Helyszíni beszámolónk

Ceferin UEFA-elnök a Mandinernek: „Az orosz válogatott nem vehet részt a 2024-es Európa-bajnoki selejtezőkben és ezen nem változtatunk!”

2022. október 8. 18:44
„Az orosz válogatott nem vehet részt a 2024-es Európa-bajnoki selejtezőkben és ezen nem változtatunk, és azt sem akarom kommentálni, hogy Thomas Bach NOB-elnök barátom már fontolgatja az orosz sportolók elleni szankciók feloldását” – mondta Aleksander Ceferin a Mandiner kérdésére adott válaszában a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség 84. római kongresszusán.

A Mandiner Sport helyszíni beszámolója Rómából

Ceferint nem érdekli Thomas Bach álláspontja

„Az orosz válogatott nem vehet részt a 2024-es Európa-bajnoki selejtezőkben és ezen nem változtatunk, és azt sem akarom kommentálni, hogy Thomas Bach NOB-elnök barátom már fontolgatja az orosz sportolók elleni szankciók feloldását" 

– mondta Aleksander Ceferin a Mandiner kérdésére adott válaszában a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség 84. római kongresszusán, ami azért is érdekes, mert májusban még teljesen ellenkező álláspontot képviselt, erről itt olvashatnak. 

Éppen a napokban, a katolikus egyházfőnél, Ferenc Pápánál tett római látogatása után állt elő szokatlan és fordulatnak tekinthető kijelentéssel Thomas Bach, a NOB elnöke azzal kapcsolatban, hogy „mivel nem az orosz sportolók kezdték a jelenleg is zajló háborút, talán fontolóra kellene venni, hogy miképp lehetne őket a kvalifikációs rendszerbe visszahívni szankcionálásuk után” -  erről részletesebben itt írtunk.

A képen: Gianni Merlo az AIPS és Alexander Ceferin az UEFA elnöke Rómába, az AIPS 84. kongresszusán. Fotó: Mandiner

A NOB elnökének tett kijelentéséről kérdezte a Mandiner az UEFA elnökét, hiszen tudható, hogy a közelmúltban hozott döntés értelmében az európai labdarúgás legfőbb szerve kitiltotta az orosz labdarúgó-válogatottat a rövidesen kezdődő selejtező sorozatról, amellyel végül is közvetve már arról is döntött, hogy a 2024-es Európa-bajnokságról is száműzi valójában már előre az orosz nemzeti tizenegyet.

Ceferin elnök hajthatatlannak tűnt a kérdésben, ugyanakkor kissé disszonánsan még azt is hozzátette, az európai labdarúgás egységesebb, mint valaha. Eközben persze az a kérdés megválaszolatlan maradt az egyik ukrán sportújságíró kolléga felvetésére, hogy a fehérorosz csapat viszont miért vehet részt a selejtezőkben, amikor a legtöbb sportági szövetség az orosz agressziót támogató beloruszokat is szankcionálta eddig.

Az is kissé ellentmond ennek a Ceferin-féle magabiztos európai egységességnek, hogy amint fogalmazott:

„a szuperliga ötlete valóban makacsul tartja magát, miközben a legújabb európai sorozat, a Konferencia-liga is azt bizonyítja, hogy az elitista hozzáállás helyett a kiscsapatok felkarolása lehet a cél a jövőben is” 

– mondta a szlovén sportdiplomata.

Azok után is kissé lekicsinylően szólt a szuperligáról, hogy Real Madrid elnöke, Florentino Perez, a juventusos Andrea Agnelli és a Barcelonát vezető Joan Laporta továbbra is mindent megtesz, hogy az ötletet életben tartsa.

Néhány okoskodó kolléga azt kérdezte a Konferencia-Liga beindításakor, hogy ezt a sorozatot vajon ki fogja nézni egyáltalán, most meg már arról szólnak a kommentek, hogy miért nem visszük nagyobb stadionokba a döntőt” – említette Ceferin, mintegy ellenpontként a felvetést a szuperligával szemben.

A képen: A Chelsea Szuperligához csatlakozása ellen tüntetnek a klub szurkolói a londoni Stamford Bridge Stadion előtt 2021. április 20-án, mielőtt megkezdődik a csapat és a Brighton mérkőzése az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban. Április 19-én az európai labdarúgás tizenkét élklubja bejelentette a a labdarúgó Szuperliga létrehozását, ezt pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) élesen ellenzi. MTI/EPA/Neil Hall

Az európai elnök büszkén beszélt azokról az újításokról, amelyek szerinte rendbe tehetik majd az európai klublabdarúgás csapatai közötti óriási financiális szakadékot.

„A tervezett pénzügyi fair-play szabályunk jó irány lehet, mert itt nálunk Európában kivitelezhetetlen a fizetési sapka intézménye, de az a szabály, amely előírja az európai csapatoknak, hogy kizárólag a bevételük hetven százalékát költhetik fizetésekre,

fenntartható működést hozhat. Ma a csapatok közül jó néhányan költenek száz százalékot vagy éppen afölött, akár az eladósodást is könnyen vállalva a nagy nevek megszerzéséért, és erről a modellről ki is derült, hogy nem fenntartható” – részletezte az irányt a szlovén ügyvédből lett sportvezető, aki jövőre, úgy tűnik, kihívó nélkül indulhat újra majd az UEFA elnöki székéért.  

 

A nyitóképen: Aleksander Ceferin. Fotó: MTI/EPA/Keystone

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tavaly még a Gazprom volt a BL egyik főszponzora, akkor az UEFA még örömmel vágta zsebre az orosz pénzt.

Fizessétek vissza a Gazpromtól kapott összes pénzt!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés