Mandiner Exkluzív

Óriási sportdiplomáciai siker – Dr. Molnár Tamás a világ vízilabdázásának első számú vezetője lett!

2022. július 3. 9:00
Dr. Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnokot megválasztották a FINA vízilabda technikai-bizottsága élére, mostantól ő vezeti a világ vízilabda sportját. Soha ilyen magas pozícióba magyar sportvezető nem került a vízilabdázás egyetemes történetében.

Mandiner exkluzív

Salamon Ferenc korábbi LEN és FINA technikai-bizottsági tag és Martin György a LEN-büró tag nyomdokain haladva, de messze túlszárnyalva az elődöket, a háromszoros olimpiai bajnok Dr. Molnár Tamás felért a szakma csúcsára, és a világ vízilabda sportjának élére került.  Megválasztották a FINA vízilabda-technikai bizottsága (WPTC) elnökének a budapesti 19. FINA-világbajnokság büró ülése alatt. A Mandinernek exkluzív interjút adott a frissen megválasztott sportvezető, Dr. Molnár Tamás.

Hogy értesült erről a fantasztikus hírről?

Előkészítés alatt volt ez a változás, de igazából akkor realizálódott bennem a dolog, amikor személyesen a FINA elnöke, Husszein el-Musszalam gratulált és jó munkát kívánt. Nagyon nagy öröm és óriási megtiszteltetés ez a szakmai bizalom és igyekszem mindezt majd a jövőben is megszolgálni.

Érdemes talán pontosan körbeírnunk, hogy mit is jelent ez a feladatkör a világ vízilabdázásának élén...

A FINA, mint a világ vizes sportjait egyesítő nemzetközi sportszövetség a szervezete alá tartozó sportágait, ha úgy tetszik szakágait, mint például az úszást, műugrást vagy épp a vízilabdát sportszakmai értelemben a technikai bizottságain keresztül irányítja. A szakmai előkészítő munka alapján, a szakág javaslatait követve végül is az elnökség vagy a közgyűlés fogadja el a szakmai javaslatainkat. A vízilabda – mind a női, mind a férfi póló – szakmai irányításának élére kerülhettem most ebben a pozícióban, amely bizonyosan mondhatom, hogy az egész magyar egyetemes vízilabdasportnak is szól, hiszen személyemben egyesíti a magyar vízilabdasport olimpiai, világ- és Európa-bajnoki, sőt eddigi klubsikereinek, és a szakmában dolgozó nemzetközi szakembereknek az elismerését is valahol.

A képen: Dr. Molnár Tamás. Fotó: Magyar Vízilabda Szövetség

Milyen feladatkörökre van vagy épp lehet hatással a technikai bizottság elnöke?

Valójában mindenre, amit a sportág fejlődése, iránya, működése, bírói munkája megkíván. Nyilván a bírók kinevezése, a bíráskodás irányának meghatározása is feladatok része, amely sosem egyszemélyes döntés és mindig a sportág érdekeit kell szolgálja nemzetközi szinten és engem is maximálisan ez fog vezérelni.

Aki figyelte a pályafutását tudja, hogy egy ilyen szakmai elismerést elképesztően sok befektetett munka előz meg, és a kiemelkedő játékos sikerek, a három olimpiai bajnoki cím, a világ és kontinenselsőség nyilván bombabiztos alapot adott mindehhez. De vajon mégis miért most jöhetett el ez a történelmi pillanat?

Mindig hittem a befektetett munkában. Még bőven aktív koromban, a harmadik, pekingi győzelmünk előtt is már évekkel Salamon Feri bácsi tanácsát megfogadva elkezdtem egy úton járni, amelynek a gyümölcse most érik be. Sokan kérdezték akkor, hogy a szombati, bajnoki meccseim után minek megyek vasárnap gyerekmeccseket vezetni, minek ez az egész, de én a legelejéről szerettem volna kezdeni, mert érdekelt a sportág a vízpart felöli szemszögből is. Úgy éreztem, meglehet a kellő hitelességem akár a játékvezetői feladatokban is. Tizenöt éve kezdtem erre az útra lépni, és akárhogy is alakult a LEN, vagy akár a FINA technikai bizottsági előmenetelem, minden egyes lépésnél kikértem Feri bácsi tanácsát.

A játékvezetésben voltak kiemelkedő sikerei? Mert, ha már az embert síppal a szájában látják a parton, akkor bizonyosan lesz, akinek nem tetszik a döntése?

A játékvezetés egy út része volt, s amikor bekerültem a LEN-be, az objektivitás megtartása érdekében kérték, hogy ne bíráskodjak tovább. Ugyanakkor büszke vagyok arra, hogy vezettem bajnoki döntőt, a Pánamerikai játékok döntőjét is és nagyon elismerő volt, hogy különösen itthon, ahol rendkívül kritikusan szemlélik a játékvezetői munkát, a személyem mindig adott egyfajta nyugalmat és vitamentességet az adott mérkőzéseknek.

A képen: A magyar férfi vízilabda-válogatott tagjai a Himnuszt éneklik a dobogón a Jingtung uszodában, miután a döntőben 14:10-re legyőzték az Egyesült Államok csapatát, és ezzel aranyérmet szereztek a XXIX. Nyári Olimpiai Játékokon. B-j: Szécsi Zoltán, Varga Tamás, Madaras Norbert, Varga Dénes, Kásás Tamás, Hosnyánszky Norbert, Kiss Gergely, Benedek Tibor, Varga Dániel, Biros Péter, Kis Gábor, Molnár Tamás, Gergely István. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Akkor, ha jól értem, a két évtizedes világklasszis szintű játékosi pályafutás és másfél évtizednyi sportdiplomáciai építkezés ért most össze ebben a megbízatásban?

Ha a saját szemszögemből nézem ezt a megtisztelő lehetőséget, akkor igen, de ez sokkal összetettebb dolog ennél. Az elmúlt tíz év magyarországi sportinvesztíciói, az, ahogy hazánk évről-évre bebizonyította és bizonyítja most is a 19. FINA-világbajnokság négy hónapos, rekordidő alatt történő és eddig hibátlan megszervezésével, hogy milyen fantasztikus otthona a világ sportjának, nos ezek összeadódó hatásmechanizmusok. A kormány sportot támogató filozófiájának - tapasztalatból mondhatom -, a világ számos pontján híre megy, és a sportban mozgó szakemberek, vezetők hálásak ezért a befogadó szeretetért és professzionális szervezésért. A magyar vízilabdázás a világ talán legpatinásabb iskoláinak egyike, az elődök és a mi eredményeink önmagukért beszélnek, talán a szakma is érzékelte, hogy méltó iskola képviselője viheti tovább személyemben a vízilabda ügyét. A Magyar Vízilabda Szövetség ajánlása is rendkívül fontos elem volt, amiért köszönet jár. Mindehhez, ugyanakkor bizonyosan rengeteget tett hozzá, hogy dr. Wladár Sándorral, a 19. FINA-világbajnokság szervezőbizottságának elnökével és Szántó Dávid operatív igazgatóval közösen szisztematikus munkával végigjártuk együtt az összes bürótag nemzeti szövetségeit, egyeztettünk és tárgyaltunk, mert egy erős támogatással meghozott döntést szerettünk volna. Az is tény, hogy a FINA tavaly megválasztott új elnöke, Husszein el-Musszalam úr is rendkívüli dinamikával vetetette bele magát a vizes közösség munkájába és nem csak terveket sző, hanem meg is valósítja, amit elképzel és ehhez nagyarányú támogatást kap.

A képen: Husszein al-Musszalam, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) kuvaiti elnöke (b2) beszél, mellette Brent Nowicki, a FINA ügyvezető igazgatója (b), Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportot is felügyelő honvédelmi miniszter (b3), Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a szervezőbizottság vezetője (b4) és Fürjes Balázs nemzetközi sporteseményekért felelős államtitkár - aki tavaly júniusban meghívottként bekerült a FINA vezető testületébe (Bureau) - a magyarországi vizes világbajnokság nemzetközi sajtótájékoztatóján Budapesten 2022. június 17-én. Ezen a napon megkezdődött a 19. vizes vb, a házigazdák, illetve a nemzetközi szövetség is izgatottan várta az eseményt, amelyre mindössze négy hónapjuk volt felkészülniük a szervezőknek. MTI/Illyés Tibor

És merre megy a vízilabda? Ha csak a hazai világbajnokságot nézzük, szinte példátlanul szigorú a bíráskodás, szórják ki a medencéből a játékosokat? 

Kezdjük talán ott, hogy a kilencvenes évek utáni kezelhetetlen állapotot hosszú évek munkájával sikerült lecsillapítani, akkor a technikás vízilabdát leváltotta a vízi birkózás és a néha méltatlan bunyó. Ez ma már a múlté, a szabályokat be kell tartani, a másik játékost tiszteletben kell tartani, mert ez egy játék végső soron. Ezt a tendenciát kellett erősítenünk miközben a másik nagy feladatunk a sportág nemzetközi szintű népszerűsítése. Ma már nem csak egy kontinensen sport a vízilabda: a nőknél az ausztrálok, régóta az amerikaiak, a japánok, kínaiak is nagy szakmai erőt képviselnek, a férfiaknál is hasonló a helyzet, de akkor lehetünk elégedettebbek, ha a sportág eljut akár majd az afrikai kontinensre és jóval nagyobb követői bázisa lesz, mint amilyen most van. Úgy látom, hogy a FINA mostani vezetése nagyszerű reklám és marketingmunkát végez, nagy energiákat fektetnek a közösségi felületek felfuttatásába, amelyre óriási szüksége van, mert még több gyerekhez szeretnénk elérni ezzel a csodálatos sportággal.

A képen: Kemény Dénes, a vízilabda-válogatott kapitánya (b) és Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó gyermekeivel az olimpiai csapat fogadásán a SYMA csarnokban. Mintegy ezer rajongó, rokonok, barátok várták reggel a pekingi XXIX. Nyári Olimpiai Játékokról hazaérkező magyar sportolókat. MTI Fotó: Beliczay László

Apropó gyerekek? Iker fiai és párja mit szól az új megbízatásához? Mennyit látnak önből a jövőben itthon?

Büszkék rám, azt hiszem – neveti el magát. Új megoldásokat is tartogatott számunkra a pandémiás időszak, én hiszek a spórolásban és ma már nagyon hatékonyan és főleg költségkímélő módon lehet online értekezni szinte minden kérdésben. Amikor viszont esemény van és ott kell lenni, az eddig is utazással járt, az ezután sem változik majd. De mivel imádom a vízilabdát, ez sosem lesz nekem teher, épp ellenkezőleg, óriási öröm és hatalmas lehetőség, hogy a következő ciklusban a szervezet élén szolgálhatom a nemzetközi vízilabda ügyét.

Névjegy:

Dr. Molnár Tamás jogász, háromszoros olimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok vízilabdázó, kétszer nyert Világ-ligát és győzött minden korosztályos nemzetközi tornán.

2009-től vízilabda-játékvezető. 2015-ben a Magyar Vízilabda-szövetség játékvezetői testületének elnökének választották. 2016 januárjában beválasztották a FINA a sportolói bizottságába, 2016 májusában pedig a a LEN vízilabda bizottságába is. 2017 júliusától a FINA vízilabda bizottságának tagjaként ténykedik. 2020 júliusában újra megválasztották a Magyar Vízilabda-szövetség alelnökének, azóta is betölti ezt a pozíciót.

Az úszósport hírességek csarnokának 2015-ben lett a tagja, megkapta az egyik legmagasabb állami kitüntetést, a A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal elismerést harmadik olimpiai bajnoki címe után és ugyanebben az évben, 2008-ban Budapest díszpolgára lett.

Dr. Wladár Sándor: A háttérben óriási harc volt ezért a pozícióért

A Magyar Úszó Szövetség és a 19. FINA-világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, Wladár Sándor is oroszlánrészt vállat Molnár Tamás „ügyének” menedzseléséből és a Mandinernek készségesen nyilatkozott, hogy megismerhessük egy ilyen döntési folyamat hátterét:

„Tudtuk, hogy a hazai vb-rendezés egy óriási lehetőség arra, hogy a sportdiplomácia terén is előrelépjünk, éppen ezért hónapokon keresztül jártuk a világot és győzködtük a Büro-tagokat. Az óriási ütőkártya, hogy Molnár Tamás rezüméje tökéletes, azt mégis látni kell, hogy ezeknél a döntéseknél a legfontosabb talán a személyes kapcsolat. Úgy érzem Szántó Dáviddal közösen sikerült szinte valamennyi jelentős európai és világszintű sportvezetővel olyan nexust kialakítanunk, hogy mi, magyarok fontosak legyünk, adjanak a szavunkra, meghallgassák a kéréseinket.

Milyen egyeztetések, ha úgy tetszik, alkuk zajlanak egy ilyen háttéregyeztetésen?

- Tudni kell, hogy a háttérben óriási harc folyt ezért a pozícióért. Tény, hogy mindegyik poszt rendkívül fontos a FINA-n belül, de nekünk, úszóknak is egyértelmű volt, hogy elsősorban ezért kell majd harcolnunk, hiszen valamennyi közül ennek van a legnagyobb hatása magára a sportágra. Mivel a vízilabdázókkal egy család vagyunk, fontosak nekünk az ő sikereik, nem volt tehát kérdés, hogy „bevetjük" magunkat és minden sportdiplomatánkat. Különleges élmény volt egyébként a saját bőrünkön tapasztalni, hogy ténylegesen hogyan dőlnek el ezek a pozíciók: nagyon sokat kell beszélgetni a Büró-tagokkal, bizalmat kell ébreszteni és kompromisszumokat kell kötni.

Szinte szavazatonként kell megszerezni egy ilyen döntésben a többséget? Mekkora nyomaték kell a háttérben?

- A valós kérdések a FINA-elnök, Husszein el-Musszalam dolgozószobájában dőlnek el. Amikor a jelenlegi világbajnokság rajtja előtt fogadott minket, elmondta, hogy tisztában van a szándékunkkal a vízilabda bizottságot illetően, ugyanakkor nagyon komoly riválisok is vannak, és óriási felelősséggel jár ez a pozíció. Másfél órát tárgyaltunk vele, hatszemközt. Aztán amikor legközelebb találkoztunk, annyit mondott: neki rendkívül fontos számára Magyarország, fantasztikus, amit a FINA a világbajnokság kapcsán és általánosságban is kap tőlünk. Ezekre való tekintettel, bár a konkurencia rendkívül erős volt, mégis úgy döntött, hogy Molnár Tamás nevét fogja a Büró elé terjeszteni, és ez óriási elismerés és hatalmas szakmai lehetőség a jövőre nézve.

A nyitóképen: Molnár Tamás vízilabdázó egykori levezetésnek szánt Szeged Beton VE vízilabdacsapatához igazolásakor. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában