelt abban a két évben, melyben nem volt ott a müncheni sztárcsapat. Majd 1980-ban kiesett, és egy évet a másodosztályban töltött.

És itt jön a matek!

Ugyanis az első két évben csak 16 csapatos volt a Bundesliga1, míg utána 18. Vagyis a Bremen 1963 és 1965 közötti két szezonban 60 meccset játszott a legjobbak között (másik oldalról nézve: a Bayern ennyit „mulasztott” története során az elsőosztályból), míg 1965 óta egy csapat 34-et játszik egy bajnokságban. (Kivéve a német  egyesülés utáni első bajnokságot, de ez itt és most nem számít.) Így a Bremen 60 meccses „előnyéből”  az 1980-81-es szezonban 34-et „behozott” a Bayern, így ma, a 26. játéknapon éri utol, hiszen a Bremen idén másodszor tölt egy évet az elsőosztálytól távol.

A Bundesliga2-t egyébként 25 játéknap után vezette, vagyis minden esélye megvan arra, hogy visszatérjen a legjobbak közé. Ám a legtöbb mérkőzéseket tartalmazó listán már nem tudja visszavenni az első helyét.

Jövő héttől azon (is) egyedül áll majd az élen a rekordhalmozó Rekordbajnok, a Bayern München.

 

 

A nyitóképen: májusi söreső az aranyért. Gyakori kép a Bayern München egyik májusi mérkőzése után.

MTI/EPA/Jochen Lübke

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés