Törlik a lovaglást az öttusából – katonai sportág marad ugyan, csak a nemesség veszik ki belőle

2022. május 3. 11:07
Határozott a Nemzetközi Öttusa Szövetség: a sportolóik tilatkozása dacára tényleg kiveszik a lovaglást a programból helyére egyfajta akadályversenyt hoznak be ötödik tusának a 2024-es olimpia után. A tesztversenyek nyártól kezdődnek.

A nekünk, magyaroknak női és férfi fronton is rendkívül sikeres hétvégi Világkupát követően a Nemzetközi Öttusa Szövetség tegnap döntött arról, mi kerül az törlésre ítélt lovaglószám helyére. A britek mellett a lovagláspártiak élére álló 

Magyarországot, a sportág legeredményesebb olimpiai nemzetét senki nem képviselte a sorsfordító bizottsági ülésen, melynek Budapest adott otthont.

Egyéb legitimitási aggályok is felütik fejüket. A versenyzők érdekszervezete, a Pentathlon United 310 korábbi vagy még aktív világszínvonalú öttusázót, illetve edzőt kérdezett meg az elmúlt időszakban. Az iránnyal, amerre a sportág halad, 93%-uk elégedetlen, 77%-uk egyenesen valószínűsíti, hogy ott is hagyja, ha kiveszik belőle a lovaglást.

Inkább diktátumot, mintsem döntést jelentett be tehát a nemzetközi szövetség tegnap késő este, mikor nyilvánosságra hozta:

egyfajta akadályverseny váltja majd a lovaglást a 2024-es párizsi olimpia után.

Nem az akadályfutásra kell gondolni, amely 3000 méteres távon az atlétikai program része. Hogy pontosan mire, az majd a nyártól kezdődő tesztversenyek során derül ki – előzetesen valami olyasmi várható, mint például az igen népszerű Spartan Race.

A választás – amennyiben nem a Játék Határok Nélkül vagy a Ninja Warrior színes-szagos tévéshow-esztétikájával terveznek – legalább megőrzi némileg az öttusa katonai ihletettségét, minthogy ezek a fiatal sportágak egyértelműen a fegyveres kiképzések filmeken látható képsorait igyekeznek élménnyé átdolgozni. Azt persze semmi nem pótolhatja, hogy a saját testét minden sportolónál komplexebben belakó öttusázóknak – az idegrendszeri, finommotorikus és mentális lövészet, vívás illetve az izomzati, állóképességi futás és úszás mellett – a lovagláshoz a szellemüket is készen kellett tartaniuk egy másik élőlénnyel való együttműködésre. Miután a rendes lőszeres lövészetet is lézeres tyű-tyűvé alakították jópár éve, az utolsó tisztán tiszti szám a párbajtőrvívás maradt. És egyre jobban ki is lóg.

Nyilvánvaló problémát jelent majd, hogy az új tusa könnyen okafogyottá teheti a mezei futást. Mindemellett az egészen hajmeresztő bohóc-indítványokohoz képest még egészen tűrhető választásnál kötött ki a Nemzetközi Öttusa Szövetség – már ha valaki egyszer el tudná magyarázni, mi nem volt jó az öttusával, amíg még valóban a sportok sportja volt.

Nyitókép: Vizesárkon kelnek át a Spartan Race extrém akadályverseny résztvevői Nagykanizsán 2019. március 31-én. Fotó: MTI/Varga György

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mit lehet erre mondani? Öttusa helyett nézzük a csillagokat az égen.
Ez kb olyan, mintha a sakkból kivennék a huszárt.

Attól tartok, itt, a fórumon magát félreértik és alulértékelik. Beírásai
rendkívül figyelemreméltóak és a bennük rejtőző kifinomult irónia
nagyon szórakoztató. Csak így tovább!

Így van, az egyik legmagasabb szinvonalon kommentelő fórumtárs.
Más szavakkal: Gréta lebukott. Nicket hiába vált,
stílusa hamisíthatatlan.

Rohadt drága. Plusz az öttusázók közepes lovasok akik közepes lovakon mennek. Vagyis aki kapna egy csúcslovat amit szállítanak neki, gyakorlatilag biztosra menne az alacsony örttusa akadályokon. Akkor már több értelme lenne, ha nem húsz percet ismerkedhetnének a lovakkal, hanem mondjuk előző napokon több lehetőséget kaphatnának próbalovaglásokra a sorsolt lóval.

Sőt, burkában futhatnának. Az egyszerre oldja meg az összes felvetett problémát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés