Milák Kristóf után Szabó Szebasztián is az idei világranglista élén

2022. április 23. 0:43
Milák Kristóf két ezüstérmet szerzett a debreceni úszó országos bajnokság harmadik napján. 50 pillangón Szabó Szebasztián győzte le, aki idejével a világranglista élére állt. Míg 200 gyorson Németh Nándor verte Milákot. Hosszú Katinka magabiztosan nyert 400 vegyesen.

Mint arról beszámoltunk, a Debrecenben zajló úszó országos bajnokság első és második napja rendkívül izgalmas versenyeket hozott. A harmadik napot is kiélezett küzdelmek jellemezték.

Akárcsak az első napon férfi 100 gyorson, valamint a második versenynapon 50 gyorson, pénteken megint Milák Kristóf és Németh Nándor mérte össze erejét, ezúttal 200 gyorson. Az első két párharcot Milák nyerte, aki 200-on sokáig vezetett, ám Németh remekül hajrázott, és végül a BVSC-Zugló versenyzője csapott elsőként a célba, 27 századmásodperccel megelőzve Milákot, így

Németh élete első magyar bajnoki címét szerezte meg ebben a versenyszámban.

„Az elején féltem, a száz gyors után azt hittem, hogy nem fog menni ez a szám, de úgy érzem, ahogy telnek a napok, egyre jobban úszom. Ezt már egy párszor bebizonyítottam. Úgy voltam vele, hogy ha 1:48-on belül úszom, akkor nem érdekel, hányadik helyen végzek, az idő volt a cél. Hogy nyertem és megvertem Kristófot, és ezzel először lettem országos bajnok ezen az ob-n, már csak hab a tortán” – értékelt Németh Nándor a Magyar Úszószövetség hivatalos honlapján.

Németh Nándor (balra) és Milák Kristóf a 200 méteres férfi gyorsúszás döntőjében az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2022. április 22-én. MTI/Kovács Anikó

A nőknél 200 gyorson Pádár Nikolett megint remekelt és győzött, ahogy tette azt 100 gyorson is az első versenynapon. A 16 éves szegedi kiválóság Késely Ajnát megelőzve szerzett újabb aranyérmet a debreceni országos bajnokságon. Ráadásul a Szegedi Úszó Egylet versenyzője megúszta az A-szintet úgy, hogy jobb időt ért el Kapás Boglárka és Jakabos Zsuzsanna korábbi eredményénél is. Ez azt jelenti, hogy

Pádár kvalifikálta magát a hazai rendezésű világbajnokságra.

Újra és újra bizonyítja tehetségét, tavaly 200 gyorson a rövidpályás ob-n diadalmaskodott, valamint a rövidpályás Európa-bajnokságon ötödik helyen végzett élete első felnőtt világversenyén. Nos, az idei vb-n is szépen teljesíthet a hazai közönség támogatásával.

„Ez egy nagyon jó úszás volt, nagyon élveztem. Rengeteg áldozatot hoztam ezért az eredményért, nagyon köszönöm az edzőmnek, hogy sikerült ehhez hozzásegítenie engem. A terv az volt, hogy 57.5-re kezdjem az első százat, illetve hogy a harmadik ötven legyen a legerősebb. Hallgattam rá, éreztem, hogy ott sikerült meglépnem a többiektől, a végén pedig már csak bevitt a szívem” – nyilatkozta a junior Európa-bajnok Pádár Nikolett.

Késely Ajna (háttal) és Pádár Nikolett (jobbra) a 200 méteres női gyorsúszás döntőjében az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2022. április 22-én. MTI/Kovács Anikó

A férfi 200 mellen elképesztő csatát vívott egymással Horváth Dávid és Zombori Gábor. Utóbbi óriási hajrát produkált, Horváth pedig kiváló benyúlást hajtott végre. Mindennek az eredménye az lett, hogy

ők ketten holtversenyben végeztek az élen.

Igaz, az osztrák Christopher Rothbauer ért elsőként a célba, viszont egy szabálytalan forduló miatt kizárták, bár külföldi indulóként akkor sem lehetett volna magyar bajnok, ha megnyerte volna a számot.  Tehát Horváth és Zombori hivatalosan is futamgyőztesek lettek. Mindketten B-szintet teljesítettek, emiatt csak az egyik úszót lehet nevezni a világbajnokságra.

„Jó volt, nagyon élveztem. Tudtam, hogy az osztrák srác úszik majd mellettem, akinek 2:10-es ideje van, úgyhogy ő menni fog rendesen, ezért próbáltam vele utazni, ameddig csak lehet. Azonban ez az első ötvenen megbukott. De nem is a 2:10-es idő volt a célom. Láttam, hogy (Horváth) Dávid egy fél testhosszal vezet előttem az utolsó ötvenen, tudtam, hogy rá kell kapcsolni, láttam azt is, hogy közeledek hozzá, viszont nem hittem volna, hogy megfogom, főleg azt nem, hogy holtverseny lesz. Nagyon boldog vagyok ezzel a 2:13-as idővel” – elemzett Zombori Gábor, aki 2019-ben junior világbajnoki címet szerzett 400 gyorson Budapesten.

„Egyáltalán nem vagyok elégedett, sem az idővel, sem azzal, hogy holtversenyben nyertem. Ez nem olyan győzelem számomra. Itt nem nyertem, én úgy érzem” – mondta Horváth Dávid.

Horváth Dávid a 200 méteres férfi mellúszás döntőjében az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2022. április 22-én. MTI/Kovács Anikó

A hölgyeknél Békési Eszter aratott diadalt 200 mellen 2:28.07-es idővel .

„A 2:28.0-ás idő mindig bosszantó. Mert akkor már miért nem sikerült 28 alatt? Ez az idei legjobb időm, bár jobbat szerettem volna úszni. A címvédésnek örülök, biztató, hogy én vagyok ma az országban a legjobb” – nyilatkozta Békési Eszter, az Egri Úszó Klub 20 éves versenyzője.

A férfi 400 vegyesen hatalmasat versenyzett Kós Hubert és Holló Balázs. Kós brutális tempóban úszott az első 150 méteren, ezúttal remekül ment neki mellen is, ami nem az erőssége. Miközben  a kétszeres világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Verrasztó Dávid nem tudott feljebb kapaszkodni. Az FTC 33 éves úszója ezúttal nem tudta felvenni a versenyt a nála jóval fiatalabb versenyzőkkel. Köztük Holló nagyszerű hajrát mutatott be, és ezzel elsőként csapott a célba, 35 századdal előzte meg a második helyezett Kóst.

Holló 4:13.15-ös ideje kiválónak bizonyult, A-szintet ért el, sőt, az idei világranglista hatodik helyére került, míg Kós az idei hetedik legjobb időt úszta, szintén A-szintet teljesítve.

„Most mindent kiúsztam magamból. Nagyon fájt, ám láttam féltávnál, hogy (Kós) Hubi van előttem körülbelül egy testhosszal, és ekkor is tudtam, hogy az utolsó ötvenen fog eldőlni minden. Iszonyatosan fájt minden, főleg az utolsó húsz méter, ott a combom az teljesen K.O. volt. Tudtam, ha most nem úszok ki magamból mindent, az egész edzőtábort, az összes munkámat, akkor az mind kárba vész. Most tényleg mindent kiadtam magamból, a szívem lelkem benne volt ebben” – mondta Holló Balázs.

Holló Balázs a 400 méteres férfi vegyesúszás döntőjében a Debreceni Sportuszodában 2022. április 22-én. MTI/Kovács Anikó

A nőknél 400 vegyesen Hosszú Katinka a régi formáját idézte, rajt-cél győzelmet aratott, fél medencehosszal nyert, így második aranyérmét szerezte meg a debreceni ob-n.

Remek időt is úszott, a 4:38.89-cel az idei világranglista negyedik helyén tartózkodik.

„Nem szoktam ilyeneket elárulni, de ma nagyon fáradt voltam. Úgy jöttem le a döntőkre, hogy próbáltam eladni a pályámat a 400 vegyesre, viszont senki sem szerette volna átvenni. Úgy álltam neki, hogy összeszedtem magam, és ezért mosolygok most ennyire, mert legyőztem önmagam. Függetlenül attól, hogy fáradt voltam, sikerült jobbat úsznom, mint két hete Stockholmban” – árulta el a háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok Hosszú Katinka.

Hosszú Katinka a 400 méteres női vegyesúszás döntőjében a Debreceni Sportuszodában 2022. április 22-én. MTI/Kovács Anikó

A 200 gyors után Milák Kristóf újabb komoly csatát vívott, ezúttal 50 pillangón küzdött meg a szám Európa-bajnokával és rövidpályás világcsúcstartójával, Szabó Szebasztiánnal. Akárcsak az előző napon 50 gyorson, Szabó megint győzött a legrövidebb távon. Ráadásul a gigászi küzdelem révén

Szabó nagyszerű idővel nyert, a 23.08-cal a 2022-es világranglista élére ugrott, hiszen a Győri Úszó Sportegyesület versenyzője a világ idei legjobb idejét úszta.

Milák pedig ezúttal is ezüstérmet szerzett 50 méteren Szabó mögött, akárcsak csütörtökön.

„Szerintem elég jól sikerült a tegnapi és a mai 50 is. Mindig azt mondom, hogy lehetne még jobb is, de szerintem lesz is! Erre az ob-ra ez elég volt, jó az első helyre is, arra pedig még jobb, hogy megnézzem, hogy állok” – árulta el Szabó Szebasztián.

Szabó Szebasztián az 50 méteres férfi pillangóúszás döntőjében a Debreceni Sportuszodában 2022. április 22-én. MTI/Kovács Anikó

A nőknél Varga Dominika állhatott a dobogó legfelső fokára 50 pillangón, miután 27.07-es idővel győzött.

„Ennél sokkal jobb időt szerettem volna úszni. Ezért vagyok csalódott. Egyébként örülök, mivel hosszú pályán először sikerült nyernem, azaz holnap már valószínűleg örülni fogok ennek. Az idővel nem vagyok elégedett, de ez van, nem mindig jön ki úgy a lépés, ahogy szeretném” – árulta el Varga Dominika, az Iron Swim SE sportolója.

A 4x100 méters gyorsváltóban a férfiaknál a BVSC-Zugló (Bohus Richárd, Mészáros Dániel, Sződi Zsolt, Németh Nándor) nagy fölénnyel nyert. Ezzel Németh a második aranyérmét szerezte pénteken. A nőknél pedig a Vasas SC (Gyurinovics Fanni, Gyurinovics Lili, Zbiskó Evelin, György Réka) győzött, akárcsak a tavalyi rövidpályás országos bajnokságon.

Szombaton folytatódnak a versenyek a Debreceni Sportuszodában, hasonló izgalmak várhatóak.

 

Nyitókép: Szabó Szebasztián az 50 méteres férfi pillangóúszás döntőjében a Debreceni Sportuszodában 2022. április 22-én. MTI/Kovács Anikó

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés