Leclerc gázpedálja meghibásodott, de így is nyert a Red Bull pályáján, míg Sainz Ferrarija kigyulladt

2022. július 10. 20:15

Az Osztrák Nagydíjon kettős Ferrari-győzelem lógott a levegőben, végül majdnem bukták a sima győzelmet is.

2022. július 10. 20:15
null

Tajthi Andrea – a Racingline.hu szerzőjének írása a Mandiner Sporton

Enyhén felhős, de száraz idő, és az elmúlt napokhoz képest enyhébb szél fogadta a Red Bull Ringen a Forma-1-es mezőnyt a 71 körös Osztrák Nagydíj vasárnapi napján.

A rajtrács legelején Max Verstappen foglalt helyet, mellőle Charles Leclerc várta a rajtot. Mögöttük Carlos Sainz Jr. és George Russell várta a rajtot,

őket pedig Sergio Pérez és Esteban Ocon követte.

A mezőny legvégén Sebastian Vettel és Fernando Alonso foglalt helyet, míg Valtteri Bottas a boxutcából indulhatott a mezőny után. A finn autójában turbófeltöltőt és MGU-H-t cseréltek, ezért tíz rajthelyes büntetést kapott, majd a hátsó szárny és a felfüggesztés beállítását is megváltoztatták.

A rajtot követően még Max Verstappen állt az élen. Fotó: Bryn Lennon / Getty Images / Red Bull Content Pool
A rajtot követően még Max Verstappen állt az élen. Fotó: Bryn Lennon / Getty Images / Red Bull Content Pool

Pérez hamar a mezőny végére került

Verstappen jól rajtolt, elsőnek fordult el, ám Russellnek sikerült megelőznie Sainzot. A spanyol azonban visszavette a pozíciót, sőt Pérez támadta Russellt. Utóbbi kettő össze is ért, Pérez kicsúszott a kavicságyba. Russell az esetért később öt másodperces büntetést kapott. A mexikói vissza tudott térni a boxutcába, kereket cserélt, majd a mezőny legvégéről folytatta a versenyt.

A harmadik körben ismét egymásra talált Lewis Hamilton és Mick Schumacher, most azonban utóbbi volt az üldöző szerepében. A németnek sikerült is megelőznie a hétszeres világbajnokot, átvette tőle a hetedik helyet és üldözőbe vette csapattársát, Kevin Magnussent.

Közben Leclerc nem engedte meglógni Verstappent, DRS távolságon belül követte őt.

Leclerc az élre állt

A 10. körben a monacói beszúrt Verstappen mellé, de nem sikerült befejeznie az előzést. A 12. körben azonban sikerült kiviteleznie a manővert, így Leclerc átvette a vezetést.

Ezalatt Russell a boxban járt kerékcserén, és a büntetését is letöltötte, így a 19. helyre esett vissza, ismét Pérez elé.

Verstappen is a boxban járt, és a Red Bulltól szokatlanul lassúra sikerült a kerékcseréje.

A 15. körben Hamilton visszaszerezte pozícióját Schumachertől, majd maga mögé utasította Magnussent is, így a negyedik helyen haladt tovább.

A holland rajongók narancssárga ködbe borították a Red Bull Ringet. Fotó: Clive Rose / Getty Images / Red Bull Content Pool
A holland rajongók narancssárga ködbe borították a Red Bull Ringet. Fotó: Clive Rose / Getty Images / Red Bull Content Pool

Verstappen a kerékcsere után Schumacher mögé került, ám gond nélkül meg tudta előzni, és Hamilton nyomába eredt.

A 23. körre Alonso a 19. pozícióból indulva már a kilencedik helyen haladt. Előtte Csou és Cunoda volt látható. Alonso Csouval küzdött, mire lesipuskásként Magnussen mindkettőjüket megelőzte, majd a nagy helyezkedés közepette Lando Norris is szemfüles volt, és szinte a semmiből előkerülve megelőzte még Magnussent is. A dán azonban hamar visszavette pozícióját. Magnussen tehát a nyolcadik helyen haladt, őt pedig Norris és Schumacher követte, miután Csou kerékcsere miatt visszaesett a 19. helyre.

Pérez a 26. körben a boxba hajtott, és feladni kényszerült a versenyt.

Újra Verstappen került az első helyre, de nem sokáig

Leclerc az élről állt ki kerékcserére és a harmadik helyre tért vissza Sainz és Verstappen mögé, de Sainz is cserélt a következő körben, így az élre ismét Verstappen került. Mögötte Leclec, a monacói mögött pedig Hamilton haladt, utána érkezett Sainz.

A 29. körben Hamilton is lecserélte a Pirelliket, ezután Ocon mögött, az ötödik helyen folytatta a versenyt.

A 33. körben aztán Leclerc viszonylag könnyedén előzte meg ismét Verstappent az első helyért.

Mindeközben Schumacher megelőzte csapattársát és feljött a hatodik helyre.

Pierre Gasly és Norris pedig öt másodperces büntetést kapott túl sok pályaelhagyásért.

A 36. körben Verstappent Sainz is megelőzte, így a holland a harmadik helyre esett vissza.

A 41. körben Gasly akadt össze Vettellel, mire a német a kavicságyba csúszott. Folytatni tudta a versenyt, de a 16. helyre esett vissza. Az esetért Gasly újabb öt másodperces büntetést kapott.

Charles Leclerc megnyerte a 2022-es Osztrák Nagydíjat. Fotó: Scuderia Ferrari Press Office
Charles Leclerc megnyerte a 2022-es Osztrák Nagydíjat. Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Leclerc harmadjára is megelőzte Verstappent

A 49. körben Leclerc újabb kerékcserére érkezett az élről, majd a következő körben Sainz is így tett. Az állás módosult: Verstappen, Leclerc, Sainz sorrend volt ekkor az élen. Leclerc azonban hamarosan ismét megelőzte a hollandot.

Kigyulladt egy Ferrari

Az 55. körben Verstappent már Sainz is támadta, azonban a Ferrarija megadta magát.

A spanyol versenyző félreállt, autója ki is gyulladt. És ha ez nem lett volna elég, az égő autó gurulni kezdett vissza, így a kiszállás sem volt egyszerű.

Végül megérkezett a segítség, ám Sainz érthető módon rendkívül csalódott volt.

Virtuális biztonsági autós (VSC) fázis lépett életbe, amelyet Alonso ki is használt egy kerékcserére. Ő volt az egyetlen, aki másodjára még cserélt. Azonban a szerencséje pechbe fordult, ugyanis rögtön utána ismét a boxba kellett hívni, mert az egyik kerék nem megfelelően került az Alpine-ra.

A 61. körben taposhattak ismét a gázra a versenyzők. Sainz kiesésével a harmadik helyre Hamilton jött fel, miközben Leclerc a gázpedálra panaszkodott.

A csapat azt közölte Leclerc-rel, hogy nincs semmi gond a gázpedállal, viszont a monacói később ismét panaszkodott, egyre nehezebb volt vezetni a Ferrarit.

Leclerc végül kibírta a végéig és megnyerte a versenyt Verstappen és Hamilton előtt.

Végeredmény (pontszerzők):

  1. Charles Leclerc, Ferrari
  2. Max Verstappen, Red Bull
  3. Lewis Hamilton, Mercedes
  4. George Russell, Mercedes
  5. Esteban Ocon, Alpine
  6. Mick Schumacher, Haas
  7. Lando Norris, McLaren
  8. Kevin Magnussen, Haas
  9. Daniel Ricciardo, McLaren
  10. Fernando Alonso, Alpine

A pontverseny állása (top 10):

1.

Max Verstappen

208

2.

Charles Leclerc

170

3.

Sergio Perez

151

4.

Carlos Sainz

133

5.

George Russell

128

6.

Lewis Hamilton

109

7.

Lando Norris

64

8.

Esteban Ocon

52

9.

Valtteri Bottas

46

10.

Fernando Alonso

29

 

Nyitókép: Charles Leclerc utolsó körei küzdelmesek voltak. Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csakislovacska
2022. július 14. 15:44
Kb három óra alatt elfüstölnek annyi üzemanyagot mint a mentőszolgálat egy év alatt! Mekkora az ökolábynyoma a száguldó cirkusznak? Azonnal betiltani,aszfaltot fölmarni,bicikli útnak szétosztani az önkormányzatoknak! Elég a felelőtlen pazarlásból és az ostoba tömegeket mozgató sportcirkuszból! Maholnap veszélyben az orvosi ellátás,az emberek mindennapjai de ezek az idióták döngethetnek ezerrel!
Csakislovacska
2022. július 14. 15:42
Kb három óra alatt elfüstölnek annyi üzemanyagot mint a mentőszolgálat egy év alatt! Mekkora az ökolábynyoma a száguldó cirkusznak? Azonnal betiltani,aszfaltot fölmarni,bicikli útnak szétosztani az önkormányzatoknak! Elég a felelőtlen pazarlásból és az ostoba tömegeket mozgató sportcirkuszból! Maholnap veszélyben az orvosi ellátás,az emberek mindennapjai de ezek az idióták döngethetnek ezerrel!
Gáspár
2022. július 11. 10:08
Formula uno: Ferranino!
luxusbatar
2022. július 11. 09:45
Lecrerc az új hemilton. Már ami a rinyát illeti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik