Gálicz Péter bravúros bronzérmet nyert 25 km-es nyílt vízi úszásban a hazai vb-n

2022. június 30. 12:28
Gálicz Péter fantasztikus úszással bronzérmet szerzett a férfi nyílt vízi úszók 25 km-es versenyében csütörtökön a hazai rendezésű világbajnokságon a Lupa-tavon. Kalmár Ákos a nyolcadik helyen zárt.

A hazai rendezésű vizes világbajnokságon a nyílt vízi úszóprogram utolsó napján, csütörtökön egy időben rendezték mindkét nem 25 kilométeres egyéni versenyét. A nőknél Rohács Réka volt érdekelt – Olasz Anna is nevezett, de visszalépett a 10 kilométeren elért hatodik helyezése után. A férfiaknál Gálicz Péter és Kalmár Ákos indult a leghosszabb távon.

Kalmár a viadal első felében sokáig az élen úszott, de később hátrébb csúszott, azonban maradt az élmezőnyben.

A táv utolsó öt kilométerén Kalmár és Gálicz is az élbolyban haladt. Ráadásul Kalmár a harmadik pozícióban úszott 4 óra 10 perc úszás után.

Közben többen is feladták a versenyt mindkét nem mezőnyében.

Kalmár a második helyen haladt át az ellenőrző ponton 22.38 km-nél, az utolsó kör előtt. Gálicz ekkor nyolcadik volt. A szám kétszeres világbajnoka, a francia Axel Reymond haladt az élen.

Több mint 22 és fél kilométer után Kalmár vesztett pozíciójából, és a hetedik helyen úszott, Gálicz pedig hatodikként ment. Mindkét magyar versenyző továbbra is az élbolyban tartózkodott.

Gálicz Péter a férfi nyílt vízi úszók 25 kilométeres versenyén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tavon 2022. június 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Gálicz továbbra is tartotta a hatodik helyét 23.1 km-nél bő nyolc másodperces hátrányban az élen álló Reymond-hoz képest, míg Kalmár nyolcadik volt ezen a ponton 12 másodperccel lemaradva az első helyezettől. Közben újabb versenyző, az argentin Cassini is feladta a harcot. Az embert próbáló 25 kilométeres táv mellett a rekkenő hőség még jobban megnehezítette a sportolók dolgát.

A 22 éves Gálicz nagyszerűen versenyzett, feljött a negyedik helyre. Kalmár pedig élmezőny végén úszott, aki sokat tempózott elöl, így érthető, hogy hátrébb csúszott. Azonban Kalmár megint feltámadt, és felzárkózott Gálicz mellé.

Mindkét magyar a világ legjobbjaival vívott csatát,

a két hazai úszó teljesen együtt haladt ezen a szakaszon. Közben legelöl Reymond növelte az előnyét. 

Az utolsó ellenőrzőponton, 24.09 km-nél Kalmár hatodikként haladt át 10.9 másodperces hátrányban, Gálicz hetedik volt 11.1 másodperccel lemaradva.

Reymond igyekezett leszakítani az üldözőket, míg Gálicz felúszott a harmadik helyre, Kalmár a hatodik pozícióban ment.

A bronzérmes Gálicz Péter a célba érkezés után a férfi nyílt vízi úszók 25 kilométeres versenyén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tónál 2022. június 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt

A férfiak hajrája során összeért a férfiak és a nők mezőnye, kissé kaotikus volt ekkor a verseny, az urak a lehető legrosszabbkor érték utol a hölgyeket.

Nehezítő tényező volt a női úszók lekörözése, de Gálicz jól jött ki ebből, továbbra is a harmadik helyen haladt.

A végén hatalmas hajrá alakult ki, Reymond elsőként úszott, mögötte az olasz Dario Verani üldözte, a két világklasszistól lemaradva Gálicz a harmadik helyen úszott, ám a mezőny többi tagja leszakadt Gálicztól.

Reymond a legerősebb ebben a számban hosszú ideje, zsinórban harmadik vilagbajnoki címéért hajtott, viszont nem bírta olyan jól a végét, mint olasz vetélytársa. Verani elképesztő módon, az utolsó métereken lehajrázta a szám eddigi uralkodóját, így Verani győzött, Reymond másodikként csapott a célba.

Míg Gálicz világbajnoki bronzérmet nyert hatalmas bravúrral. A magyar sportoló elképesztő úszással és nagyszerű hajrával 13.9 másodperces hátránnyal ért célba.

Kalmár az utolsó ritmusváltást kevésbé bírta, végül a nyolcadik helyen zárt. Kalmár – aki alapvetően medencés úszó – így is szép eredményt ért el élete első 25 km-es világversenyén. Elismerés jár neki is.

 

Nyitókép: A bronzérmes Gálicz Péter a férfi nyílt vízi úszók 25 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tónál 2022. június 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés