Korábbi szövetségi kapitányok a Mandinernek: Eljutottunk egy olyan szintre, hogy nem kell tartanunk senkitől!

2022. szeptember 22. 13:11

Írta: Vámos Tamás
A magyar válogatott az elkövetkező napokban Németország és Olaszország ellen próbálja megőrizni az első helyét a Nemzetek Ligája A-divíziójában. Szakértőinket a két mérkőzéssel, valamint a csapatkapitány, Szalai Ádám visszavonulásával kapcsolatban kérdeztük.

Bozsik Péter

Nem lehet elvárni, hogy folyamatosan csúcsformában legyünk Európa topválogatottjai ellen

Természetesen abban bízom, hogy tartani tudjuk a júniusi formánkat. Az akkori menetelésünk egy csoda volt, de azt nem lehet elvárni a válogatottól, hogy folyamatosan csúcsformában legyünk Európa topválogatottjai ellen. Abban reménykedem, hogy hasonlóan egységesek leszünk, és újra remek mérkőzéseket játszunk majd. Az biztos, hogy eljutottunk egy olyan szintre, hogy nem kell tartanunk senkitől, és bárki ellen komoly esélyekkel lépünk pályára.

Szalai Ádám utódját már hosszú évek óta keressük, és úgy tűnik Ádám Martin személyében találtunk is egy hasonló stílusú és felépítésű centert. Szalai nagy űrt hagy maga után, hiszen nem csak a pályán, hanem az öltözőben is évek óta a válogatott meghatározó játékosa volt – tulajdonképpen a 2016-os Európa-bajnokság óta vezér volt…

 

Csank János

Mi eddig élethalál kérdést csináltunk a meccseinkből, a vetélytársak viszont kicsit lazára vették a figurát

Nagyon magasra tettük a mércét, éppen ezért biztos, hogy a riválisaink is másképp állnak majd az őszi mérkőzéseinkhez, Mi eddig – teljesen jogosan – élethalál kérdést csináltunk a meccseinkből, szervezetten játszottunk, több játékosunk is komoly fejlődésen ment keresztül, a vetélytársak viszont kicsit lazára vették a figurát. De pontosan az eredményességünk miatt nagyobb önbizalommal játszhatunk a hátralévő mérkőzéseinken, közel egyenlőek az esélyeink, és ami rendkívül fontos: a kitűnő szakmai munkának köszönhetően ki is tudjuk magunkból hozni azt a pluszt, ami bennünk van. Bármi is lesz a németek és az olaszok ellen a végeredmény, már olyan teljesítményt tettünk le az asztalra, amelyre előzetesen senki nem számított. Ha pedig az utolsó két meccsből is jól jövünk ki, arra egész Európa felkapja majd a fejét.

Szalai Ádám visszavonulása kétségkívül komoly veszteség, hiszen egy vezért vesztett a válogatott. A szerepkörét át tudja venni más játékos (már a nyomdokaiban van Ádám Martin, de akár Gazdag Dániel is megfelelő utód lehet), ám Ádám a szellemisége és a fizikuma egyértelműen hiányzik majd. Rendkívül tisztelem azért, mert ő maga mondta ki, hogy elég, és visszavonul a válogatottságtól.

Legyen gyakori jelenet a magyar gólöröm! Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Egervári Sándor

Két döntetlennel stabilizálni tudjuk a helyünket a csoportban!

Reménykedve várom a németek és az olaszok elleni mérkőzéseket bízva abban, hogy két döntetlennel stabilizálni tudjuk a helyünket a csoportban, üzenni tudunk a világnak, és ez által minden magyar futballszurkolónak örömet is szerzünk. Minderre reális esélyt látok azzal együtt, hogy a két meccs nem lesz könnyű vállalkozás, de az eddig látott szervezett játékunk, és a tehetséges játékosaink képessége alapján nem lehetetlen a két döntetlen elérése. S ezzel megerősítenénk a következő Európa-bajnoki szereplésünket is.

Szalai Ádám a válogatott meghatározó személyisége volt, így hosszú távon nyilván megérzi majd a hiányát a nemzeti csapat.

 

Várhidi Péter

A németek nyilván meg akarják nyerni a sorozatot, az angolok pedig nem akarnak kiesni

Továbbra is azt állítom, hogy a meghatározó országok válogatottjai nem igazán veszik komolyan a Nemzetek Ligáját, az UEFA-nak nem jött be ez a számítása. Nekünk viszont kifejezetten jól jön ez a sorozat: neves válogatottak ellen tudunk meccseket nyerni, és ez által a világranglistán is előrébb léphetünk. Az utolsó körben arra kell számítani, hogy a vetélytársaink komolyabban veszik a mérkőzéseket: a németek nyilván meg akarják nyerni a sorozatot, ezért ellenünk maximális erőbedobással játszanak majd, az angolok pedig nem akarnak kiesni. Nagyon szoros a mezőny, így rendkívül nehéz megjósolni az esélyeket. Az olaszokat ismerve, ők nem igazán teszik majd oda magukat. Arról nem is beszélve, hogy az esetükben olyan dolog történt, amelyre még szinte nem volt példa a futballban: miután nem jutottak ki a vébére, nem a szövetségi kapitányt, Roberto Mancinit váltották le, hanem megadták neki az esélyt, hogy egy szinte teljesen új válogatottat építsen.

Szalai Ádám pótlása nagyon nagy probléma lesz, hiszen a felfelé játékunkat egyértelműen meghatározta, mivel a center játéka irányítja az egész csapat mozgását. Szalai az utóbbi öt évben – minél idősebb lett – egyre jobb futballista vált belőle, jelen pillanatban nem is tudok olyan labdarúgót, pláne egy karizmatikus egyéniséget mondani, aki pótolni tudná őt…

 

Nyitókép Szalai Ádám a németek és az olaszok ellen lesz utoljára a magyar válogatott vezére Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dárdai, Storck, Rossi egyaránt rá építették a csapatot. Nyilván hülyék a focihoz. Szalai alternatívái a 2015 környékén Nikolics volt, akit a fogalmatlanok Szalai helyére követeltek, mer' hogy gólkiráj. A Pintér bukásárt hozó Mo-Északír meccsen Nikolics kezdett Szalai szerepkörében (bah), aztán maga Pintér hozta le a félidőben mert 45 perc alatt labdaérintése sem volt! Böde nemzetközi szinten fénykorában is max. 30 percet bírt, cserének volt csak alkalmas, illetve a hullámzó teljesítményt nyújtó Priskin voltak az aleternatívák. Jelenleg erőnlétileg Szalai még mindig jobb Ádámnál, játékintelligencia terén is felülmúlja, léti edzők de talán Koreában jobb edzők fognak dolgozni rajta mint Pakson.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés