A Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter: A magyar sportot méltó helyére, a legfelső polcra helyeztük!

2022. szeptember 28. 13:54

Írta: Vámos Tamás
Nem mindennapi információkkal és meglepetésekkel harangozták be a 65. M4 Sport Év sportolója-gálát.

Hét év után az egyik impozáns helyszínről (a Nemzeti Színházból) a másikba (Magyar Állami Operaház) költözik az utóbbi években komoly társadalmi eseménnyé váló Év Sportolója-választás.

A rendezvény sajtótájékoztatóján Ókovács Szilveszter főigazgató elmondta:

-  Amikor a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, Szöllősi György úr megkeresett, nem sokat gondolkoztam, és jól is esett, hogy ránk gondolt. Hiszen

az Állami Operaház gyönyörű, felújított épülete igazán méltó helyszín ahhoz, hogy a magyar sport legkiválóbbjait fogadhassuk.

Én is úgy vélem, hogy a magyar sportnak a honi kultúrában, a művészetben és közéletben a legfelső polcon van a helye, és ezzel a lehetőséggel oda is helyeztük! Szívből örülök, hogy hazatalált. Annak is örülök, hogy az ország legnagyobb színpadán tudjuk kiszolgálni a közönséget és a sajtó képviselőit. Nem véletlen, hogy az Év Sportolója-választást hosszú évekre előre beírtam a naptáramba.

Ókovács Szilveszter főigazgató büszke, hogy az Állami Operaház lesz az Év Sportolója-gála helyszíne Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az eseményen megjelent Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár is, aki nem titkolta elégedettségét:

- A Magyar Kormány és a sportállamtitkárság kiemelt partnerként áll az esemény mellé, hiszen a hazai sport kiválóságai és az általuk képviselt értékek is hozzájárulnak ahhoz, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk.

Az eseményt közvetítő közmédia képviseletében Papp Dániel vezérigazgató bejelentette: megszületett a megállapodás, így további három évig is az M4 Sporton lesz élőben követhető a magyar sport legnagyobb ünnepe, az Év Sportolója-gála. 

- Mindez nem véletlen, hiszen az M4Sport Év Sportolója-gála az utóbbi évek egyik legnézettebb műsora a közmédián – tette hozzá a vezérigazgató.

A sajtótájékoztatón megjelent – áldott állapotban, hiszen mint olimpiai bajnokunk elárulta, decemberre várja második babáját, aki szintén fiú lesz - Kovács Ágnes úszó is, aki korábban négyszer is elnyerte az Év sportolónője-címet. A kiválóság egy emlék felidézésével kezdte:

- Szerencsére sokszor volt alkalmam részt venni az Év sportolója-gálákon. Emlékszem, először 1996-ban kaptam meghívást, már akkor sem árulták el előre, hogy a legjobb három közül ki lesz a győztes, de

15 évesen remegő lábakkal álltam a színpadon Egerszegi Krisztina és Kőbán Rita mellett. Jobban izgultam, mint bármelyik versenyem előtt,

természetesen azért, mert számomra hatalmas megtiszteltetés volt két ekkora klasszis mellett állni a színpadon. A következő évben már én lettem az első, ezt még három kitüntető cím követte. Erre azért is különösen büszke vagyok, mert mint ahogy az uszodában, úgy az Év sportolója-választáson is mindig vágytam rá, hogy elismerjék a teljesítményemet.

Az olimpiai bajnok Kovács Ágnest korábban négyszer választották meg az év legjobb sportolónőjének Fotó: MTI/Máthé Zoltán  

Szöllősi György a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke többek között emlékeztetett arra, hogy a magyar sportújságírók 1958 óta választják meg az év legjobbjait, az utóbbi hét esztendőben egészen impozáns helyszínen, méltó körülmények között, a Nemzeti Színházban került sor az eseményre, de korábban a Vígszínházban, a Kongresszusi Központban, a BOK-csarnokban és az Akváriumban, sőt az is előfordult, hogy a Magyar Televízió egyik stúdiójában adták át az elismeréseket. Az MSÚSZ vezetője hozzátette, azért került sor a váltásra, mert amikor befejeződött a Magyar Állami Operaház felújítása, elgondolkoztak az esemény átköltözésének lehetőségén.

 Szöllősi György szerint a legméltóbb helyszínre került az Év sportolója-gála Fotó: MTI/Máthé Zoltán

- Nem titkolom, e döntésben benne van a kockázat is – tette hozzá az MSÚSZ elnöke – de nekünk mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a magyar sport hagyományaihoz, eredményeihez és ambícióihoz legméltóbb körülményeket teremtsünk erre az ünnepségre. A Nemzeti Színházról csak a legnagyobb elismerés hangján szólhatok, ahol

számtalan felejthetetlen, emelkedett pillanat részesei lehettünk, gondoljunk csak Balczó András érzelemdús monológjára, és ahogy eldobta addig használt botját, vagy éppen Mészöly Kálmán megható, könnyekkel teli mondandójára.

Külön köszönet illeti Szabó László urat, aki az Állami Operaházban is az esemény kreatív producere lesz, és az is a törekvésünk, hogy az elmúlt évek hagyományaihoz híven Szeles Mónikához, Carl Lewishoz vagy éppen Mark Spitzhez hasonló világklasszisok jelenléte is emelje az esemény színvonalát. De ami talán a leglényegesebb: a több mint 400 sportújságíróknak ismét számos nagyszerű magyar világklasszis teljesítmény közül kell kiválasztania a legjobbakat.      

Szöllősi György azt is hozzátetette: a Magyar Kormány, a sportállamtitkárság és a közmédia mellett visszatér a támogatók közé a Magyar Olimpiai Bizottság, amelynek elnöke, Gyulay Zsolt ígéretet tett arra: a  január 9-i gálán újra komoly szerepet vállalnak!

Nyitókép: A Magyar Állami Operaház az Év sportolója-gála méltó helyszíne lesz Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés