Merkely Béla a Mandinernek: az ájult szinkronúszót a legszakszerűbb kimentésben és egészségügyi ellátásban részesítették a magyar szakemberek

2022. június 23. 13:59
Nagy vihart kavart, hogy az amerikai Anita Alvarez rosszul lett, majd láthatóan elájult a vízben a szinkronúszók szerdai versenynapján. Süllyedni kezdett, mire az edzője, Andrea Fuentes a segítségére sietett, és pár másodperc múlva a szolgálatot teljesítő vízimentő segítségével kimentették a vízből. A helyi orvosi szolgálat azonnal megkezdte a sportoló szakszerű ellátását; szerencsére, az amerikai műúszó egy percnél is kevesebb időt volt a víz alatt, így egészségügyi károsodás nem érte.

Prof. Merkely Béla, a FINA Világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője a nagy vihart kavart ügy kapcsán a Mandiner kérdésére elmondta, hogy amikor egy világbajnoki verseny elindul, rendkívül szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe. A szabályok alapján a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe, megelőzendő, hogy bármi féleértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot. A szerdai finálé során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett, ugyanakkor az edző hiába jelez nekik, ők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhatnak közbe.

„Miután az edző saját felelősségére beugrott a medencébe, a helyi vízimentők – érzékelve a veszélyhelyzetet – már nem vártak a bírói jelzésre, hanem maguk is az azonnali közbeavatkozás mellett döntöttek,

így végül az amerikai versenyző az ő segítségükkel jutott ki a partra” – részletezte a történteket Merkely professzor.

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Ami a jelenséget illeti, nos a szinkronúszó gyakorlatok közben a versenyzők rendkívül hosszú időt töltenek a víz alatt nagy terhelés közben, ezt az oxigénhiányos állapotot gyakorta hiperventilláció előzi meg, s a szervezetet nagy, szélsőséges terhelés éri. Alvarezzel nem az első ízben történt hasonló ájulás.

A versenyzővel ez már korábban is megtörtént, az edzőjét nem érték váratlanul a történtek – a FINA ugyanakkor vizsgálatot indított, miként előzhetők meg a hasonló esetek”

– mondja Merkely professzor.

Az esetet követő ellátást illetőn a FINA Világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője a következő tájékoztatást adta: „a helyi orvosi szolgálat azonnal megkezdte a sportoló szakszerű ellátását; szerencsére, az amerikai műúszó egy percnél is kevesebb időt volt a víz alatt, így egészségügyi károsodás nem érte”.

Nyitókép: Kőhalmi Péter / AFP

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés