Karim Benzemáé az Aranylabda – vita nélkül

2022. október 17. 13:47
Karim Benzema nyerte a labdarúgás legnagyobb, így mindig is legvitatottabb egyéni díját, az Aranylabdát. Számokban és érzelmekben is tökéletes szezonjának különös elismerés, hogy azon ritka Aranylabdák egyike ez, ami ellen senki nem szól semmit.

A decemberben harmincöt éves Karim Benzema kivárta a sorát, mire a legelső, 1956-os Aranylabda óta a díj legidősebb győztese lett: az újkori Real Madrid-aranykorszak 2014 és 2018 között négy Bajnokok Ligáját nyerő csapatából előbb Cristiano Ronaldót, majd Luka Modrićot emelte a csúcsra a világ közvéleménye. Vagyis inkább az azt lekövetni hivatott szavazási eljárás, amely arra a feladatra vállalkozik, hogy egy csapatsportágban egyének között rangsort állítson fel.

Karim Benzema a háttérben töltött évei egyikében, 2014-ben.

A feladat képtelensége okán az Aranylabdák a legritkább esetben kikezdhetetlen döntések, ám idén nem lehetett kérdés sem afelől, hogy a 2021/2022-es szezon legjobb csapata az összes többi felmerülő klubot végigverő, tizennegyedszerre is Bajnokok Ligája-győztes, mellé spanyol bajnokságot nyerő Real Madrid volt, sem hogy az elsőszámú játékosukat Karim Benzemának hívták.

A huszonegy évesen, csodagyerekként Madridba igazoló Karim Benzema pályafutásában nagy fordulatot jelentett, amikor Cristiano Ronaldo távoztával jelentős mennyiségű gólt kellett magára vállalnia a portugál éves adagjából – amely termelési rátához 2018 előtt Karim Benzema a passzaival illetve elmozgásaival járult nagyban hozzá. A világ legnagyobb klubjának elsőszámú támadójaként töltött első két évében Benzema nélkülözni kényszerült egy olyan társat elöl, aki hasonló kiszolgálásban részesítené őt, mint korábban ő Cristano Ronaldót, és akivel hasonlóan jól megértik egymást elöl, mint ők ketten a legjobb éveikben. Ekkoriban Benzema csak a mögötte játszó középpályás zsenikkel, Modrićcsal és Toni Kroosszal játszhatott a saját ínye szerint össze, így továbbra is sokat lépett vissza – gyerekkora két kedvence közül többet idézett Zidane-ból, mint a Fenomén Ronaldóból.

De e pár év alatt edzésről edzésre tanítgatva kinevelte magának a játszótársat elölre is az észveszejtően gyors, ám szeleburdi Vinícius Juniorból. A 2021-22-es szezonban már tökéletesen egy rugóra járt az agyuk, Benzema így hasznosan tartózkodhatott a kapu előterében is; és a szabadság, hogy kedvére vegyítheti ZZ-t és R9-et, egy tulajdonképpen tökéletes szezonig repítette.

Tíz gólt szerzett a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában.

Gólkirály a BL-ben és a spanyol bajnokságban. A BL-ben összesen tizenöt góllal, aminél többel csak Cristano Ronaldo tudott valaha zárni. Megelőzte Raúlt BL-gólok és Real Madridban szerzett gólok tekintében is, ezzel harmadik illetve második helyre ugorva az örökranglistákon.

A számoknál azonban egy fontosabb olvasata a szezonjának a lélektan. Amit félő volt, hogy már kiöltek a fociból, de a Real Madrid tavaly megmutatta, hogy talán nem is lehet. Benzema rúgott egy hármast a Paris Saint Germainnak abban a pár percben, amikor francia olajcsapat arca a továbbjutás kapujában már nőni kezdett, de amikor még nem szilárdult pajzzsá. Két lehetetlen technikájú fejesgóllal megalapozta a Stamford Bridgen a Chelsea elleni negyeddöntőt. Egy éppoly elképesztő technikájú perdítéssel egyáltalán képbe hozta a csapatát a Manchester City elleni elődöntőben, ami úgy indult, hogy lemosás lesz, majd egy Panenka-tizenegyessel tovább dörgölte az angol olajcsapat orra alá, hogy milyen lehetőséget hagytak ki, amikor nem végezték ki a Madridot, amíg lehetett.

Mióta Lionel Messi és Cristiano Ronaldo színre léptek, pár focistát a címei vagy a számai akár feljogosíthattak volna egy-egy Aranylabdára. A gát mindig az volt, a világ látja-e az erős év mellett a játékosban azt, amiért focit nézni érdemes. Luka Modrić után Karim Benzema tudta most megütni a mércét.

 

Némi meglepetésre Karim Benzema mellé egyik klubtársa sem fért oda a legjobb három közé.  Második helyre Sadio Manét, harmadikra Kevin de Bruyne-t hozták ki. Az év kapusa Thibaut Courtois, női játékosa Alexia Putellas, fiatalja pedig Gavi lett.

 

Nyitókép: Karim Benzema átveszi az Aranylabdát egy korábbi győztestől, volt edzőjétől és örökös mentorától, Zinedine Zidanetól. Fotó: Franck Fife / AFP

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés