„Akárhogy is szabják-varrják az öttusát, a magyarok mindig a világ legjobbjai között lesznek"! - mondta Martinek János a Mandinernek

2022. szeptember 22. 20:01
A férfi öttusa válogatott szövetségi kapitánya, a kétszeres olimpiai bajnok Martinek János az idén bevezetett úgynevezett „kilencvenperces öttusa” szabályrendszerében is hatalmas sikereket elérő magyar versenyzők és szakemberek alkalmazkodási képességeit dicsérte az elmúlt hónapok világversenyein szerzett 15 magyar érem után.

Kiírták a lovaglást a döntéshozók a klasszikus öttusából

A férfi öttusa válogatott szövetségi kapitánya, a kétszeres olimpiai bajnok Martinek János maga is elszorult szívvel nézte a folyamatot, ahogy a lovaglást egy idei döntéssel végérvényesen „kiirták” vagy helyesebben kiírtották a tusák közül a döntéshozók. Azt is nehezen viselte, ahogy a NOB színfalak mögötti nyomására reagálva folyamatosan szabják-varrják az öttusa szabályait lassan a felismerhetetlenségig torzítva a klasszikus összetett sportágat. Idénre az úgynevezett „kilencvenperces öttusát” vezette be a Nemzetközi Öttusa Szövetség, a UIPM (Union Internationale de Pentathlon Moderne), amely hatalmas alkalmazkodó képességet igényelt versenyzőtől és edzőtől egyaránt, de

a magyar szakember szerint „akárhogy is szabják-varrják az öttusát, a magyarok mindig a világ legjobbjai között lesznek”.

Ugyanis évek óta ütik-vágják a couberteni-idők óta klasszikusnak számító magyar sikersportágat, az öttusát a UIPM vezetői.

A képen: Ezt a szép látvány már csak két évig láthatjuk nemzetközi öttusa versenyeken. A későbbi egyéni győztes Bereczki Richárd a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság férfi döntőjének lovaglás versenyszámában a Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központban 2022. szeptember 18-án. A Bereczki Richárd, Szép Balázs, Demeter Bence összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert a férfi versenyben. MTI/Bodnár Boglárka

Mint ismeretes, a 2024-es olimpiai évet követően a lovaglást az úgynevezett obstacle run-ra, vagyis akadályfutásra cserélik, s idén is már kilencven percesre zsugorították a korábbiakban egy naposként ismert öttusaverseny döntőit. Mégis:

a magyar versenyzők közel két hónap alatt 15 éremmel tértek haza a felnőtt világ-, és Európa-bajnokságról, valamint az utánpótlás vébéről.

„Nagyon nagy feladatot jelentett alkalmazkodni az úgynevezett kilencvenperces versenyhez, mert az egyébként jó kondícióban lévő versenyzőknek még nagyobb erőnlétre kellett szert tenniük, hogy bírják az egymást szinte rohamtempóban követő versenyszámokat” – mondja a kapitány.

És valóban: nem csak fizikai kihívásokat jelentett a „labdarúgó mérkőzés” hosszúságúra zsugorított verseny, hanem az edzők és a versenyzőket kísérő szakemberek összehangolt koordinációját is igényelte a felkészülés, hiszen a versenyszámok közötti „átöltözés” rövidsége és praktikussága is segítheti vagy hátráltathatja a versenyzőt. Ennek részleteire már Dr. Tibolya Péter, az idén egyéni világbajnoki ezüstöt és csapat bronzot és Eb egyéni bronzot és csapatezüstöt szerző Gulyás Michellet és a vébé egyéni bronzérmet és Eb egyéni ezüstöt, valamint csapataranyat szerző Szép Balázst felkészítő UTE koordináló edzője tért ki alaposabban, aki elmondta a Mandinernek, hogy meg kellett tanulni rohamtempóban „felöltöztetni” a versenyzőket két versenyszám között.

„Néha nagyon nehéz a feladatunk, mert a kétszázméteres gyorsúszás után a medencéből kiszálló csuromvizes versenyzőknek kell segíteni a lehető leggyorsabban átöltözni, ráadásul legtöbbször vívófelszerelésbe, ami egy női versenyzőnél külön gondot okoz.

Az edzők karácsonyfaként feldíszítve várják a két versenyszám között rohanva átöltöző versenyzőiket

"Néha úgy nézek ki, mint egy karácsonyfa mindenféle szatyrokkal és táskákkal a vállamon, amiben a következő, vagy éppen a levetett vizes felszerelés van.

A képen: A mostani kilencvenperces öttusa során, az úszáskövetően rohanva kell felölteni a vívófelszerelést. A későbbi egyéni harmadik helyezett Gulyás Michelle a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság női úszás versenyszámában a Csitáry G. Emil sportuszodában 2022. szeptember 18-án. MTI/Bodnár Boglárka

A hosszúhajú női versenyzők vizes hajukra veszik fel a vívósisakot, és persze a lazaság az öltözetben nem megengedhető, mert a vívás egy veszélyes sport. Szóval, akkora összehangoltságot és odafigyelést igényel még ez is a kilencvenperces öttusában, amire sosem gondoltunk volna” – mondja a korábbi csapatvilágbajnok szakosztályvezető.

Hihetetlen, de a UIPM vezetőinek a fejében az volt a vezérelv, hogy a nézők nagyjából egy labdarúgó mérkőzésnyi hosszúságú sporteseményt „bírnak ki” a képernyő előtt,

ezért zsugorították össze a 2024 év végéig még lovaglással együtt rendezett versenyeket ilyen rövidségűre, azzal az aprósággal nem foglalkozva, hogy itt (a laser-run persze lövészet és futás együtt) öt sportág versenyszámait teljesíti a versenyző, s közben át-átöltözik a sportágspecifikus öltözetekbe.

Még a szakmában járatos embereknek is eltarthatott egy darabig, amíg az idei új rendezési szabályokat elsajátították, de a szövetségi kapitány és Tibolya Péter igyekeztek egyszerűen elmagyarázni, hogy az olvasók is megértsék miképp születnek a mai öttusa szabályok szerinti bajnokok a nemzetközi versenyeken.

„A versenyek kieséses rendszerben több napra nyúlnak, a selejtező az első napon van, ott nyolcvan-kilencven versenyző indul a selejtezőben és abból lesz egy 36-os mezőny. Másnap ők körvíváson vesznek részt, amikor is mindenki vív mindenkivel és az ottani sorrend alapján ezt a vívópontszámot utána viszik magukkal, majd a harmadik napon jön egy kilencven perces öttusa már az elődöntőben, ahol a nyitó úszást követi egy bónuszvívás – itt a leggyengébb vív az eggyel előtte állóval és győzelem esetén bekapcsolódik a még eggyel előtte végző vívó, és így tovább –, de persze itt is minden győzelemért két pont jár. Utána jön a többi versenyszám, majd kialakul a legjobb 18, vagyis a döntő mezőnye, ahol ez a kilencvenperces éles  verseny dönt az érmekről" – magyarázza Tibolya Péter.

A képen: A női versenyzőknek sokszor vizes hajjal kell elkezdeni a vívószámot. Itt a későbbi győztes Gulyás Michelle a női döntő vívás számában az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2022. április 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Arra a kérdésre, hogy miképp sikerült viszonylag hamar és láthatóan igen sikeresen átállni erre a versenyformára, Martinek kapitány ebben látja a magyarázatot:

„a magyar öttusa kiváló alapokon nyugszik, a versenyzők képességei és képzettsége sokféle változást elbírt már, ehhez is tudtunk alkalmazkodni”.

Tibolya Péter a klubokban folyó komoly szakmai munkát emelte ki. „Úgy látom, hogy sok értékes műhely van, és a klubokban nagyon komoly szakmai munka folyik, ebből tud építkezni a válogatott is. Mi például Gulyás Michellékkel és Szép Balázzsal egyelőre csak

a 2024-es olimpiai felkészülésre koncentrálunk és a „lovaglós” öttusával foglalkozunk még, nem nézünk tovább, mert egy hatodik tusára, mint amilyen most az „obstacle run” lenne, nem maradna erőnk felkészülni,

tekintettel arra, hogy a versenyzőnk amúgy egyetemisták is, akik komolyan veszik a tanulmányaikat.

Öttusázók, akik innentől bicepszre gyúrnak és rövidesen Ninja Warrior-ok lesznek

Martinek Jániosnak a 2024 után megváltozó új tusára való átállásra is van szakmai terve: „Amikor 2017-ben átvettem a válogatottat, akkor Marosi Ádám mellett Demeter Bencének és Kasza Robinak szinte szabadkártyát kellett adnom a világversenyekre, annyira nem volt mögöttük utánpótlás. Mára Bőhm Csaba, Szép Balázs mellett olyan ígéretes utánpótlás generáció érkezik mögöttük, hogy belső verseny van a legjobb helyezésekért. Mára 6-8 emberből tudok válogatni és noha most még az olimpiára koncentrálunk és a lovaglással foglalkozunk az olimpiai felkészülést illetően, a fiatalabbak már elkezdték a kivezetendő lovaglás helyén azt a gyógytornát és speciális izomfejlesztést, amely majd ehhez a leginkább Ninja Warrior-típusú akadályversenyhez szükséges lesz. Vagyis a felkar, a tricepsz és a bicepsz illetve a saját testsúlyos gyakorlatok hangsúlyozása vezethet el ahhoz, hogy az új tusában is jók legyünk 2024 után.

A képen: A kitűnő versenyzőknek ezentúl bicepszre is gyúrni kell az új versenyszám miatt. Itt a későbbi egyéni második helyezett Szép Balázs a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság férfi dontőjének kombinált versenyszámában a Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központban 2022. szeptember 18-án. A Bereczki Richárd, Szép Balázs, Demeter Bence összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert a férfi versenyben. MTI/Bodnár Boglárka
Mi, magyarok azonban nosztalgikusan közelítünk majd később is a lovagló számhoz, nem véletlenül pályázzuk meg a 2024-es olimpia előtti utolsó olyan kvalifikációs világbajnokságot, ahol még lesz lovaglás.

Azt szeretnénk, ha ez a búcsú vébé itthon lenne, hazai közönség előtt, és az sem titok, hogy ezt követően is minden évben fogunk legalább egy lovasszámmal zajló öttusa versenyt rendezni, a hagyományok megőrzése érdekében.

 

A nyitóképen: A győztes Bereczki Richárd (k), az ezüstérmes Szép Balázs (b) és a bronzérmes ukrán Makszim Aharusev (j) a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság férfi döntője eredményhirdetésén a Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központban 2022. szeptember 18-án.MTI/Bodnár Boglárka

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hatalmas gratula!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés