Kapás Boglárka, Németh Nándor, Kós Hubert és a női 4x200-as gyorsváltónk is döntőben úszik szerda délután a hazai vizes vb-n

2022. június 22. 16:03
Egyéniben három magyar úszó szerepel a döntőkben szerda délután a hazai rendezésű vizes világbajnokságon: a nőknél 200 pillangón Kapás Boglárka, a férfiaknál 200 vegyesen Kós Hubert, míg 100 gyorson Németh Nándor. Emellett a női 4x200-as gyorsváltónk is fináléban versenyez.

A hazai rendezésű vizes világbajnokságon a keddi versenynap szenzációsan sikerült magyar szempontból, ám szerda délelőtt folytatódott az úszóprogram a Duna Arénában.

Női 100 gyorson  Gyurinovics Fanni képviselte hazánkat. A 21 éves úszónkat a világcsúcstartó Sarah Sjöströmmel sorolták egy futamba, ahol a Vasas SC versenyzője nyolcadik helyen ért célba 54.97-es egyéni csúcsot úszva. Az idejével a 19. helyen végzett összességében a 63 fős mezőnyben. Mindössze 41 századmásodperccel maradt le az elődöntőről.

Telegdy Ádám a férfi 200 méteres hátúszás előfutamában a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 22-én. MTI/Kovács Tamás

A férfi 200 hát selejtezőjében Telegdy Ádám és Kovács Benedek ugrott a medencébe. A tokiói olimpiai ötödik Telegdy 1:57.82-es időt teljesített, és a futama után elárulta, ezen a világbajnokságon meg szeretné dönteni a szám országos rekordját (1:55.58). Kovács szintén remekelt, hat századdal maradt el Telegdy idejétől, 1:57.88-cal a negyedik helyen végzett a negyedik előfutamban.

Telegdy a hetedik legjobb idővel, míg Kovács nyolcadikként jutott a szerda délutáni elődöntőbe.

Női 200 méteres mellúszásban Békési Eszter a harmadik előfutamban az ötödik helyen csapott a célba. A 20 esztendős úszó a 2:27.95 perces idejével a 16. helyen kvalifikálta magát a szerda délutáni elődöntőbe.

„Ez nem sokon múlt! De ez volt a célom, és boldog vagyok, hogy elértem. Nem úgy indult ez az év, ahogyan azt terveztem, viszont az országos bajnokság után nagy kő esett le a szívemről, és onnantól már nem görcsöltem rá az edzésekre, sokkal jobban mentek, mint korábban. Remélem, délután még jobb lesz ez az idő!” – árulta el Békési Eszter az M4 Sportnak.

Késely Ajna (balra), Molnár Dóra (balról a második), Jakabos Zsuzsanna (jobbról a második) és Pádár Nikolett (jobbra) a női 4x200 méteres gyorsváltó előfutamában a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 22-én. MTI/Illyés Tibor

A Jakabos Zsuzsanna, Pádár Nikolett, Késely Ajna és Molnár Dóra alkotta 4x200-as női gyorsváltó az első előfutamban a harmadik helyen végzett 7:56.52-vel az Egyesült Államok és Kanada mögött.

A magyar csapat ezzel az időeredménnyel összesítésben az ötödik helyen ment tovább a szerda esti döntőbe.

A hölgyek az M4 Sportnak azt nyilatkozták, hogy összességében elégedettek ezzel az úszással és az időeredményeikkel.

A 4x200-as női gyorsváltónk mellett egyéniben három magyar úszó versenyez majd fináléban szerda délután a Duna Arénában.

A női 200 méteres pillangóúszás döntőjében Kapás Boglárka indul, ahová nyolcadikként jutott be. A férfi 100 gyors döntőjében pedig Németh Nándor képviseli hazánkat.

Németh hotversenyben a nyolcadik helyen végzett az olasz Lorenzo Zazzerivel a kedd délutáni elődöntőben. Majd szétúszás döntött kettejük között, amely során Németh végig vezetett, és fantasztikus országos csúcsot úszott (47.69), és nyert Zazzeri ellen.

Kós Hubert rajtol a férfi 200 méteres vegyesúszás elődöntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én. MTI/Kovács Tamás

Kós Hubert a férfi 200 vegyes fináléjában úszik majd, az ötödik legjobb idővel lett döntős. 

„A pillangó, hát már jobb volt, mint a kedd reggeli, mert kicsit óvatosabban kezdtem, mint kedd délelőtt, már nem volt bennem az, hogy nagyon nem akarok kiesni, most kicsit óvatosabban úsztam. A mell, gyors forduló az nem volt most jó, és még nem néztem vissza az úszásomat, úgyhogy majd megnézzük az edzőmmel, hogy mit kell még kidolgozni. Az egyéni csúcsom körüli időre számítottam a kedd délutáni elődöntőben. Nem sikerült, az már egy ideje ott van ez az idő, úgyhogy bosszant egy kicsit, hogy még nem döntöttem meg. Reméljük, hogy szerdán sikerülni fog. Az volt a cél, hogy mindig a következő lépéssel foglalkozzak, és eddig sikerült. A tavalyi hazai Európa-bajnokság során az edzőm mondta, hogy a középdöntőre úgy mentem oda, hogy nagyon megtörtem. Azért nem sikerült felülmúlnom az eddigi legjobb időm, mert olyan úszást produkáltam ott, amit a döntőben kellett volna teljesítenem, és onnantól nem sikerült megjavítanom. Remélem, most fordítva történik meg ez. Láttam Milák Kristóf úszását a 200 pillangó döntőjében, és elképesztő volt. Megkönnyeztem egy kicsit a bemelegítő medencében a futamom előtt. Ez plusz motivációt adott nekem. Akkor mondtam magamnak, ha ilyen sok magyar szurkoló kijött a Duna Arénába, akkor ne csak Kristófot lássák úszni, hanem engem is” – árulta el Kós Hubert a Mandinernek.

 

A SZERDA DÉLUTÁNI ÚSZÓPROGRAM A DUNA ARÉNÁBAN:

18.02: Női 200 m pillangó, döntő (Kapás Boglárka)

18.11: Női 100 m gyors, középdöntő

18.22: Férfi 100 m gyors, döntő (Németh Nándor)

18.30: Női 50 m hát, döntő

18.45: Férfi 200 m mell, középdöntő

19.06: Férfi 200 m vegyes, döntő (Kós Hubert)

19.22: Női 200 m mell, középdöntő (Békési Eszter)

19.36: Férfi 200 m hát, középdöntő (Kovács Benedek, Telegdy Ádám)

19.50: Női 4×200 m gyorsváltó, döntő (Magyarország)

 

Nyitókép: Jakabos Zsuzsanna, Pádár Nikolett, Késely Ajna és Molnár Dóra (balról jobbra) a női 4x200 méteres gyorsváltó előfutama után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 22-én. MTI/Illyés Tibor

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés