Vége a térdelésnek a Premier Leauge-ben – a New York Times mégis visszamenőleg a magyar gyerekeket „savazta”

2022. augusztus 6. 9:01
A New York Times is elismeri, hogy a Premier League-ben rájöttek: kiüresedett a mérkőzések előtti térdelés jelentősége, ezért felhagynak vele a játékosok. Rosszpéldaként ugyanakkor a 14 év alatti magyar gyerekek júniusi „térdelést pfújoló ügyét" hozza fel.

Eljárt az idő a „térdelés" felett?

Mint arról már korábban beszámoltunk, a pénteki játéknappal rajtoló Premier Leauge szereplői is kezdtek ráébredni arra, hogy kezdő sípszó előtti térdelés lassan elveszíti eredeti jelentőségét, mi több, egyesek sezrint kontraproduktívvá válik, mint a játéktérre behozott politikai mozgalmak melletti megnyilvánulás.

Mint ismeretes, a térdeléses kezdeményezés az egyesült államokbeli Black Lives Matter tüntetések melletti kiállás részeként kezdett a pályán „meghonosodni”.

A térdre ereszkedést a korábbi NFL hátvéd, Colin Kaepernick és más amerikai sportolók cselekedete inspirálta, akik a meccsek előtt vagy a himnusz alatt térdet hajtottak, majd a példa ragadóssá vált egyre szélesebb körben, főként angolszász nyelvterületen kezdték átvenni a futballban való egyenlőséget és befogadást támogató gesztusként.  

Érdekes ugyanakkor, hogy épp néhány színesbőrű játékos vetette fel, hogy mindez nem több, mint egy üres gesztus, ami nem sokat tett hozzá a valódi változáshoz.

Wilfried Zaha, a Crystal Palace-ból, aki Angliában nőtt fel, de az elefántcsontparti válogatottban játszik, 2021 elején abbahagyta a térdelést.

Elmondása szerint a tiltakozás „épp a meccs előtti szokásos rutin részévé vált”.

A képen: Wilfried Zaha a Crystal Palacból, aki abbahagyta a térdelést, mert szerinte rutinszerűvé vált. Fotó: MI NEWS / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Miközben a tengerentúli zsurnaliszta elismerte, hogy sokszor Angliában az angol szurkolókat saját szurkolóik gúnyolták ki a tavalyi nyári Európa-bajnokságot megelőző meccsek előtt,

riasztó ellenpéldaként a New York Times a júniusi Nemzetek Ligájában Anglia válogatottja ellen, a Puskás Arénában zárt kapuk, illetve 14 év alatti gyerekek által végigszurkolt mérkőzés előtti történéseket említette.

A tekintélyes lap szerint „a nagyrészt 14 éven aluli gyerekekből álló tömeg kigúnyolta az angol válogatottat; ráadásul azt is hozzátette, a felnőtteket a magyar szurkolók rasszista kántálása miatt tiltották ki már korábban erről a meccsről.”

A képen: A június 4-i magyar-angol Nemzetek Ligája mérkőzés előtti pillanatok. Fotó: Trenka Attila /Mandiner

Tehát amíg a magyar szurkolók és a magyar gyerekek ismét a liberális narratíva szerinti elítélendő és rossz oldalon álló elemek, azért közben persze azt is

beismerik a téma kapcsán, hogy sokszor igen bizarr látványt nyújtott a kezdő rúgásra váró, s az angol csapatok játékosaitól csak méterekre álló és unottan várakozó többi európai kupacsapat számos focistája,

akik alig várták, hogy az angolok befejezzék végre mindezt és elkezdhessék a játékot például a Bajnokok Ligájában.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

 

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában