A kick-box-világbajnok Veres Roland és Kovács Richárd is bravúros bronzérmet szerzett az ökölvívó Európa-bajnokságon

2022. május 30. 0:57
A 60 kilogrammban versenyző Veres Roland és a 63.5 kilogrammban szereplő Kovács Richárd is bronzérmet nyert vasárnap a jereváni férfi ökölvívó Eb-n – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) beszámolója szerint Veres Roland, a 22 éves korábbi kick-box-világbajnok karrierje első boksz Eb-jén az örmény Karen Tonakanjan legyőzésével mutatkozott be, majd pénteken a dán Frederik Lundgaard Jensent verte kifejezetten jó teljesítménnyel. Veres első két mérkőzése sem volt könnyű, az viszont biztosra vehető volt, hogy a georgiai Artjus Gomcjan sokkal komolyabb feladata elé állítja majd korábbi riválisainál.

A találkozón – a nemzetközi szövetség közvetítése alapján – Gomcjan egy pillanatig sem finomkodott, és nekirontott ellenfelének, aki láthatóan sokáig nem tudta felvenni ritmusát, és rengeteg tiszta ütést kapott. A georgiai az első menetben végig rohamozott, s mivel a nála majd egy fejjel magasabb Veres feltartó ütései pontatlanok voltak, és elmozgásai sem mindig sikerültek, Gomcjan egyértelmű fölényben volt, amit az egyhangú pontozás is mutatott.

A kick-box-világbajnok Veres Roland (kékben) karrierje első boksz Eb-jén bravúros bronzérmet szerzett vasárnap a férfi ökölvívó Európa-bajnokságon Jerevánban. Fotó: Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA)

A második menet első felében már kiegyenlítettebb volt a küzdelem, Veres Roland jobb-bal kombinációkkal igyekezett beleindítani a georgiai támadásaiba, és gyorsan közel lépni hozzá, hogy riválisa ne tudjon kibontakozni. A sok fogást, szabálytalanságot hozó periódus az utolsó percig döntetlennek tűnt, akkor viszont Gomcjan ismét tudott egy-két komoly hátsókezes találatot bevinni, amivel ezt a menetet is a maga javára billentette.

A csata ekkorra eldőlni látszott, de Veres nem adta fel, és az utolsó három perc első két percében határozottan jobbnak tűnt az erejével már kissé spóroló ellenfelénél. A georgiai ugyanakkor a menet utolsó harmadában, amikor már Veres érezhetően fáradt, ismét többször megindult és megsorozta ellenfelét, akit végül egyhangú pontozással győzött le.

Veres vasárnapi veresége ellenére is bravúrosan szerepelt az örmény fővárosban, ahol az Eb első magyar érmét szerezte, egyúttal Csóka Nándor 2015-es bronza után ő lett az első magyar dobogós kontinensviadalon.

A jereváni viadal elődöntőiben még egy magyar, a 63.5 kilogrammban szereplő Kovács Richárd volt érdekelt, aki a vasárnap esti programban csapott össze a hazai közönség előtt szereplő Hofhannes Bacskovval

Szintén az MTI közölte, hogy Kovács Richárd a magyar csapat utolsó, még versenyben lévő öklözője, a nyíregyháziak kisváltósúlyú magyar bajnoka csütörtökön könnyedén verte meg a moldovai Stefan Vozneacovschit, majd pénteken megosztott pontozással győzött az izraeli Ahmad Stivi ellen. A vasárnapi elődöntőben az örmény közönség által segített Hofhannes Bacskovval találkozott, aki megoldhatatlan feladat elé állította.

Kovács Richárd (kékben) bronzérmet nyert vasárnap a férfi ökölvívó Európa-bajnokságon Jerevánban. Fotó: Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA)

A meccs első menete nagyon hasonlított a másik magyar elődöntős, Veres Roland délutáni csatájához, Bacskov ugyanis a 60 kilós magyart legyőző georgiai Artjus Gomcjanhoz hasonlóan óriási lendülettel kezdett, azonnal ráment Kovácsra, aki képtelen volt feltartóztatni támadásait, és többször fogásba menekült. A roppant kemény örmény a három perc során végig nagy iramban ment előre, sokat ütött, így fölénye egyértelmű volt, amit jól mutat, hogy az ötből két pontozó nem simán 10:9-re, hanem 10:8-ra adta neki a szakaszt.

A folytatásban Kovács váltani tudott, és a második periódus első percében több szép kombinációja, tiszta ütése volt, a menet második felében azonban ismét az örmény volt fölényben, s az utolsó felvonás előtt már behozhatatlannak látszott az előnye.

A záró három percben a magyar bokszoló keményen küzdött, de végig hajtotta őt riválisa, aki összességében megérdemelten, egyhangú pontozással diadalmaskodott, Kovács Richárdnak pedig meg kellett elégednie a bronzéremmel.

Kovács karrierje első érmét szerezte világversenyen, egyúttal – Veres Roland után – a magyar küldöttség második bronzát nyerte Jerevánban.

Ezzel legutóbb kilenc éve látott sikert ért el a küldöttség, ugyanis ezt megelőzően a 2013-as Eb-n tudott két érmet nyerni a csapat.

 

Nyitókép: A kick-box-világbajnok Veres Roland (kékben) karrierje első boksz Eb-jén bravúros bronzérmet szerzett vasárnap a férfi ökölvívó Európa-bajnokságon Jerevánban. Fotó: Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés