Aki sosem felejti az 1992-es pozsonyi rendőrrohamot: Sokkoló volt látni, hogy válogatás nélkül ütöttek férfit, nőt, gyermekeket!

2022. július 16. 18:39

Írta: Vámos Tamás
A Ferencváros legendája, Wukovics László kezdőjátékosként lépett pályára a 30 évvel ezelőtti Slovan Bratislava - Ferencváros mérkőzésen. Mint a Mandinernek meséli, még ma is beleborzong, ha szóba kerül ez a találkozó…

Mielőtt még felidéznénk a sosem felejthető, 1992-es, Slovan Bratislava – Ferencváros BEK-mérkőzést, arra lennénk kíváncsi, hogy tetszik az „új” Fradi?

A Tobol elleni visszavágón nagyon jól játszott a csapat - vág bele Wukó - elég jó százalékban használták ki a helyzeteket a játékosok. Minden mérkőzésen legalább ilyen hatékony támadójátékra lenne szükség. Természetesen már a Slovan ellen is!

Adama Traoré főnyeremény lehet a mai Fradi számára Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ki tetszett a legjobban?

Már az első találkozó után is említettem, hogy Adama Traoré nagyon jó igazolás! Látszik, hogy van benne dinamika, jól cselez, gólérzékeny, de ha arra van szükség, ki is szolgálja a társakat. Ha így folytatja, főnyeremény lehet a Ferencváros számára!

Miként fogadtad, hogy a következő körben a Slovan Bratislavával meccsel a Fradi?

Már akkor felfigyeltem erre a párosításra, amikor még csak lehetőségként emlegették, hogy összekerülhet a két csapat. Láttam a Dinamo Batumi elleni visszavágót, egyértelműen jobbak voltak a grúzok, a Slovan csak nagy szerencsével jutott tovább.

A szlovákok hosszabbításban kiharcolt győzelme után eszedbe jutott a 30 évvel ezelőtti találkozó, amelyen a Fradi kezdőcsapatában szerepeltél?

Persze… Amikor a második félidőben kinéztünk a lelátóra, csak annyit láttunk, hogy a 60. perc környékén berontottak a kommandósok a Fradi-tábor szektorába, és válogatás nélkül ütöttek mindenkit, férfit, nőt, vagy éppen gyermeket. Sokkoló volt,

még ma is beleborzong az ember az emlékekbe, annál is inkább, mert szülők, rokonok, barátok is ott ültek a lelátón. Az én édesapám is.

De miután kiderült, hogy újra a Slovannal került össze a Fradi, egyből az jutott eszembe: itt a lehetőség a visszavágásra – a pályán…

Édesapád mit mesélt a történtekről?

Szerencsére ő különösebb atrocitás nélkül megúszta az attakot, de ő is azt mondta: a szlovák kommandósok minden előzmény nélkül rontottak be a szektorba, és gondolkodás nélkül ütni kezdték a magyarokat…

Wukovics László amondó: a pályán kell elégtételt venni! Fotó: Mandiner

Arról is olvasni lehetett: még a levonulás is megfordult a fejetekben, de a Fradi vezetőedzője, Nyilasi Tibor határozottan közölte, szó sem lehet ilyesmiről!

Természetesen ránk, játékosokra is hatással voltak a történtek. Nem azt mondom, hogy emiatt kaptunk ki 4-1-re, de a lelátón zajló „háború” nyilván rányomta a bélyegét a teljesítményünkre.

Lipcsei Peti kérdezte meg Nyílt, hogy levonuljunk-e, de Tibi ellentmondást nem tűrően ránk szólt: bármilyen nehéz, végig kell játszanunk a találkozót,

hiszen mégis csak egy Bajnokcsapatok Európa Kupája-mérkőzésről (ekkor még így hívták) volt szó, így a levonulásnak nagyon súlyos következményei lettek volna…

Nem nehéz kitalálni: nem csak a 4-1-es vereség miatt volt a lefújás után síri csend a Ferencváros öltözőjében…

Természetesen mindenkire hatással voltak a történések, de igazán akkor szembesültünk azzal, hogy milyen érthetetlen és otromba támadás érte a szurkolóinkat, amikor már Magyarországon, Mosonmagyaróvárnál megállva találkoztunk a mérkőzést közvetítő, áldott emlékű Knézy Jenővel és Kovács Kokó Istvánnal. Ők szemtanúként mesélték el, hogy a fradistáknak milyen atrocitásokat kellett átélniük…

A jelen Ferencvárosával kezdtük, fejezzük is be velük: kimondható, hogy ma már a magyar bajnokcsapat a párosítás esélyese?

Már csak azért is, mert a Transfermarkt szerint a Fradi-játékosok kétszer értékesebbek a Slovan labdarúgóinál. Ez persze kevés lenne a sikerhez, éppen ezért a Tobol ellen látott, önbizalomtól duzzadó játékra lesz szükség.

Egy másodperc esélyt sem szabad adni arra, hogy a Slovan futballistái elhiggyék: van keresni valójuk ellenünk. Mint ahogy már utaltam rá: a pályán kell elégtételt vennünk a 30 évvel ezelőtt történtekért!

Nyitókép A 30 évvel ezelőtt történtekre a mai napig nincs ésszerű magyarázat Fotó: MTI

 

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés