A Petrocub elleni visszavágót is megnyerte, a klub legendáját viszont végleg elvesztette a MOL Fehérvár!

2022. augusztus 11. 21:48

Írta: Vámos Tamás
A papírformát magabiztosan hozta a magyar együttes, így a harmadik számú európai kupa rájátszásába kerültek, ahol az 1. FC Köln vár rájuk.

Az első mérkőzésen aratott 5-0-s fehérvári diadal után a magyar bajnokság előző szezonjának negyedik helyezettje nyugodt meccsre készülhetett. Michael Boris vezetőedző kísérletezhetett, ennek is köszönhető, hogy alaposan felforgatott összeállításban lépett pályára a magyar csapat. A Petrocubnak az ötgólos vereség után csak egyetlen célja maradt: győzelemmel búcsúzzon a nemzetközi porondtól. A két együttes a francia Jerome Brisard vezetésével a következő összeállításban futott ki a pályára:

Petrocub: Avram – Revenco, Potirniche, Mudrac, Jardan, Platica – Sandu, Bogaciuc, Iosipoi – Cojocaru, Ambros.

MOL Fehérvár: Rockov – Fiola, Lüftner, Stopira – Nego, Pokorny, Makarenko, Hangya – Bamgboye, Dárdai P. – Zivzivadze.

Ahogy az várható volt, csendesen csordogált a mérkőzés, bár a 8. percben csak Emil Rockovnak köszönhette a Fehérvár, hogy nem került hátrányba. Ugyanis Cojocaru egyedül lépett ki középen, ám a szerb kapus nagy bravúrral hárítani tudott. Ezt követően a Petrocub került enyhe mezőnyfölénybe, ki is alakult egy-két veszélyes helyzet, de mindannyiszor megnyugodva konstatálhattuk: remekül működik a fehérvári lescsapda! Ezzel együtt azt is megállapíthattuk: az idény első tétmérkőzését játszó Rockov kapus tényleg jó formában van.   

S hogy végképp megnyugodhassunk, arról Zivzivadze gondoskodott. A derék Budu  találatával zárult az első mérkőzés, és Kisinyovban (a nemzetközi előírások miatt nem Hincestiben, hanem Moldova fővárosában rendezték a mérkőzést) ott folytatta, ahol Székesfehérváron abbahagyta. A 31. percben Bambgoye, Dárdai, Zivzivadze passzolgatás után ugyan a grúz gólzsák kissé hosszan vette át a labdát, ám becsúszva így is a hálóba tudott továbbítani! Petrocub – MOL Fehérvár 0-1.

Dárdai Palkó öröme jogos: ezúttal két gólpasszal járult hozzá a Vidi sikeréhez (archív) Fotó: molfehervarfc.hu

A mieink azonban nem sokáig élvezhették az előnyt, hiszen két perc múlva, egy hazai szögletet követően Ambros fejesét még nagy bravúrral kitolta Rockov, ám egy lerántást követően az első fehérvári tétmérkőzésén kezdő szlovák Peter Pokorny sárga lapot, míg a hazaiak 11-est kaptak. A büntetőt Sandu nem kis szerencsével értékesítette, a labda a jobb kapufa belső éléről pattant a hálóba. Petrocub – MOL Fehérvár 1-1.

Ám hamar visszaállt a „világ rendje”, és erről újra Budu barátunk gondoskodott. A 40. percben a grúz szerzett labdát a kaputól mintegy 25-26 méterre,

ismét remekül kényszerítőzött Dárdaival, majd miután két hidegvérű cselt is bemutatott, a kapuba továbbította a labdát - így Zivzivadze őszi mérlege egészen káprázatos: 6 tétmérkőzés/6 gól.

Így az állás: Petrocub – MOL Fehérvár 1-2.

A félidő zárásaként még Iosipoinak volt egy ígéretes lövése, amely meg is pattant egy védőn, ám a veszélyesen lecsapódó labdát Rockov magabiztosan húzta le.

A második játékrészben a MOL Fehérvár láthatóan már csak az előny megtartására törekedett (az úgynevezett UEFA-koefficiens szempontjából minden egyes pontnak és győzelemnek óriási jelentősége van), a Petrocub pedig – egyelőre – nem olyan jó csapat, hogy meg tudja fordítani az eredményt, pláne semleges pályán.

Loic Nego ezúttal is válogatott formában játszott Fotó: molfehervarfc.hu

Michael Boris vezetőedző megtehette, hogy már a vasárnapi, Ferencváros elleni rangadóra készüljön, nyilván ennek is köszönhető, hogy a szünetben Dárdai Palkót az első mérkőzésen duplázó tavalyi házi gólkirály, Kenan Kodro váltotta, majd a 62. percben hármas csere következett a Vidinél: Jevgen Makarenko, Stopira és Budu Zivzivadze helyére Rúben Pinto, Marcel Heister és Claudiu Bumba érkezett.

Mérkőzés közben érkezett a hír, hogy

a MOL Fehérvár legendája, Nikolics Nemanja (akivel a vezetők annak ellenére nem hosszabbítottak szerződést, hogy a válogatott támadó örökre beírta magát a Videoton történelemkönyvébe,

hiszen 117 góljával ő lett a klub legeredményesebb játékosa, ráadásul a fehérvári szurkolók a mai napig rajonganak érte), valamint a legutóbb Debrecenben játszó és házi gólkirályi címet szerző Ugrai Roland egyaránt a török másodosztály újoncához (!), a Pendikspor együtteséhez írt alá.

De visszatérve Kisinyovba: a második félidő legizgalmasabb jelenetei is a MOL Fehérvár játékosainak volt köszönhető. Előbb Kodro nagy helyzetben lyukat rúgott, majd egy újabb ígéretes lehetőségénél a kezére pattant a labda. Később pedig azért ijedhettünk meg, mert Funsho Bambgoye egy felugrást követően eléggé ijesztően esett a hátára, hosszú percekig a földön maradt, de az ápolás után folytatni tudta a játékot.

Szerencsére több említésre méltó izgalom már nem történt, a Vidi kettős győzelemmel (5-0; 2-1) jutott tovább – jöhet a Bundesliga előző szezonjának hetedik helyezettje, az 1. FC Köln!

Nyitókép Budu Zivzivadze az újpesti tavasz után ősszel is szenzációs formában futballozik Fotó: molfehervarfc.hu

 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés