Botrányosan befejeződő 103 perces meccs után derült ki, hogy két angol-spanyol párharc lesz az elődöntőben

2022. április 14. 0:40

Írta: Edvi László
A Bajnokok Ligája mindkét szerdai negyeddöntője döntetlent hozott, így az egy héttel ezelőtt diadalmaskodók jutottak az elődöntőbe. Vagyis a kedden továbbjutó spanyol csapatok mellé angolok érkeztek. Két angol-spanyol párharc lesz az elődöntőben: Villarreal- Liverpool és Real Madrid- Manchester City.

Az egy héttel ezelőtti Manchester City-Atletico Madridhoz hasonlóan a spanyolországi visszavágó első félideje is igazi csemege. Az elemzőknek, és a testnevelési egyetemek futballtanszékén oktatóknak. A nézőknek korántsem. Nem az ilyen 45 percek miatt szeretjük ezt a játékot. Írd, és mondd: egy helyzet jön össze, ez a Manchester előtt adódik. Félóra játék után előbb a jobboldali alumíniumon csattan a labda, majd kavarodás, és némi „csocsózás” után elhagyja a játékteret. 

Jan Oblak, az Atlético Madrid kapusa (b) és Kevin De Bruyne, a Manchester City játékosa. Fotó: MTI/EPA/EFE/Sergio PerezA párharc három félideje során az ellenfél kapuját csak távcsővel néző Atletico Madrid a negyedikben elkezd focizni.

Senki nem érti a több, mint 10 éve tartó Simeone-korszakban, hogy a mindig jó játékosokból álló gárda miért csak akkor hajlandó játszani, mikor már kezd rádőlni az égő ház?

De legalább elkezd, és erre mondják, hogy jobb későn, mint soha. Még helyzeteket is kialakít, sőt, ha a 77. percben a Correa-val a 16-oson belül elkövetett szabálytalanság után megadja a játékvezető a nyilvánvaló 11-est a hazai gárdának, akkor ki is egyenlít.

Ám a hajrára 0-0-val fordulnak a csapatok, ami összesítésben 1-0-ás City-előnyt jelent.

Stefan Savic, az Atlético Madrid (j) és Ilkay Gundogan, a Manchester City játékosa. Fotó: MTI/EPA/EFE/Ballesteros

Az utolsó bő 10 percre érkezik Suarez, hogy jobban „harapjon” a madridi gárda. És tényleg ezt teszi, szerencsére nem a „suarezi” módon. Sorban jönnek a helyzetek, a legnagyobbnál a 87. percben Carrasco hét méteres lövésébe beledobja magát egy védő.

Majd jön egy olyan ötperces műsor, melyet soha nem felejthetünk. Sajnos nem a labdával előadott varázslat miatt! A 89. percben az oldalvonal mellett a hazai hátvéd, Felipe elrúgja a labdát Foden elöl, aki féltucat „neymaros” bukfencet ad elő, majd visszagurul a pályára. Ettől odarohan hozzá az összes pályán és kispadon lévő madridi játékos, és segítő. Kisvártatva megérkeznek az ezen pozíciót betöltők a másik oldalról is. Kb. harmincan lökdösik egymást öt percig, majd mikor megunják, a játékvezető kioszt néhány sárga lapot, Felipe-nek pechére ez a második. Pedig ő igazából nem is szabálytalankodott. Vajon miért van videóbíró, ha sem a 11-est, sem ezt nem veszi észre!

Felipe Augusto, az Atlético Madrid (b) és Phil Foden, a Manchester City játékosa. Kettejük összecsapása miatt lesz leginkább emlékezetes ez a párharc Fotó: MTI/EPA/EFE/Sergio PerezBár ha tudjuk, hogy Marco Fritz mellett a videóbíró funkciót az a Christian Dingert tölti be, aki a múlt héten a Freiburg-Bayern Bundesliga mérkőzésen hagyta, hogy a bajorok egy ideig 12 emberrel játszanak, akkor már nem is kell csodálkozni!

Annak a botrányos német meccsnek a videóbírója, Felix Zwayer most 9 perc hosszabbítást mutat, mint negyedik játékvezető, de ebből végül 13 lesz. Nem véletlenül.

Az elkövetett szabálytalanság (vagy nem szabálytalanság?) után még majd' egy negyedóráig megy a játék. Pontosabban megy az óra, mert maximum egy percig van játékban a labda.

Egy borzalmas párharc szégyenteljes befejezése. A 0-0-val a Manchester City jut a legjobb négy közé

Gilberto, a Benfica (b) és Kostas Tsimikas, a Liverpool játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágó mérkőzésén Liverpoolban 2022. április 13-án. Fotó: MTI/EPA/Peter Powell

A másik mérkőzés szerencsére a gólokról szól.  

A Liverpool kissé tartalékos gárdával kezd, de a lisszaboni 3-1-es diadala után ez valamennyire érthető. És hamar vezet is! A 21. percben egy bal oldali szöglet után Konaté hat méterről a kapu bal oldalába fejel. Erre mondják: tipikus angol gól! 11 perccel később remek labdát kap a leshatáron a vendégek játékosa, Goncalo Ramos és a 16-os vonaláról félmagasan lő a kapu jobb oldalába. Némi „mozizás” után végül megadja a gólt „bíróság”. A szünetben 1-1.

Nicolas Otamendi (b) és Gilberto, a Benfica (j), valamint Diogo Jota, a Liverpool játékosa. Fotó: MTI/EPA/Peter Powell

A második játékrészben Firmino 10 percen belül kétszer is eredményes, ezzel olyan eredményt kialakítva, mely az első meccsen a lefújás után volt látható az eredményjelzőn. Előbb egy kapushiba után a balról jövő labdára érkezik jól a hosszún, majd szinte ugyanarról a gyeptégláról talál be egy szabadrúgás után.

Ez így összesítésben már 6-2.

Gilberto, a Benfica (j) és Diogo Jota, a Liverpool játékosa. Fotó: MTI/EPA/Peter Powell

Nem adja fel a Benfica: a 73. percben szépen lép ki Jaremcsuk a védők vonalából, és a kapust is elfektetve ló a hálóba. Majd hasonló módon ugrik ki 9 perccel később Nunez és ő is betalál.

Mindkét esetben az asszisztens lest jelez, vagyis kiröhögteti magát, szerencsére a videószobában rendelkezésre áll körző-vonalzó-ceruza, így kiderül, hogy mindkét gól szabályos, így érvényes. 3-3.

Ez a vége. A továbbjutás az első, lisszaboni mérkőzésen dőlt el. Vagy már a sorsolás pillanatában.

A Liverpool a Villarreal-lal, a Manchester City a Real Madriddal küzd majd a döntőért.

 

 

Ibrahima Konate, a Liverpool játékosa (k) ünnepel csapattársával, Kostas Tsimikasszal, miután gólt szerzett a Benfica ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágó mérkőzésén Liverpoolban 2022. április 13-án.

MTI/EPA/Peter Powell

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés