„Jó estét, jó szurkolást!” – és sok sikert a vizes világbajnokságra

2022. június 17. 18:56

Csisztu Zsuzsa
Mandiner Sport
Ma 19 esztendeje, 58 éves korában hunyt el id. Knézy Jenő, a legendás sportújságíró.

A 19. FINA vizes világbajnokság mai, hivatalos nyitó sajtótájékoztatója után talán érdemes és illő picit a múltba révedni, és megemlékezni a Nagyváradon született, mezőgazdasági gépészmérnöknek tanult híres sportriporterről, akinek precizitása ma is a szemem előtt van. A Szabadság téren álló egykori MTV-székház másfeledik emeltén elhelyezkedő Telesport szerkesztőségében, az ablak mellett bebetonozott helye volt. Az elsők között érkezett reggelente, talán csak Vitár Robi tudta megelőzni.

Az íróasztalán derékszögekben elhelyezett tárgyai, színes tollai, ceruzái, amelyekkel a meccsek, közvetítések előtti felkészülési anyagát preparálta ki a jobb érthetőség kedvéért, legendaszámba mentek.

Elképesztően felkészült ember volt, a mérkőzésekhez tartozó statisztikákat – még jóval az internet korát megelőzve – az elsők között kezdte el beemelni a nézők tájékoztatásába.

Vehemenciája közismert volt, mégis nagyon visszafogottnak tudott hatni a képernyőn.

Legendás közvetítéseinek se szeri se száma, a levédetésre szánt beköszönése, a „Jó estét, jó szurkolást!”, ma úgy mondanánk nem csupán brenddé vált, de a mai korban mémek egész tucatját indította volna el,

az út mellett aszfaltozó „szurkolókról”, ahogy ezt akkoriban is viccek tucatjaiban hallhattuk visszaköszönni. Knézy Jenő fájdalmasan fiatalon hagyott itt minket, és sok-sok magyar diadal között például az angolok elleni 4-0-át sem érhette meg, és a gyakorta kritikai hangvétele mellett talán kijárt volna neki is, hogy láthasson egy ilyen sikert.

Rebecca Parkes, Jui Ohasi és Florian Wellbrock a FINA vizes világbajnokság sztárjai lehetnek Fotó: Mandiner

Vitray Tamás mellett legtöbbször ő közvetítette a legendás Egerszegi Krisztina világraszóló úszógyőzelmeit, a bajnoknőét, akivel a minap exkluzív interjút olvashattak itt a Mandineren. Knézy Jenő 19 éve nincs közöttünk, de emlékét megidézve nem csupán „jó estét és jó szurkolást”, de hatalmas nagy sikereket kívánunk a magyar vizes sportok képviselőinek, akik a 19. FINA világbajnokság jelszava szerint – Make History! - reméljük történelmet írnak.

Nyitókép Fájdalmas, hogy ma már Bicskei Bertalan, id. Knézy Jenő és Puhl Sándor sincs közöttünk Fotó: MTI/Illyés Tibor 

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1982-ben a belgrádi kajak -kenu vb-n sikerült beszélnem Kenézy Jenővel. Megkérdeztük, hogy bemondaná-e, hogy itt vannak a magyar szurkolók? Nagyon kedves volt, azt mondta, ha behallatszik a szurkolásunk, akkor igen.
Akkor történt az az eszement ötlet, hogy Wichman győzelme után magyar zászlókkal beugrottunk a lelátó előtt a vízbe. Nagy hiba volt, mert még tartott a verseny és a part menti víz is a pálya tartozéka volt. Szerencsére nem lett következménye, csak annyi, hogy ha magyar induló volt, rendőrök álltak előttünk, hogy ne legyen kedvünk megint vízbe ugrani. Az év végi sport összefoglalóban láttam saját magunkat:-).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés