Brutális pénzt keresett eddigi Európa Liga-szereplésével a Ferencváros!

2022. október 29. 22:02

Írta: Vámos Tamás
A zöld-fehérek példája igazolja: a futball igenis jó üzlet lehet!

Az elmúlt évtizedekben sokan, sokszor elmondták már: ha egy csapat évről-évre kiemelkedően teljesít a nemzetközi porondon, ráadásul az átigazolásait is körültekintően oldja meg, anyagilag is hosszú évekre megalapozhatja a jövőjét és az eredményességét.

Emlékezhetünk arra, hogy a Bajnokok Ligája „hőskorában”, az 1995-96-os szezonban a Fradi – miután a belga Anderlechtet bravúrosan kiverték (1-0; 1-1) Lisztes Krisztiánék -

a magyar futball első klubcsapataként a BL-csoportkörbe jutottak, ahol a Real Madrid, az Ajax és a Grasshoppers ellen 5 pontot is összegyűjtöttek.

Ezek után sokan úgy vélekedtek: le se kell játszani a következő évtized bajnokságait, hiszen a kilencedik kerületiek annyira kimagasló anyagi helyzetbe kerülnek, hogy a magyar futball egyeduralkodóivá válnak.

Ami tény: az Üllői úton sokan jól jártak az „UEFA-mannából”, de azért sem vált be a jóslat, mert – az összes körülményt figyelembe véve - közel sem volt olyan profi a klub vezetése és a háttér, mint manapság.

Erről nem kizárólag az akkori elöljárók tehettek, hiszen a magyar futball akkoriban a „vadkapitalista” korszakát élte – tisztelet a kivételnek – nem alakultak ki a jogtiszta viszonyok, a tulajdonosi körök, ezért sok klubnál az ügyeskedők éltek meg igazán. Ennek is volt köszönhető, hogy a Ferencváros sem tudott élni a nem mindennapi lehetőséggel, és tulajdonképpen visszaszürkült a hazai posványba.

Manapság már merőben más a helyzet: a hosszú ideje tartó tudatos építkezésnek köszönhetően évek óta bejut a csapat hol a Bajnokok Ligája, hol az Európa Liga főtáblájára, de nyugodt szívvel kijelenthető: a magyar bajnok ebben a szezonban ért fel a csúcsra!

Az ellenfél védői nehezen tudták tartani a Fradi-menetelés egyik kulcsfiguráját, Kristoffer Zachariassent (balra) Fotó: Mandiner/Trenka Attila

Hiszen bár a Bajnokok Ligája selejtezőjéből az azeri Qarabag kiverte Dibusz Déneséket, de az Európa Liga csoportköre idén is megvolt. A sorsolás után pedig azt mondtuk: a szerb Crvena zvezda, a francia Monaco és a török Trabzonspor ellen teljesíthető az évek óta tartó vágy: a tavaszi nemzetközi kupaszereplés. (E terv már csak azért is teljesíthetőnek látszott, mert a csoportok harmadik helyezettjeit a közelmúltban létrehozott Európa-konferencialiga mezőnye várja).

Most már azt is kijelenthetjük:

az EL-csoportelsőséggel a Ferencváros minden előzetes várakozást felülmúlt,

és a dicsőségen túl az sem elhanyagolható szempont, hogy már az eddigi szerepléssel is brutális pénzt keresett a magyar bajnok.

Hiszen számoljunk csak: a Fradi már az Európa Liga-csoportkörbe jutással 3,63 milliót keresett, a csoportelsőségért (amely automatikusan nyolcaddöntőt jelent) pedig további 2,3 millió eurót utal az UEFA az Üllői útra. Ehhez jön még a pontonkénti 210 ezer euró (a magyar bajnok 10 egységet gyűjtött eddig, tehát újabb 2,1 millió euró már biztos, ehhez jöhet még 1 vagy 3 pont a Trabzonspor elleni idegenbeli zárómérkőzés után), valamint a tízéves UEFA-koefficiens után is jogosultak a zöldek újabb 924 ezer euróra.  

Ez mindösszesen 8 millió 954 ezer euró azaz mintegy 3,7 milliárd forint.

A Fradi-szurkolók mindehhez csupán annyit fűznek hozzá: a kedvenceknek már csupán három párharcot kell megnyerniük, és az Európa Liga-döntőjében már bármi előfordulhat.

Pláne, hogy a május 18-i fináléra - a Puskás Arénában kerül sor!

Nyitókép Egység, erő, egyetértés! Fotó: Mandiner/Trenka Attila

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A 9m euró európai léptékben inkább az aprópénz kategória, de a Fradi 10-15m euró körüli költségvetéséhez viszonyítva valóban komoly bevétel - nem beszélve a tv jogdíjakról, jegyeledásról, mörcsöndájzról, és a szereplés nyomán realizálható játékoseladásokról. Ezek tükrében biztosan kijelenthető, hogy a Fradi nyereségesen működik és viszonylag kis pénzből nagy csapatot épített. A koeff. pontok pedig egy külön történet. A pár éve elérhetetlenek tűnő kupaszereplés mostanra szinte automatikus és a 3. körös BL kiemelés pedig "félautomatikus" BL rájátszást jelent. Emellett az EL 2. csoport beosztás jó esélyt teremt a "kupatavasz" rendszeres megérésére. Ez mindenképpen szintlépés.

Te beszélsz szánalmas vergődésről? Nem győzitek az idegbajos magyarázatokat, mert beleőrültök, ha valami sikerül.

Nem tudom, mire gondolsz? Lécci konkretizáld. A Fradi a nyereségei után adót fizet.

Hülyeség. Egy csapatban 28-30 játékos van, csak 11-15-en lépnek pályára, szükségszerűen lesz, aki háttérbe szorul. Ez olyan mint a reklám: a fele felesleges, csak senki nem tudja megmondani, melyik fele az. Pl. Zachariassenről az okostojások eleinte azt mondták, hogy csak futkározik ész nélkül, most meg lövi a fontos gólokat. Az igazolások nagy része jó volt, különben nem jönnének az eredmények. Mellesleg egy részüket, pl. az ukránokat Rebrov hozta.

Nem akarom elrontani a napod, de nem biztos, hogy a Fradi a BL-ban akart az idén játszani, így a Qarabag meccsre sem alapoznék elméletet. Az azeri válogatott D kalapos, a hazai tehetségeik szinte kivétel nélkül otthon játszanak, nincsenek komoly csapatokban légiósaik. Ehhez képest nálunk a válogatott magja a Bundesligában nyomja, ezek a játékosok nem reális opciók a Fradi számára. Nemzetközi esetleg válogatott rutinnal rendelkező, megfizethető focistákat pedig az NBI-ből korlátozottan lehet csak kinyerni, emellett a válogatott felvevőképessége sem végtelen: Pászka posztján pl. már ott van Styles, Kerkez, Nagy Zsolt, hiába jó, nem lesz könnyű beverekednie magát.

"Százszorosát költöttük rá"
100 x 10 m euró = 1 milliárd euró, ez kb. a Barcelona költségvetése. A Juventus éves költségvetésének a kétszerese. Köszönjük a hiteles infót Emese. Próbálj legalább kicsit hihetőbbet hazudni.
A 15 m eurós költségvetés hiteles adat, ennél sokkal kevesebből nem nagyon lehet európai kupafocira alkalmas csapatot összerakni még egy jó edzővel sem.

Ah, végre valaki ezen a fórumon érti a foci működési mechanizmusát. Nem szoktál te az NSO-n is posztolgatni? Ha te vagy az ott sem beszélsz hülyeségeket. :)
Üdv,
KickItOut

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés