Rajtol a budapesti vizes vb!

2022. június 18. 16:23
Öt év után Budapest központtal ismét Magyarország ad otthont a világ egyik legnagyobb sporteseményének, a vizes világbajnokságnak június 18. és július 3. között.

Az esemény előkelő rangját természetesen a nagymedencés úszásnak köszönheti elsősorban. Az olimpiák második legnépszerűbb sportágának világklasszisai a nyitónaptól, június 18 szombattól versenyeznek majd. Csakúgy mint öt éve, a Duna Arénában. Ahogy az olimpiákon, itt is egy bő hetet tart az úszóprogram, amely június 25 szombaton ér véget.

Milák Kristóf a 200 m pillangó címvédője és a legutóbbi világbajnokság döntőjében úszott világcsúcsa továbbra is érvényben van. A főszámán kívül, az olimpián megtanultuk,

simán aranyesélyes lehet gyakorlatilag bármiben, amiben elindul.

Ezek jelen állás szerint a 200 m gyors és a 100 m pillangó.

Címvédő továbbá Hosszú Katinka is, mindkét vegyesúszó számban, ám neki az elmúlt három év már a prioritások megváltozásáról szólt. Reméljük, hogy olyan eredménnyel búcsúzik majd, amilyennel ő szeretne. Hogy aztán a búcsú pontosan mitől lesz, idővel kiderül – a telt házas, éves csúcsversenyen szurkoló magyar közönségtől biztosan.

Hosszú Katinka a 2017-es budapesti vb 400 vegyesének eredményhirdetésén. Ezüst: Mireia Belmonte, bronz: Sydney Pickrem.<br>Fotó: Kovács Tamás / MTI

Medencében címvédő még Kapás Boglárka; az ő második világbajnoki aranya még nagyobb meglepetés lenne, mint az első volt 200 pillangón. Világbajnokságon új magyar névként a vegyesúszó Kós Hubertre mindenképpen figyeljünk, aki tavaly kint volt az olimpián és Világkupa-győztes szintű úszó 19 évesen. Illetve a tavaly, 15 éves korában már magyar bajnok Pádár Nikolettre, aki a női úszás talán legtelítettebb számának, a 200 méter gyorsnak mer nekimenni Budapesten. Ugyanezen a távon és úszásnemben a Márton Richárd, Milák Kristóf, Holló Balázs és Németh Nándor alkotta férfi váltónk a 2017-es őrületes (rövidebb) gyorsváltó bronzérmet igyekszik majd megidézni. Az előző budapesti világbajnokság évében

korosztályos világcsúccsal, az amerikaiakat is megverve lettek junior világbajnokok ebben az összetételben…

A medencés úszás lezárultával a világbajnokság második hete nekünk elsősorban a vízilabdáról, a nagyvilágnak talán inkább a műugrásról szól majd. Férfi póló-válogatottunk természetesen ismét az esélyesek között van. A legutóbbi budapesti nagy versenyét, a 2020 Európa-bajnokságot megnyerte Märcz Tamás csapata, így a messze legfontosabb kontinens uralkodóiként érkezik majd a világbajnokságra; az előző budapesti világbajnokságon a döntőben kaptunk ki egy rossz kezdés miatt. A Margitsziget, a sportág Maracanã-stadionja vagy Wimbledonja szomjazza a javítást.

A férfiakhoz hasonlóan olimpiai bronzérmes női válogatott célja az lehet, hogy minél később kerüljenek össze a gyakorlatilag verhetetlen, minden címet védő USA-val – majd, amire csak a mieink voltak képesek Tokióban a csoportmeccsen: hogy megverjék az őket.

A női pólódöntő napja július 2., a férfié július 3.

A nyíltvízi úszásnak a Lupa-tó ad majd helyszínt. Itt Rasovszky Kristóf címvédő a legrövidebb távon, 5 kilométeren, míg az olimpián szereplő egyetlen számban, 10 kilométeren ezüstérmet nyert. A nők között Olasz Annát a világ legjobbjai között jegyzik lassan egy évtizede, ám mindig a rossz oldalán áll a helyezéseknek: Londonba és Rióba sem jutott ki egy-egy hely híján, majd Tokióban végre olimpikonná válhatott, egy negyedik helyet ért el tavaly nyáron. Világbajnokságokról a legjobb helyezése egy ezüstérem, még 2015-ből, a leghosszabb, 25 kilométeres távról. Egyszer végre kijöhetne neki igazán a lépés, a legjobb lenne egy hazai világbajnokságon.

Az esélyeink? Mint mindig. Egy aranyat csak nyerünk, de az öt sem lenne elképzelhetetlen. A legfontosabb: nekünk szurkolni, a sportolóknak elérni a saját legjobbjuk környékét.

Útravalók az esemény nyitósajtótájékoztatójáról

Huszain al-Muszallam, a FINA kuvaiti elnöke, korábbi vadászpilóta: Öt év után újra itt vagyunk Budapesten. Elismerésem a magyar fővárosnak, hogy rekordrövid idő alatt elkészültek a munkálatokkal. A világbajnokság rajtra kész, noha meg kellett küzdeni a koronavírus és az ukrajnai háború okozta nehézségekkel. Kiváló lehetőség ez a sportolóinknak a versenyzésre. Köszönet érte a magyar kormánynak és a Magyar Úszó Szövetségnek. Meg akarjuk mutatni a világnak, hogy a nehézségek után a sport visszatért!

Wladár Sándor, olimpiai bajnok, a Magyar Úszó Szövetség elnöke: Amikor elvállaltuk ezt a világbajnokságot, tudtuk, hogy teljesíthető vállalkozás, és most, amikor itt ülünk a nyitó sajtóértekezleten, már tudjuk, hogy sikerült is teljesítenünk. Kiváló hírverés ez a magyar turizmusnak, legalább húsz szállodát tömtek meg a világbajnokságra érkező vendégek 190 országból. Ég a tüdő, zsibbad a láb, szikrázik a szem: olyan uszodában lesz a vb, amelynek fantasztikus erőtere van, itt győztesek születnek, ez a világ leggyorsabb uszodája, a vizes sportok Mekkája. Büszkén jelenthetem, tudtuk tartani a büdzsét azon az áron, hogy a lelátó az öt évvel ezelőttivel szemben, amikor 12 000-en szurkoltak a magyar sikerekért, csak 5700 főt fogad be  de így is garantálható a remek hangulat. 
Ahogy az angoloknak rúgtunk kedden egy négyest Wolverhamptonban, úgy a négyessel, a négy magyar úszóéremmel most is beérném.


forrás: MTI, index

Nyitókép: az utolsó edzések a Duna Arénában. Fotó: Kovács Anikó / MTI

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés