Wladár Sándor elnököt is meglepte, hogy Kós Hubert friss úszó Európa-bajnokunk Michael Phelps edzőjével folytatja Amerikában  

2022. augusztus 30. 15:12
A Peruban, a junior úszó világbajnokságon tartózkodó Wladár Sándort telefonon érte utol a Mandiner.

Wladár Sándort is meglepte Kós Hubert döntése

A Peruban, a junior úszó világbajnokságon tartózkodó Wladár Sándort telefonon érte utol a Mandiner, aki elmondta: őt is meglepte a hír, hogy a friss úszó Európa-bajnok Kós Hubert Bob Bowmannel, Michael Phelps korábbi edzőjével Amerikában folytatja úszópályafutását.

Kovács Ágnes, Czene Attila, Hosszú Katinka – olyan nevek, akik úszókarrierjük egy jelentős részét a tengerentúlon, egyetemi keretek között versenyezve töltötték és nekik bejött. Többnyire. Kós Hubert is különleges lehetőséghez jut azzal, hogy az Arizonai Egyetem színeiben folytatja, de ami még fontosabb elképesztő versenytársak és Michael Phelps korábbi edzője, Bob Bowmannel irányítása mellett.

A Magyar Úszó Szövetség mai sajtótájékoztatóján jelentették be, hogy a Rómában 200 vegyesen 1:57.72 perccel diadalmaskodó friss felnőtt Európa-bajnok Kós Hubert az Egyesült Államokban folytatja pályafutását. A szakma régóta tudja mekkora tehetség Kós Hubert: Sós Csaba szövetségi kapitány már korábban is jelezte, hogy a mindenki által csak Hubinak hívott tehetség akár már a tokiói olimpián berúghatja az ajtót – írja az nso.hu.

Az áttörésre kicsit talán többet kellett várni, mint azt sokan gondolták. A júniusi budapesti FINA világbajnokságon ismét felkapta a fejét a szakma, hogy az UTE 19 éves versenyzője mennyire tehetséges, a valódi kiugrás azonban még nem történt meg, alig pár héttel később, Rómában az Európa-bajnokságon azonban igen.

A képen: Az aranyérmes Kós Hubert a férfi 200 méteres vegyesúszás döntőjének eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A fiatal magyar úszó akkor ugyan nem volt elégedett az elért időeredménnyel, de első felnőtt európa-bajnoki aranyának annál jobban örült. Úgy érezhette, több is lehet benne ennél, erre utalt a mai sajtótájékoztatón elhangzott véleménye is:

„A római Európa-bajnokságra már úgy utaztam ki, hogy tudtam, másként, máshogy folytatom – mondta el Kós Hubert.

– Két-három éve Bohus Richárd, a korábban az Arizona State csapatában versenyző úszó jelezte, hogy Bob Bowman felfigyelt rám, és érdeklődött, nem gondolkozom-e azon, hogy Amerikába menjek tanulni. Akkor még nem volt ilyen tervem, ám a budapesti világbajnokságon, júniusban szóltam Ricsinek, hogy leülnék Bowmannel. 

A képen: Bob Bowman edző és Michael Phelps. Fotó: MARTIN BUREAU / AFP

A beszélgetésünk során végig azt éreztem, hogy ugyanúgy a legjobbat akarja az úszóinak, mint ahogyan én magamnak. Emellett sokat nyomott a latban az is, hogy Bob csapatában nagyon sok jó úszó van, márpedig szerintem a felkészülés egyik legfontosabb eleme az, hogy az edzéseken minél többet versenyezhessünk egymással. Nekem erre túl sok lehetőségem nem volt, időnként Milák Kristóffal edzettem együtt, vagy Márton Richárddal, Zombori Gáborral, és az edzőtáborokban Kovács Benedekkel és Németh Norberttel. Bob Bowman csapatában úszik a világ jelenlegi legjobb vegyes úszója, Léon Marchand, fontos szempont volt az is, hogy minden edzésen mellette készülhetek. A legnagyobb különbség a hazaival szemben az egyetemi bajnokság rendszere, ami gyakorlatilag folyamatos lehetőséget biztosít a fejlődésre” – mondta Kós, aki beszélt arról is, hogy családjával és edzőjével, Magyarovits Zoltánnal közösen hozta meg a döntést a váltásról.

 „Januártól indul a kinti munka, merthogy akkor kezdjük a közös munkát Bob Bowmannel. Addig itthon készülök Magyarovits Zoltánnal  - hangzott el a mai sajtótájékozatón.

A Mandiner a Peruban zajló junior világbajnokságon érte utól Wladár Sándort, a Magyar Úszó Szövetség elnökét, akit szintén váratlanul ért Hubert döntése:

„Engem is meglepett a hír, de remélem egy lökést és lendületet ad az új edző és a környezetváltozás Hubertnek. Egy év múlva, ugyanebben az időben majd értékeljük a döntést és meglátjuk ” – nyilatkozta Wladár Sándor.

A nyitóképen: Wladár Sándor /Mandiner Fotó: Mátrai Dávid és az aranyérmes Kós Hubert a férfi 200 méteres vegyesúszás döntőjének eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 17-én.MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés