Könyv jelent meg Szekeres Pál paralimpiai bajnokról: „Nem az érmek megnyerése volt bravúr, hanem hogy visszatértem az életbe!”

2022. június 1. 12:48

Írta: Vámos Tamás
Nem akármilyen életút nem akármilyen könyvbemutatójára került sor a napokban. A kötet főszereplője a honi sportélet egyik legszínesebb alakja, az első sportember a világon, aki az épek, majd egy kis híján végzetes tragédia után a paralimpikonok között is ötkarikás érmet nyert.

Szekeres Pál vívóról írt kötetet Antal-Ferencz Ildikó újságíró. Az először az épek, majd a paralimpikonok közt is kiválóan teljesítő, háromgyermekes sportemberről készült kötetet kedden mutatták be.

Az eseményt a magyar sportélet számos legendája megtisztelte. A Nemzet Sportolói közül jelen volt Rejtő Ildikó, Kamuti Jenő és Schmitt Pál, valamint a Szekeres Pállal az 1988-as, szöüli olimpián bronzérmet nyerő tőrcsapat tagjai (Érsek Zsolt, Szelei István, Busai István, Gátai Róbert), Szabó Bence és Szász-Kovács Emese olimpiai bajnok vívók, Imre Géza olimpiai ezüstérmes vívó, Veres Amarilla paralimpai bajnok vívó, Krajnyák Zsuzsanna paralimpiai ezüstérmes vívó, a házigazda szerepét pedig Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke töltötte be.

Más az öngyilkosságra gondolt volna, ám ő a tragédiája után szárnyakat kapott

Elsőként a korábbi köztársasági elnök, Schmitt Pál méltatta Szekeres Pált.

„Palival, pontosabban a családjával több, mint 40 évre nyúlik vissza a kapcsolat, már az édesapját is ismertem, akivel az egyik szállodában, egy vizsga kapcsán találkoztam. Először azt hittem, valamilyen orvos, hiszen fehér köpenyben szaladgált hihetetlen sebességgel közöttünk, aztán kiderült, ő a cukrász!

Pali egy igaz sportember és barát, egy ambiciózus ember, aki az Isten adta talentumával (bármilyen akadályokat is állított elé a sors) élni tudott.

Súlyos baleste után más az öngyilkosságra gondolt volna, ám ő a tragédiája után szárnyakat kapott, diplomát szerzett, sportvezető, szövetségi kapitány, majd államtitkár-helyettes is lett, egyszerűen nem hagyta, hogy a tehetsége szétfolyjon, Szekeres Pál egész élete követendő példa az egészséges és fogyatékos emberek számára egyaránt”

Legendák egymás között: Kamuti Jenő, Szekeres Pál, Rejtő Ildikó Fotó: Magyar Paralimpiai Csapat/Facebook

Mindannyiunk példaképe lett!

A könyvbemutatón természetesen jelen volt Szekeres Pál nevelőedzője, Beliczay Sándor is, akivel több, mint 45 évre nyúlik vissza a munkakapcsolat és az ismeretség.

„Óriási öröm, hogy itt lehetek, mint ahogy az is, hogy Palival 1976-tól 2012-ig tartott a mester - tanítvány kapcsolatunk. Amikor 46 éve elkezdtük a közös munkát, egyikőnk sem gondolta volna, hogy jó pár évtized után, számos sikert követően, egy róla szóló könyv bemutatóján méltathatom majd őt és a pályafutását. A világbajnoki és a szöuli csapatbronz után jött az a szörnyű közúti baleset, amely az előzetes álmainkat ugyan kettétörte, de Pali nem hagyta magát, és már talán a kórházban el kezdte tervezgetni az új életét.

Mindenesetre ő tartotta bennünk a lelket, amikor a történtek után pár nappal meglátogattuk őt a bonni kórházban.

Sőt, azt tapasztaltuk, hogy a német nővérek e pár nap alatt megtanultak folyékonyan magyarul káromkodni. Tehát Pali már ekkor sem töltötte tétlenül az idejét, mint ahogy a gyógyulását követően sem. Nyugodtan kijelenthető: a balesete után eseménydúsabbak lettek a napjai! Kerekesszékben nyert paralimpiát, világ- és Európa-bajnokságot, diplomát szerzett, politikus és ami a legfontosabb: mindannyiunk példaképe lett!”

Számos olyan dologra is megtanított minket, amellyel biztos nem találkozunk, ha nem vagyunk élsportolók

Ezt követően a tanítvány, Krajnyák Zsuzsanna méltatta mesterét.

„Egyértelműen Palinak köszönhetem a pályafutásomat, és külön köszönet, hogy számos olyan dologra is megtanított minket az életben, amellyel nem találkozunk, ha nem vagyunk élsportolók.

Sportvezetőként és szövetségi kapitányként is nem csak a vívásban segített,

hanem az élet egyéb területein felmerülő problémáinkra is mindig próbált megoldást találni. Jóindulatát és empátiáját az is jelzi, hogy amikor egy világverseny utolsó előtti napján, a döntők előtt volt a bankett, és mi a megbeszélt, este tízórai takarodót nem tartottuk be, akkor is rendkívül kedvesen, de határozottan utasított minket a pihenőre…”

Egy igazi példakép teljes élete Fotó: Magyar Paralimpiai Csapat/Facebook

Amire egészséges sportolóként vágytam, azt kerekesszékes vívóként kaptam meg!

A „Kilőve a Holdra” című könyv főszereplője, Szekeres Pál érthetően meghatottan idézte fel élete döntő mozzanatait.

„Amikor a németországi autópályán történt baleset után a bonni kórházban feküdtem, azt vettem észre magamon, hogy addigi életemnek egyfajta külső szemlélője lettem. Fogalmam sem volt, hogyan tovább és mi lesz velem? Mi lesz a családdal, az edzésekkel, a hétvégi bulikkal a Fortuna diszkóban, amelynek szervezésében élen járt az itt is jelenlévő Szabó Bence… Egy szóval súlytalannak, reménytelennek és esélytelennek éreztem magam, ám mégis abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy nem csak gyermekként, hanem felnőtt férfiként is egy csodálatos család vett körül. A szüleimtől rengeteg szeretetet kaptam, Anikó egy csodálatos feleség, aki mindig vigyázott rám, és ennek a szeretetteljes környezetnek a manifesztációja lettek a gyermekeink.

Miután megtörtént velem a baleset, kerestem a miértet, ám elég hamar olyan ajtók is megnyíltak előttem, amelyekről korábban álmodni sem mertem.

Nyugodt szívvel kijelenthetem: amire egészséges sportolóként vágytam, azt kerekesszékes vívóként kaptam meg. Nem akarom magam túlmisztifikálni, hiszen én csak tettem a dolgom, maradtam az az egyszerű zuglói srác,aki voltam, de igazából a balesetem után, kerekesszékes sportolóként kerültem reflektorfénybe. Ez egyben hatalmas felelősség is volt, az első Orbán kormány idején például én vázoltam föl az illetékeseknek, mi is az a parasport. A vívók egyébként egy remek család, mindenkinek azt tanácsolom, próbálja ki a sportágat, nem bánja meg, hiszen a világ legjobb dolga vívni. S ebben a közegben igazán értékes emberré is válhatsz: nem véletlen, hogy közülünk nem csak sportvezetők kerültek ki, hanem – többek között - köztársasági elnök és kórházigazgató is. Egyébként nem véletlenül szoktam mondani: a karrierem során nem az érmek megnyerése, a különböző pozíciók betöltése volt bravúr, hanem hogy visszatértem az életbe. Azt szokták mondani, hogy az ember addig él, ameddig céljai vannak. Nekem pedig még nagyon sok célom van…”

Nyitókép A Nemzet Sportolója, Schmitt Pál is méltatta Szekeres Pált Fotó: Magyar Paralimpiai Csapat/Facebook 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában