Női kézi BL: elmaradt az ETO-csoda, továbbra is a Kristiansand Vipers Európa trónján!

2022. június 5. 21:19

Írta: Vámos Tamás
A Győri Audi ETO KC-nak három év után sem sikerült visszahódítania a Bajnokok Ligája-serleget.

Pedig milyen szépen kezdődött: a szombati remek siker (a Team Esbjerg elleni 32-27 után; tegyük hozzá gyorsan, a Vipers Kristiansand 33-27-re verte a francia Metz gárdáját) a finálé előtt a teljes ETO-család Amandine Laynaud-t köszöntötte, ugyanis az olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia kapus csodálatos pályafutása utolsó mérkőzése előtt állt.

A bemutatásnál a norvégok közül természetesen a válogatott Tomori Zsuzsanna kapta a legnagyobb ovációt, ami azért sem véletlen, hiszen korábban számos nagy siker, köztük három Bajnokok Ligája-győzelem részese volt az ETO színeiben.

A mérkőzés előtt egy csúcsdöntés már összejött: a szombati, Győri ETO – Esbjerg elődöntőt 14.800-an látták a helyszínen,

a fináléra pedig több mint 15.400 jegy kelt el, így sikerült a női klubkézilabda nézőcsúcs-világrekordját tovább javítani.

Egy kis történelem: eddig kilenc meccset játszott egymással a két csapat, ebből hetet a mieink, kettőt a norvégok nyertek. A kezdés előtt csak bízni tudtunk benne: tovább javul a statisztika…

Az első negyedóra az előzetes várakozásainkat maximálisan hozta, hiszen 8-5-re, majd 10-7-re is vezettünk, de norvég bajnok nem véletlenül a világ egyik legjobb együttese: három perc után már újra egál volt az állás.

Ekkor még nem gondoltunk semmi rosszra, hiszen nem volt benne Ambros Martin csapatának a játékában, hogy egy 0-6-os hullámvölgybe kerül úgy, hogy közel 10 percig nem voltunk képesek a remekül védő Katrine Lunde kapujába akciógólt lőni. Ezzel együtt a félidőben még nem volt semmi veszve, hiszen hiába kapott balszerencsés gólt az utolsó másodpercben Leynaud, abszolút nem tűnt ledolgozhatatlannak a mindössze kétgólos (13-15) hátrány.

A Vipers kapusa, Katrine Lunde világklasszis teljesítményt nyújtott Fotó: MTI/Kovács Anikó

A második játékrész Anne Mette Hansen, Veronica Kristiansen és Stine Bredal Oftedal találataival kezdődött, s máris egyenlő volt az állás – miért ne gondolhatta azt az ember, hogy hazai környezetben, több mint 10 ezer győri szimpatizáns jelenlétében ne folytatódhatott volna az ETO-csoda?

Sajnos nem ez következett be, hiszen

a Vipers elsősorban a kelet-európai klasszisai (a két cseh kitűnőség, Jana Knedliková és Marketa Jerabková, a horvát Ana Debelic no, és a „mi lányunk”, Tomori Zsuzsa) vezérletével újra három góllal elhúzott, és ezt az előnyt már nem is engedték ki a kezük közül.

Mindenképpen ki kell emelni a rutinos Katrine Lunde személyét, aki egész egyszerűen megbabonázta korábbi csapattársait (2010 és 2015 között védett az ETO-ban, nem véletlenül ünnepelték őt is a bemutatásnál a győri drukkerek), bravúros védések egész sorával bizonyította, hogy még mindig a világ legjobb kapusa, valamint a Bajnokok Ligája-döntő MVP-jének - azaz legértékesebb játékosának - választott Markéta Jerabkovát; az Érd korábbi játékosa a fináléban egyszerűen nem tudott hibázni.

Ambros Martínnak volt oka gyakran vakargatni a fejét... Fotó: MTI/Kovács Anikó

Jelzésértékű az is, hogy a Győri Audi ETO KC a teljes BL-sorozatban nem kapott 33 gólt, szegény Ambros Martín hiába vetette be mindhárom kapusát (Amandine Laynaud mellett lehetőséget kapott Laura Glauser és Silje Solberg is), de hiba lenne csak rájuk fogni a vereséget, hiszen a Rába-partiaknkak ezen az estén nem sikerült nemzetközi szintű csapatvédekezést bemutatni.

Ezzel együtt nem érheti kritika a győrieket, egy rendkívül magas színvonalú finálét buktak el, és legalább megmarad jövőre is a motiváció: 2019 után most már valóban kötelező lesz visszahódítani a Bajnokok Ligáját!

Nyitókép Az ETO játékosai mindent megpróbáltak, de áttörhetetlen volt a norvég fal... Fotó: MTI/Kovács Anikó   

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés