RAPID - online mellékletünk

Szinte szó szerint puskaporos hordóvá vált Szaúd-Arábia – robbantás a Forma-1-től alig néhány kilométerre

2022. március 29. 6:28
Szaúd-Arábia nagyon igyekszik tisztára mosni megítélését világszintű sportesemények megrendezésével. Ami az autóversenyeket illeti, ezekhez sajnos gyakorlatilag fixen hozzátartozik egy-egy robbantás is. Télen a Dakaron született súlyos sérülés, a hétvégén az F1-től alig néhány kilométerre robbantottak.

Varga Ákos – a Racingline.hu szerzőjének írása a Mandiner Sporton

Nemrég már foglalkoztunk a Dzsamal Hasogdzsi-gyilkosság és a sportswashing kapcsán azzal, hogy Szaúd-Arábia a sportvilág fontosabbnál fontosabb eseményeinek megrendezésén keresztül igyekszik rendezni azt, hogy hogyan viszonyul hozzá a világ a szó diplomáciai értelmében.

Ennek érdekében az elmúlt négy-öt évben alaposan bespájzolt világeseményekből. Az első „fecske” a Formula-E Diriyah nagydíja volt, amelyet 2018 óta folyamatosan megrendez az elektromos formaautós világbajnokság. 2020 óta szintén Szaúd-Arábia ad otthont az immár harmadszor újjászerveződő Dakar-ralinak is.

A közel-keleti ország pedig tavaly bejelentkezett a Forma-1-es nagydíjrendezésre is.

Olajtároló tartályok égnek egy olajraktárban a Forma-1-es nagydíjnak otthont adó dzsiddai versenypályától alig néhány kilométerre 2022. március 25-én, miután az Irán támogatását élvező, jemeni húszi lázadók drónokkal és rakétákkal vettek célba szaúd-arábiai energialétesítményeket. MTI/AP/Haszan Ammar

Puskaporos hordó

A Közel-Kelet egyébként is egy aktuálpolitikai értelemben kényes terület, Bahreinben annak idején, még az „Arab tavasz”-nak hívott tüntetéshullám során például 2011-ben a futamot is el kellett halasztani. Ezek után több kínos kérdést is nekiszegeztek a Forma-1 vezetőségének, amikor Szaúd-Arábiába vitte a száguldó cirkusz mezőnyét.

Emberi jogi szervezetek, valamint több versenyző, így a két legsikeresebb, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton is kritizálta Szaúd-Arábia politikáját azzal kapcsolatban, ahogy a nőkkel, valamint az általuk normálisnak ítélthez képest eltérő szexuális orientációjú állampolgáraikkal bánik. Hamilton tiltakozásának megnyilvánulása egy szivárványszínű sisak volt, míg Vettel cipőjén látszott ugyanez a motívum.

Ennél jóval kézzelfoghatóbb, már a testi épséget is fenyegető veszély volt az, ami az idei Dakar-ralin történt, és ráadásul már nem csak a szaúdiakat, hanem minden egyes országba érkező külföldit is érint(het).

Ennek során ugyanis történt egy robbantás is,

amelynek a célpontja egy teherautó lett. Ebben hatan utaztak. A motortérben történt robbanás során az autó kigyulladt, a francia Philippe Boutron pedig, aki versenyezni szeretett volna (emellett pedig az US Orléans futballklub elnöke is), súlyos lábsérüléseket szenvedett, ami miatt meg kellett műteni őt.

Olajtároló tartályok égnek egy olajraktárban a Forma-1-es nagydíjnak otthont adó dzsiddai versenypályától alig néhány kilométerre 2022. március 25-én, miután az Irán támogatását élvező, jemeni húszi lázadók drónokkal és rakétákkal vettek célba szaúd-arábiai energialétesítményeket. A Saudi Aramco nevű szaúdi állami olajvállalat arról számolt be, hogy a dzsiddai elosztóközpontban két tartályt ért találat, de személyi sérülés nem történt. MTI/AP/Haszan Ammar

Újabb robbantás, a közelmúlt a Forma-1-ben is ismétli önmagát

A közel-keleti ország számára nagyon fontos lett volna, hogy a dzsiddai Forma-1-es futam a lehető legeseménytelenebbül folyjon, lehetőleg bármiféle probléma nélkül. Ez tavaly, a debütálás során sikerült, most viszont a szervezők nem úszták meg a problémákat.

A pénteki második szabadedzés során robbanás rázta meg az Aramco, vagyis a szaúdi állami kőolaj- és földgázszolgáltató egyik raktárát, a pályától alig néhány kilométerre.

A robbantásért a felelősséget jemeni lázadók vállalták, akik Szaúd-Arábia katonai intervencióját sérelmezik országukban. Mindez olyannyira közel történt a Jeddah Corniche Circuit területéhez, hogy a mezőny szinte kézzelfogható távolságból láthatta a raktárból feltörő sűrű, fekete gomolygó füstoszlopot.

Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Szaúdi Nagydíjának második szabadedzésén a dzsiddai utcai versenypályán 2022. március 25-én. Drámai végjáték után Verstappen nyerte a futamot március 27-én. MTI/AP/Haszan Ammar

Mindez alig valamivel a pénteki második szabadedzés előtt történt, és gyakorlatilag rögtön felmerült az, hogy a versenyhétvége nem folytatódik. A gyakorlás végül gond nélkül lement, majd hosszas tanácskozás kezdődött a versenyzők, a csapatfőnökök és a Forma-1 vezetői részéről. A megbeszélés éjszakába nyúlt, a helyszíni tudósítók beszédes képeket közöltek a kókadozó és rettentő álmos F1-es versenyzőkről.

A szereplők végül amellett döntöttek, hogy a Szaúdi Nagydíj a megszokott mederben megy tovább, és nem ijednek meg a szomszédságukban történtektől.

Azt az információt kaptuk, hogy történjék bármi, Szaúd-Arábia számára még ebben a helyzetben is a biztonság az elsődleges, így vélhetően mi is abban leszünk. A helyi szervezetek tagjai a családjaikkal vannak itt a pályán, szóval nekik biztosan van kész tervük arra, hogyan kellene megvédeni a helyszínt szükség esetén. Maximálisan megbízunk a helyi szervekben és tiszteletben tartjuk a döntéseiket” – fogalmazott a Forma-1 tavaly hivatalába lépő első embere, Stefano Domenicali, akinek tehát új pozíciójában nagyon hamar egy igen komoly fejtöréssel kellett szembenéznie.

Na persze nem volt mindenki ennyire bátor. A Németországban a Forma-1-et közvetítő csatorna, a Sky Deutschland csapatában szakkommentátorként dolgozó Ralf Schumacher a híreket hallva-olvasva azonnal hazautazott Szaúd-Arábiából.

 

Nyitókép: Olajtároló tartályok égnek egy olajraktárban a Forma-1-es nagydíjnak otthont adó dzsiddai versenypályától alig néhány kilométerre 2022. március 25-én, miután az Irán támogatását élvező, jemeni húszi lázadók drónokkal és rakétákkal vettek célba szaúd-arábiai energialétesítményeket. A Saudi Aramco nevű szaúdi állami olajvállalat arról számolt be, hogy a dzsiddai elosztóközpontban két tartályt ért találat, de személyi sérülés nem történt. MTI/AP/Haszan Ammar

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pintér már megint?
Jugoszláv típusú vállról indítható rakétákkal?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés