Milák Kristóf a legjobb idővel jutott a 100 pillangó döntőjébe, majd ötödik lett a férfi 4x200-as gyorsváltóval

2022. június 23. 18:29
A Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs, Milák Kristóf alkotta magyar férfi 4x200-as gyorsváltó új országos csúccsal ötödik, míg 200 háton Telegdy Ádám hatodik, Kovács Benedek nyolcadik lett. Milák a legjobb idővel jutott a 100 pillangó döntőjébe a hazai rendezésű vizes világbajnokságon.

A hazai rendezésű vizes világbajnokságon a csütörtök délutáni úszóprogram során először a női 100 méteres gyorsúszás döntőjét rendezték meg. A finálé szoros küzdelmet hozott, végül az ausztrál Mollie O’Callaghan győzött, a svéd világklasszis, Sarah Sjöström szerezte meg az ezüstérmet, míg az amerikai Torri Huske állhatott a dobogó harmadik fokára.

Milák Kristóf a jól megszokott arckifejezéssel konstatálta kiváló eredményét a 100 méter pillangó elődöntőjében. Fotó: Trenka Attila

Ezt követte a magyar szempontból az egyik legfontosabb versenyszám, a férfi 100 méteres pillangóúszás elődöntője, ahová Milák Kristóf a legjobb idővel (50.68) jutott be, amely egyben a világ idei második legjobb idejét is jelentette. Így Milák a második futamban a negyedik pályán úszott. A bevonulásnál óriási ováció fogadta az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónkat, és a rajt után újra hangosan tombolt a hazai közönség a Duna Arénában. Milák az első 50 méter után harmadikként fordult, majd beerősített, és kiváló hajrával az első helyen ért célba.

A délelőtti idején több mint öt tizedet javított, nagyszerű időeredményt (50.14) produkált, így a legjobb idővel jutott a péntek délutáni fináléba.

A futam után Milák örömmel üdvözölte a szurkolókat.

Molnár Dóra a hetedik helyen jutott a péntek délutáni fináléba 200 méter háton. Fotó: Trenka Attila

Ezután szintén magyar érdekeltségű versenyszám következett. A női 200 méteres hátúszás elődöntőjének a második futamában szerepelt Burián Katalin és Molnár Dóra. Előbbi a kettes pályán úszott, utóbbi a hatoson indult. Mindkét magyar hölgyet kitörő örömmel fogadták a hazai szurkolók. A rajtot követően újra felharsant az aréna, Burián a hatodik, Molnár a hetedik helyen haladt az első hossz után. A második 50 méteren Burián egy helyet javított, Molnár tartotta a pozícióját, az utolsó 50 méterre Burián ötödikként, Molnár hatodikként fordult. Mindkét magyar hölgy elképesztően hajrázott, főleg Molnár, aki a negyedik helyen ért célba, míg a regnáló országos bajnok, Burián az ötödik lett a futamban.

Molnár a 2:09.94-es idejével hetedikként, Burián 2:10.07-tel a nyolcadik legjobb idővel jutott a péntek délutáni fináléba.

A férfi 50 méteres gyorsúszás elődöntőjének első futamában Szabó Szebasztián állt a hetes rajtkőre a hazai szurkolók hatalmas örömére. A 26 éves úszónk kitűnően rajtolt, a második legjobb reakcióidővel, végig a mezőnnyel együtt haladt, végül a negyedik helyen csapott a célba 21.81-es idővel. A második futam után kiderült, hogy összesítésben

Szabó a hetedik legjobb idővel kvalifikálta magát a péntek délutáni fináléba.

A női 200 méteres mellúszás döntőjében az amerikai világklasszis, Lilly King kiélezett csatában aratott diadalt.

Telegdy Ádám a hatodik helyen végzett a férfi 200 méteres hátúszás döntőjében a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában június 23-án. Fotó: Trenka Attila

Ezután a férfi 200 méteres hátúszás döntőjében két magyar is szerepelt: Telegdy Ádám és Kovács Benedek. Telegdy a kettes pályán indult, miután ötödikként került a döntőbe, Kovács a nyolcason úszott, mivel a nyolcadikként jutott a fináléba. A lelkes hazai drukkerek buzdítása mellett rajtoltak a versenyzők. Kovács hatodikként, Telegdy hetedik helyen fordult az első hossz után. A második 50 méter után Telegdy visszacsúszott a nyolcadik helyre, Kovács továbbra is a hatodik helyen haladt, majd pozíciót cserélt a két magyar 150 méternél. Mindkét úszónk jól hajrázott, ám nem tudott már előrébb menni.

Telegdy a hatodik helyen végzett (1:56.91), míg Kovács nyolcadik lett (1:58.52).

A férfi 200 méteres mellúszásban régebben hagyományosan jól szerepeltek az úszóink, ám ezúttal sem szerepelt magyar versenyző a szám fináléjában. Az ausztrál Zac Stubblety-Cook nyerte meg az aranyérmet, míg a svéd Erik Persson és a japán Yu Hanaguruma holtversenyben a második helyen végzett.

A Holló Balázs, Milák Kristóf, Németh Nándor, Márton Richárd (balról jobbra) alkotta férfi 4x200 méteres gyorsváltó új országos csúccsal az ötödik helyen zárt a vizes világbajnokságon a Duna Arénában június 23-án. Fotó: Trenka Attila

A versenynap utolsó futama a férfi 4x200 méteres gyorsváltó volt, amely magyar szempontból szintén kiemelkedő jelentőséggel bírt. A Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású magyar csapatot brutális hangorkán fogadta. A mieink a harmadik legjobb időeredménnyel jutottak a fináléba, így a hármas pályán úsztak.

A hazai együttesből Márton kezdett, aki délelőtt egyéni csúcsot úszott. Ezúttal Márton az ötödik, hatodik helyen haladt, végül a hetedik helyen adta át a stafétát Némethnek. Utóbbi feljött a hatodik pozícióba, majd egyre jobban megközelítette az ötödikként úszó brit ellenfelet, ám a magyar együttes továbbra is a hatodik helyen állt, amikor Holló ugrott a medencébe. Holló is igyekezett feljebb kapaszkodni, viszont ő is a hatodik helyen ért falat, miközben Milák a rajtkövön állva hergelte a közïnséget. Milák befejező emberként az első 50 méterén felzárkózott az ötödik helyen haladó dél-koreai ellenfelére, az utolsó hossz előtt már ötödikként fordult Milák, aki remekül hajrázott, ám a negyedik hely már távol volt, így

Milák a világbajnoki ötödik helyre hozta be a váltót. Ráadásul a magyar férfi 4x200 méteres gyorsváltó fantasztikus új országos csúcsot (7:06.27) úszott, megjavítva a délelőtt úszott rekordot (7:07:46).

Pénteken folytatódik az úszóprogram a vizes világbajnokságon a Duna Arénában. 

Nyitókép: Milák Kristóf a legjobb idővel került a 100 méteres pillangóúszás péntek délutáni döntőjébe a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés