Sainz mindent megtett, de nem tudott mit kezdeni Verstappennel Kanadában

2022. június 20. 12:27

Max Verstappen újabb győzelmet aratott, ezúttal Montreálban. Carlos Sainz Jr.-nak tovább kell várnia első Forma-1-es győzelmére.

2022. június 20. 12:27
null

Tajthi Andrea – a Racingline.hu szerzőjének írása a Mandiner Sporton

Az esős szombat után vasárnap napsütés és 20 fok várta a Forma-1-es mezőnyt a kanadai Montréalban.

Az első rajtkockát Max Verstappen foglalta el, mellőle pedig a rangidős Fernando Alonso várhatta a rajtot. A spanyol versenyző 2012-ben indult utoljára az első sorból. Mögöttük Carlos Sainz Jr. és Lewis Hamilton foglalt helyet, őket pedig a két Haas követte Kevin Magnussen, Mick Schumacher sorrendben.

Verstappen fő riválisa, Charles Leclerc csak a 19. helyről indulhatott,

miután számos motorelemet kicseréltek az autóján, amelyek darabszáma már meghaladta az egy szezon során felhasználható elemek számát, ezért rajtbüntetést kapott.

A Ferrari versenyzői, Leclerc és Sainz rajtkockáját a kezdés előtt pirosra festették és az "On se souviendra (emlékezünk), Gilles Villeneuve 1950-1982" szöveget fújták rajtkockájuk elé az aszfaltra. A néhai kanadai versenyző előtt tisztelegnek ezzel, aki 40 éve vesztette életét.

Még el sem kezdődött a verseny, Cunoda Juki máris begyűjtött egy büntetést. A japán Leclerc-rel azonos okokból a mezőny végén foglalhatott helyet, és a rajtrácsra kivezető körén túl gyorsan hajtott a boxutcában. Ezért 300 eurós büntetést kapott.

Valtteri Bottas, Sergio Pérez, Lando Norris, Lance Stroll és Leclerc kemény, míg mindenki más közepes keverékű gumikon indult el a 70 körös versenyre.

Verstappen megtartotta első helyét a rajt után, mögötte Alonso védi pozícióját. Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool
Verstappen megtartotta első helyét a rajt után, mögötte Alonso védi pozícióját. Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

Gond nélküli volt a rajt

Verstappen elsőként jött el a rajtnál, és Alonso is megtartotta második helyét.

Hamilton és Magnussen összeért kicsit, de baleset nem lett belőle. Ellenben a dán autójának első szárnya megsérült, noha a csapat szerint ez nem okozott problémát.

Leclerc hátul két helyet javított, míg Schumacher viszonylag elöl két helyet veszített.

A harmadik körig tudta Alonso tartani pozícióját, akkor aztán honfitársa, Sainz megelőzte őt. Hamarosan pedig Russell zárkózott fel csapattársa, Hamilton mögé, az ötödik helyre.

A hatodik körben Pierre Gasly és Sebastian Vettel máris kereket cserélt, így a mezőny legvégére esett vissza.
Magnussen pedig fekete-narancssárga zászlós figyelmeztetést kapott a szárnysérülése miatt. Ennek értelmében ki kellett mennie a boxba orrkúpcserére.

Meghibásodott egy Red Bull

A 8. körben Pérez autója megadta magát. A mexikói lehúzódott a pályáról és virtuális biztonsági autós (VSC) fázis lépett életbe. Ez idő alatt Verstappen és Hamilton is megejtett egy kerékcserét.

Később Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke arról számolt be, hogy Péreznek minden bizonnyal váltó gondja akadt.

A 11. körben folytatódhatott a valós verseny, az élen Sainz, Alonso, Verstappen, Russell, Ocon, Hamilton, Schumacher sorrenddel.

Hamilton Ocon támadásába kezdett és a 12. körben sikeresen meg is előzte a franciát.

Három körrel később Verstappen a harmadik helyre utasította vissza Alonsót, és Sainz nyomába eredt. Bottas pedig a pontszerző 10. helyért támadta Albont. A 18. körben sikerrel is járt. Albon ezután ki is állt kerékcserére, Bottas nyakában pedig már Leclerc lihegett.

Hamilton háta már jobban van, dobogón végzett a hétszeres világbajnok. Fotó: LAT Images/Mercedes AMG Petronas
Hamilton háta már jobban van, dobogón végzett a hétszeres világbajnok. Fotó: LAT Images/Mercedes AMG Petronas

Újabb VSC és kerékcserék

Újabb VSC fázis következett a 20. körben: Mick Schumacher autója hibásodott meg és állt vele félre a német.  Sokan, köztük Sainz és Russell is kihasználta az alkalmat kerékcserére.

A következő körben folytatódott is a csata, a sorrend pedig a következőképp alakult: Verstappen, Alonso, Sainz, Hamilton, Russell, Ocon, Leclerc. Alonsót azonban hamarosan ismét megelőzte Sainz, majd később Hamilton is.

Lando Norris kerékcseréje nagyon hosszúra nyúlt, miután a csapat nem készítette ki időben a megfelelő Pirelliket. A brit emiatt a 17. helyre esett vissza.

27 kör után Alonso is kereket cserélt, illetve a már a hatodik helyen haladó Leclerc is azt jelezte rádión, hogy időszerű lenne a csere.

„*****, nem tudok semmit sem csinálni” – mondta rádión, frusztráltan, Gasly, a 14. helyen. Valamilyen technikai problémával küzdött, és nem tudott előre lépni. Ezt követően kereket cserélt, és a 17. helyen folytatta a versenyt.

Leclerc végül a 42. körben érkezett kerékcserére, ami ráadásul lassú is lett, forgalomba érkezett vissza és a 12. helyen kellett folytatnia a versenyt.

A 43. kör végén Verstappen is érkezett vadiúj kemény keverékű, fehér oldalfalú Pirellikért.

A harmadik helyen folytatta, Sainz és Hamilton mögött. A következő körben azonban a brit is így tett, majd az azt követőben a csapattársa, Russell is.

Sainz állt az élen 26 körös gumikon, mögötte Verstappen, Hamilton és Russell.

Sainznak még nem sikerült megszereznie első F1-es győzelmét. Fotó: Scuderia Ferrari Press Office
Sainznak még nem sikerült megszereznie első F1-es győzelmét. Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Cunoda a falban végezte

A 49. körben, a boxutcából kifelé jövet Cunoda falba tette az AlphaTaurit, érkezett a biztonsági autó.

Többek között Sainz is kihasználta a lehetőséget egy kerékcserére. Verstappen, Sainz, Hamilton, Russell vonat alakult a safety car mögött, a különbségek pedig értelemszerűen elolvadtak.

Az 54. kör végén távozott a biztonsági autó és újra versenytempóra kapcsolhatott a mezőny. Az élen a sorrend változatlan maradt, Leclerc azonban célba vette a hatodik helyen haladó Alonsót, Sainz pedig nem hagyta meglógni Verstappent.

Leclerc maga mögé utasította Alonsót és Ocont is, Sainz pedig komoly nyomást helyezett Verstappen vállára. A Ferrari spanyolja pályafutása első F1-es győzelmét tervezte megszerezni.

A 63. körre Sainz kissé leszakadt a hollandról, majd visszaküzdötte magát DRS távolságon belülre.

Alonsónak rádión jelezték, hogy nem fognak helyet cserélni csapattársával, az előtte haladó Oconnal, amit a spanyol némileg kifogásolt.

Verstappen és Sainz csatája az utolsó körig kitartott, ám előzésre nem került sor. A versenyt Verstappen nyerte Sainz és Hamilton előtt.

A versenybírák azonban a futam leintése után szabálytalannak minősítették Fernando Alonso védekezési manőverét Valtteri Bottasszal szemben, ami miatt a spanyol egy 5 másodperces büntetést kapott.

Így a hivatalos végeredmény:

 

#

Versenyző

Csapat

Lemaradás

1

Max Verstappen

RED BULL RACING

 

2

Carlos Sainz

FERRARI

0.993

3

Lewis Hamilton

MERCEDES

7.006

4

George Russell

MERCEDES

12.313

5

Charles Leclerc

FERRARI

15.168

6

Esteban Ocon

ALPINE

23.890

7

Valtteri Bottas

ALFA ROMEO

25.247

8

Csou Kuan-jü

ALFA ROMEO

26.952

9

Fernando Alonso

ALPINE

29.945

10

Lance Stroll

ASTON MARTIN

38.222

11

Daniel Ricciardo

MCLAREN

43.047

12

Sebastian Vettel

ASTON MARTIN

44.245

13

Alexander Albon

WILLIAMS

44.893

14

Pierre Gasly

ALPHATAURI

45.183

15

Lando Norris

MCLAREN

52.145

16

Nicholas Latifi

WILLIAMS

59.978

17

Kevin Magnussen

HAAS

68.180

 

Cunoda Juki

ALPHATAURI

kiesett

 

Mick Schumacher

HAAS

kiesett

 

Sergio Perez

RED BULL RACING

kiesett

 

Az egyéni pontverseny állása (top 10):

 #

Versenyző

Pontok

1.

Max Verstappen

175

2.

Sergio Perez

129

3.

Charles Leclerc

126

4.

George Russell

111

5.

Carlos Sainz

102

6.

Lewis Hamilton

77

7.

Lando Norris

50

8.

Valtteri Bottas

46

9.

Esteban Ocon

39

10.

Fernando Alonso

18

 

Nyitókép: A verseny végén Verstappent Sainz próbálta megelőzni. Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Madasa Hatter
2022. június 21. 10:24
Sainz soha nem lesz világbajnok, de versenyeket se fog említésre méltó számban nyerni. Nem egy bajnok alapanyag. Elég ránézni a fejére. Buta segg, a felfogóképességeivel is gond van. Papa kedvence mint a Stroll gyerek még ha kicsit ügyesebb is.
olajfa1
2022. június 20. 14:54
Ez igazi autóverseny volt! GRATULÁLOK! különösen Verstapennek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik