Orosz Pál a győztes derbi után a Mandinernek: Már csak egy bajnoki cím hiányzik, hogy beállítsuk a klub 110 éves rekordját!

2022. április 24. 23:40

Írta: Vámos Tamás
Igazi futballünnepre készültek az Üllői úton, és a sors is kegyes volt a Fradihoz, hiszen éppen az ősi rivális Újpest legyőzésével lettek 33.-szor is aranyérmesek a zöld-fehérek.

Abban a pillanatban, amikor kiderült, hogy a Puskás Akadémiának nem sikerült legyőznie a MOL Fehérvárt (a sors is kegyes volt az FTC-hez, hiszen Stopira a 95. percben egyenlített) biztossá vált, hogy Dibusz Dénesék éppen az ősi rivális Újpest legyőzésével lehetnek már négy fordulóval a zárás előtt bajnokok, és szerezhetik meg 33. bajnoki elsőségüket. Nyilván ekkora ziccert nem akartak kihagyni a zöld-fehér játékosok!

A remek hangulatra és a jó mérkőzésre nem csak a telt ház (több mint 22 ezer lelkes szurkoló) jelentett garanciát, hanem az is, hogy az utóbbi hetekben a Ferencváros és az Újpest is remek formába lendült: a címvédő a derbi előtti utolsó hat bajnokiján ötször győzött, és csupán a Puskás Akadémia otthonában hagyott két pontot, míg a lilák az utolsó hét meccsükből hatszor is győztesen hagyták el a játékteret, és csak a Honvéd elleni rangadót vesztették el.

A kezdés előtt volt minden: Fradi-pólók ágyúzása a nézőtérre, hatalmas hangzavar, a hazai B-közép a 20 éve elhunyt Simon Tibor tiszteletére hatalmas feliratot - ÖRÖKKÉ VELÜNK! - húzott fel (aki esetleg nem tudná: a Fradi-legenda tragikus halála után a Ferencváros azonnal visszavonultatta a 2-es mezt…), és nem csak a maiakat, hanem a korábbi nagy kedvencet is éltette. (Tegyük hozzá gyorsan: az újpestiek a napokban elhunyt vezérszurkolójukról, Szőkéről emlékeztek meg )

Jelzésértékű: a Fradi aranyszínű mezben játszotta végig a találkozót – a vezetők már a kezdés előtt sejtettek valamit?...

Ebbe az idilli hangulatba „zavart be” az Újpest, hiszen már az 5. percben megszerezte a vezetést (Esiti buktatta Beridzét a tizenhatoson belül), a jogos tizenegyest a lilák ügyeletes gólvágója, a tavaszi érkezése óta tizedszer eredményes Budu Zivziavadze magabiztosan értékesítette.

A zöld-fehéreket nem hozta zavarba a váratlanul jött vendégtalálat, de azzal nyilván mindenki tisztában volt a hazai játékosok közül: minél hamarabb egyenlíteniük kell, hogy helyre álljon a „világ rendje”, és nehogy az újpestiek komolyan elhiggyék: bármiféle keresni valójuk lehet ezen a sorsdöntő derbin!

Az Újpest egy büntetőből szerzett góllal ijesztett rá a Ferencvárosra Fotó: Mandiner/Trenka Attila

A Fradi szerencséjére hamar sikerült az egyenlítés, a tavaszra szintén remek formába lendülő Nguen Tokmac Franck Boli passzát váltotta gólra, a kenyai-norvég egyébként az Újpest ellen remekül termel: tizenegyedik derbijén ez már a negyedik találata volt!

A gólváltás után kissé leültek az izgalmak, majd következett a 38. perc: ekkor a télen az NB II-es testvércsapatból, a Soroksárból érkező, nagy tehetségnek kikiáltott Pászka Lóránd remek passzát Vécsei Bálint rendkívül okosan rúgta a hosszú sarokba – már 2-1 a Fradinak!

A második játékrész hatalmas zöld füstfelhővel kezdődött, két Boli-helyzettel folytatódott, Laidouni sem tudott túljárni Banai eszén, de látszott: az FTC rendkívül eltökélt, hogy megszerezze a harmadik találatát, és ezzel végleg lezárja a derbit – s persze, az aranyérem sorsát is!

Az utolsó negyedóra azonban Újpest-helyzettel kezdődött (Yohan Croizet), Loncar-kiállítással folytatódott (a csereként beállt középpályás 6 perc alatt szedett össze két sárgát), így a hosszabbítást emberelőnyben játszhatta végig az Újpest.

S a végén, kis híján jött a csattanó! Ugyanis a nyolcperces hosszabbítás ötödik percében (a hónapok óta ihletett formában védő Dibusz Dénes hibája után)

a szemfüles Croizet kiegyenlített, de korai volt a lila öröm, hiszen érkezett a VAR

(pontosabban Iványi Zoltán videóbíró), akinek segítségével kiszúrhattuk: a vendégtalálat előtt valóban a francia légiós kezére pattant a labda. (Dibusz nyilatkozta: neki nem volt szüksége videóra, egyből jelezte a szabálytalanságot Karakó játékvezetőnek..)

Mindenesetre ezt korábban biztos, hogy vétlen kezezésnek minősítették volna a játékvezetők, de a közelmúltban bevezetett szabálymódosítás úgy szól: ha a góllövő játékos – közvetlenül a gólszerzés előtt – bármilyen formában kézzel ér a labdához, a védőcsapat jön közvetlen szabadrúgással.

Így maradt a 2-1-es Fradi-előny, amely a lefújásig már nem változott, így kezdődhetett a ferencvárosi fieszta.     

Fradi-öröm a köbön: megvan a 33. bajnoki cím is! Fotó: Mandiner/Trenka Attila

A Mandiner Sportnak még vasárnap este sikerült elérnie Orosz Pál vezérigazgatót, aki a sorozatban megszerzett negyedik bajnoki cím után is higgadt tudott maradni:    

„Természetesen nagyon örülünk az újabb elsőségnek, és már csak egy bajnoki cím hiányzik, hogy beállítsuk a klub 110 éves rekordját, hiszen 1908 és 1913 között sorozatban ötször lett bajnok a Ferencváros, és mi még - egyelőre! - "csak" négy zsinórban elért elsőségnél járunk! De az örömmámor közepén sem feledkezünk meg arról, hogy még nincs vége a bajnokságnak, a hátralévő négy fordulóból szeretnénk kihozni a maximumot, május 11-én pedig vár ránk a Magyar Kupa-döntő, amelyen egy nyílt csatára számítok a szintén remek formában lévő Paks ellen. Azt mindenképpen szeretném még hozzátenni, hogy külön öröm számunkra: az örök rivális Újpest ellen sikerült egy élvezetes, érzelmi hullámoktól sem mentes, remek rangadót megnyernünk, és ez által is örömet szerezni a szurkolóinknak!"

Nyitókép: Vécsei Bálint gólja után teljesült be a zöld-fehér aranyálom Fotó: Mandiner/Trenka Attila 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés