Milák Kristóf: Igyekszem kihozni magamból a legjobb időeredményt és a legjobb minőséget

2022. június 24. 6:17
A Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs, Milák Kristóf alkotta magyar férfi 4x200-as gyorsváltó új országos csúccsal ötödik helyen végzett csütörtök este a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, alig másfél órával előtte Milák a legjobb idővel jutott a 100 pillangó döntőjébe. Milák értékelt a csütörtöki versenynap végén.

Öt év után állt össze újra a férfi 4x200-as gyorsváltó a jelenlegi összetételben: Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs és Milák Kristóf. Ön befejező emberként hatalmasat úszott, és behozta ötödik helyre a csapatot. Ráadásul a váltó új országos csúcsot ért el. Hogyan értékeli a váltó teljesítményét?

Sok idő után nagyszerű érzés volt újra összeállni ezzel a váltóval – mondta Milák Kristóf a Mandinernek a csütörtöki esti úszóversenyek után. – Sokan világbajnoki érmet vártak tőlünk, de a váltóra készülni kell, ez nem egy gyerekmese, nem egy álomvilág, hiába magyar közönség előtt hazai uszodában úszunk. Nem lehet úgy felfogni, hogy öt éve elértünk egy eredményt, és azt ugyanott folytatjuk most. Erre még többet kell készülnünk mind a négyünknek, illetve magyar válogatott szinten is. Ránk fér egy erős változás minden szinten.

Van potenciál ebben a váltóban. Hiszek és bízok magunkban. Kíváncsian várom az Európa-bajnokságot, és azt, hogy addig hogyan sikerül felkészülni.

A férfi 4x200-as gyorsváltó világbajnoki döntőjében a második legjobb európai csapatként végzett a magyar váltó a britek mögött. Ennek fényében mit vár az Európa-bajnokságtól?

Ez egy mérhető sportág, lehet számolni az esélyekkel. Éremben mindig reálisan gondolkozunk.

Holló Balázs (balra) üdvözli Milák Kristófot a célban, miután Milák befejező emberként az ötödik helyre hozta be a Márton Richárd, Németh Nándor, Holló, Milák alkotta férfi 4x200 méteres gyorsváltót a vizes világbajnokságon a Duna Arénában június 23-án. A váltó új országos csúcsot ért el. Fotó: Trenka Attila

Hogyan értékeli a csütörtök délelőtti előfutamát száz méter pillangón?

Ott hibáztam a célba érkezéskor és a fordulónál is. Nem jól jött ki a fal. Remélem, ezt a péntek délutáni döntőre sikerül kijavítanom.

Az Ön legnagyobb ellenfele száz méter pillangón, Caeleb Dressel nem indult ebben a számban, miután a hétszeres olimpiai és 14-szeres világbajnok amerikai úszó szerdán visszalépett a világbajnoki szerepléstől, emiatt elmarad a vizes világbajnokság egyik legjobban várt csatája Ön és Dressel között. Ezzel sokak és a média szerint Ön lett az első számú esélyes ebben a számban. Hogyan készül így a száz pillangó döntőjére?

A világbajnoki aranyérmet nem osztják ki előre. Mindenkinek le kell úsznia a selejtezőt, a középdöntőt és a döntőt. Nekem se akasztják az aranyérmet a nyakamba már a finálé előtt, ugyanúgy meg kell küzdenem érte, mint bárki másnak. Nagyon érdekes versenyre számítok, nagyon kíváncsi leszek elsősorban magamra, és a többiekre is. Megváltozott a helyzet, a szám első számú úszója, Dressel úgy döntött, hogy kihagyja a hátralévő versenyt. Ez engem semmiben nem változtat meg, ugyanúgy leúszom majd a távot nélküle.

Igyekszem kihozni magamból a legjobb időeredményt, a legjobb kivitelezést és a legjobb minőséget.

Milák Kristóf világcsúccsal védte meg világbajnoki címét kétszáz méteres pillangóúszásban a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila

A kétszáz méter pillangó fináléjában nagyon bekezdett kedden, és világcsúccsal megvédte a világbajnoki címét. Akkor a döntő után azt mondta, hogy az nem volt okos úszás az erős kezdés miatt. Mit vár ennek fényében a száz méter pillangó fináléjától?

A kétszáz pillangón nagyon erősen kezdtem, viszont az jó előjelnek számít, hogy a kétszázon nagyon be tudtam kezdeni, és bírtam a végét is. Ez száz méteren jelent jót. Különböző technikát kell alkalmazni ebben a két versenyszámban. Többet készültem idén a száz pillangóra, mint máskor. Ennek kapcsán sokkal több feladatot végeztem el az edzéseken is. Azonban még nem érzem magaménak ezt a számot, egyértelműen jó előjel az 50.14-es időm, de még mindig szkeptikus maradok, és kivárom a döntőt.

A kétszáz pillangón világcsúcsot úszott, száz pillangón is cél lehet a világrekord?

Illene 49 alatt úsznom, ha már ilyen jó formában vagyok, és hazai közönség előtt versenyezhetek. Mindent megteszek majd a jó eredmény érdekében. Majd látjuk. Péntek reggel pihenek. Ezen a világbajnokságon ez lesz az utolsó úszásom, így igyekszem a lehető leggyorsabban úszni.

 

Nyitókép: Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetése után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én. Milák Kristóf 1:50.34-es világcsúccsal győzött.MTI/Illyés Tibor

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés