A magyar válogatott egy csoportba került a regnáló olimpai és világbajnokkal a 2023-as jégkorong-világbajnokságon

2022. május 30. 15:43
A vasárnap zárult jégkorong-világbajnokság alapján készült világranglistával ismertté vált a jövő évi finn-lett rendezésű vb csoportbeosztása, amely szerint a magyar válogatott Tamperében az olimpiai és világbajnok, világranglista-vezető finnekkel, valamint a svédekkel, a vb-harmadik csehekkel, a németekkel, a dánokkal, a franciákkal és az osztrákokkal játszik majd – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) beszámolója szerint a Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) hétfő hajnalban tette közzé az új világranglistát és vele együtt a csoportbeosztást a 2023-as tamperei-rigai vb-re. Ez alapján a magyar férfi jégkorong-válogatott – amely a ljubljanai divízió 1/A-tornán a második helyen feljutott az elitbe – a 20. helyen áll, a szintén feljutó szlovénok pedig a 19.-ek.

A listát változatlanul a friss vb-győztes, februárban olimpiai aranyérmes finnek vezetik a vb-második kanadaiak előtt. A világranglistán harmadik oroszok és 14. fehéroroszok az ukrajnai háború miatt már most sem szerepelhettek, és az IIHF döntése alapján a jövő évi megméretésen sem indulhatnak.

A magyar játékosok gólöröme a Magyarország–Ukrajna vb-felkészülési jégkorongmérkőzésen a Miskolci Jégcsarnokban 2022. április 14-én. MTI/Vajda János

A magyar férfi jégkorong-válogatott története során harmadszor vehet részt az elitben.

Magyarország nemzeti csapata jövőre Tamperében lép jégre, ellenfele lesz a házigazda mellett a svéd, a vb-bronzérmes cseh, a német, a dán, a francia és az osztrák alakulat.

Reálisan utóbbi kettő ellen lehet esély a pontszerzésre. A nyolcas utolsó helyezettje esik ki a divízió 1/A-ba, míg az első négy a negyeddöntőbe kerül.

A másik, rigai csoportban a vb-második Kanada, a társházigazda Lettország, valamint az Egyesült Államok, Svájc, Szlovákia, Norvégia, Kazahsztán és a feljutó Szlovénia érdekelt.

A jövő évi vb-t május 12. és 28. között rendezik.

A 2023-as vb csoportbeosztása (világranglista-helyezés):

A-csoport (Tampere): Finnország (1.), Svédország (5.), Csehország (6.), Németország (9.), Dánia (10.), Franciaország (13.), Ausztria (15.), Magyarország (20.)

B-csoport (Riga): Kanada (2.), Egyesült Államok (4.), Svájc (7.), Szlovákia (8.), Lettország (11.), Norvégia (12.), Kazahsztán (16.), Szlovénia (19.)

 

Nyitókép: A magyar férfi jégkorong-válogatott ünnepli a feljutást az elitbe a ljubljanai divízió 1/A-tornán. Fotó: Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés