Ceferin UEFA elnök szerint az orosz labdarúgókat nem szabadna büntetni – eltörölhetik a szankciókat?

2022. május 1. 20:03
Nagyon fontos dolgot mondott végre ki  Európa egyik legbefolyásosabb sportvezetője, az UEFA elnök Aleksander Ceferin. Szerinte az orosz labdarúgóknak nem kellene szenvedniük a szankciók miatt, amelyeket a hazájukra róttak ki, amiért az háborút indított Ukrajna ellen. Mindeközben sorra veszik el Oroszországtól a sporteseményeket más sportszervezetek.

Az UEFA elnök Ceferin szerint nem kéne az orosz futballistákat szankcionálni

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szlovén elnöke szerint az orosz labdarúgóknak nem kellene szenvedniük a szankciók miatt, amelyeket a hazájukra róttak ki, amiért az háborút indított Ukrajna ellen, mindeközben sorra veszik el Oroszországtól a sporteseményeket más sportszervezetek. 

Nagyon fontos dolgot mondott végre ki  Európa egyik legbefolyásosabb sportvezetője, az UEFA elnök Aleksander Ceferin – írja a lostsport.com a horvát 24sata.hr-re hivatkozva.

„Az orosz futballistákat nem szabad büntetni, mert nekik semmi közük ahhoz, ami történik" – nyilatkozta Ceferin.

Szerinte az európai szövetségnek jóakaratot kell mutatnia és demonstrálni, hogy a szankciók nem az orosz sportolók és az orosz emberek ellen irányulnak. Megjegyezte, a közeljövőben az UEFA eldönti, hogy az orosz klubok részt vehetnek-e európai versenyeken.

A nemzetközi szövetség (FIFA) és az UEFA február végén az ukrajnai helyzet miatt ideiglenesen felfüggesztette az orosz klubcsapatok és válogatottak részvételét a nemzetközi sorozatokban. Ceferin arról is beszélt, hogy egyáltalán nem számítottak háborúra Európa közepén.

„Ez túlmutat a labdarúgáson, de nekünk meg kell tennünk a magunk lépéseit, és csak annyit szeretnénk, hogy a lehető leghamarabb véget érjen ez az őrület" –

nyilatkozta az 54 éves szlovén sportvezető. Nagy kérdés, ha az egyik legfontosabb európai sportszervezet elkezd másképp gondolkodni az orosz és fehérorosz sportolók szankcionálásáról, az vajon elgondolkodtatja-e a NOB, vagy egyéb más nemzetközi sportszervezetek vezetőit is, akik szinte első lépéseik egyikeként döntöttek az orosz és fehérorosz versenyzők szankcionálásáról, nyilván jelentős nemzetközi politikai nyomásra, figyelmen kívül hagyva az Olimpiai Charta nemzeti alapon történő diszkriminácóra vonatkozó tilalmát.

A képen a Szpartak Moszkva játékosai még ősszel a Napoli elleni találkozón az Európa-Liga C csoportjában. Fotó: MIKE KIREEV / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

A Szpartak Moszkva a szankciók miatt elveszítette az Európa-liga nyolcaddöntős szereplését – más kérdés, hogy ezzel épp Szoboszlai, Gulácsi és Willi Orbán Lipcséje játék nélkül jutott a negyeddöntőbe, s azóta már az Atalantán is túljutva jelenleg az elődöntőben 1-0 -ás előnnyel várja a visszavágót a skót Glasgow Rangers ellen.  Ami az oroszokat illeti ugyanakkor, a klubszankciókon túl az orosz labdarúgó válogatott nem vehetett részt a vb-indulásért folyó pótselejtezőn sem. Ceferin szerint a közeljövőben akár meg is szűnhetnek az UEFA szankciók az orosz és fehérorosz futballklubok irányában.

A FISU elvette a nemzteközi egyetemi sporteseményeket az oroszoktól

Mindeközben a világ más jelentős sportszervezetinél folytatódnak az Oroszország elleni szankciók. A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU), az Universiádék, vagyis ahogy ma nevezik, az Egyetemi Világjátékok szervezőinek Végrehajtó Bizottsága online ülésén úgy döntött, hogy Jekatyerinburgba 2023-ba tervezett FISU Egyetemi Világjátékai rendezési jogát egyelőre elhalasztja.

Az Oroszországból korábban kivont rendezvények között szerepelt az első ízben megrendezésre kerülő FISU Egyetemi Kombat Sport Világjátékok eseménysorozata, amelyet ez év szeptemberére terveztek Jekatyerinburgba. Az végrehajtó bizottság az átütemezett eseményt a törökországi Samsunba helyezte át ez év őszére.

 

A nyitóképen: Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA elnöke a szervezet felügyelőbizottsági ülését követő sajtótájékoztatón az UEFA nyoni székházában 2022. április 7-én.
MTI/EPA/Keystone

 

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A rasszizmus elleni rigmusok közé most bekerülhetne az is, hogy: mondjunk nemet az oroszellenességre.
Az oroszok is ugyanolyan emberek, mint mi, vagy az angolok, németek, belgák stb. Az, hogy a nagyhatalmak osztozkodásba kezdtek, nem a népek műve!
Az arabok terrorista akciói után ment a szöveg, hogy nem szabad egy kalap alá venni az összes arabot, bezzeg most az a nóta járja, hogy még az orosz macskákat, fákat _is_ ki kell zárni a versenyekről.
Kiket néznek hülyének a Bidenek, meg az egyéb háttérhatalmak?
Bár, hogy Biden hogyan tud megítélni dolgokat, arról lenne elképzelésem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés