A legszerényebb bajnok: 90 éve hunyt el Bauer Rudolf

2022. november 9. 0:00

Írta: Sal Endre
Huszonegy évesen megnyerte a párizsi olimpiát diszkoszvetésben, majd soha többé nem indult versenyen. Bauer Rudolfot ettől kezdve saját birtokán dolgozott és a családjának élt. Napra pontosan 90 éve hunyt el.

1879 januárjában született Budapesten, sokgyerekes családban. A labdarúgásnak is hódolt az evezés és az úszás mellett, de például először akkor írtak róla a lapok, amikor csupán 16 évesen, 1895-ben megnyerte a Budapesti Torna Club birkózóversenyét. Már ekkor is termetes volt, néhány év múlva pedig 185 centijéhez 90 kilogramm társult. A diszkoszvetést 1895-ben még csak hírből ismerte. Aztán az 1896-os, athéni olimpiáról Iszer Károly, a BTC mindenese hozott egy eredeti diszkoszt, s levitte az egyesület pályájára, a Millenárisra. Bauer is ott volt. Iszer elmesélte, hogy a görögök az ókori stílus alapján dobálják, ám az olimpián meglepte őket a technikájával egy amerikai fiú. Bauernek megtetszett a diszkosz és gyakorolni kezdett.

De csak a tanulás mellett.1899-től a Magyaróvári Gazdasági Akadémiára iratkozott be. Ott tanult és ha volt ideje, a diszkoszvetést gyakorolta. Gyakorolt és meg is újította, ugyanis

ő volt az első a világon, aki nem helyből, hanem fordulva dobta el a diszkoszt.

Meg is lett az eredménye, kijutott az 1900-as párizsi olimpiára, ahonnan aztán egyetlen magyar olimpiai bajnokként térhetett haza. Párizs amúgy pocsék házigazdának bizonyult, a Világkiállítással együtt rendezték az olimpiát, ráadásul májustól szeptemberig. Bauer már a francia fővárosban az egyik edzésen 38 méter felett dobott, az olimpiai döntőben izgult, ott 36 méter 4 centire hajította a diszkoszt, s ezzel is simán övé lett az aranyérem. A párizsi olimpia rendezőinek hanyagságára jellemző, hogy amikor Bauer Rudolf a győzelmi dobogón állt, az Egyesült Államok himnuszát kezdték el játszani, mikor pedig szóltak nekik a bakiról, akkor az osztrák himnusszal folytatta a zenekar...

A Bauer-család felújított síremléke a Fiumei úti sírkertben. Fotó: Fiumei úti sírkert

Ő ezzel sem törődött, boldog volt, hogy olimpiai bajnok lett. A fényes sikeréről itthon csak röviden írtak a lapok, az olimpiai aranyéremért egy fillért sem kapott, dicsőségből is keveset.  Bauer Rudolf nem törődött azzal, hogy elmaradt a nagy ünneplés, fogta magát és visszament tanulni Mosonmagyaróvárra és soha többé nem indult diszkoszversenyen. Sokkal jobban foglalkoztatta például Berky Jolán, akit 1904-ben ismert meg. El is vette feleségül, s három gyermekük született az idők során, Katalin, Jolán és Rudolf. Bauer a visszavonulása után csak evezni járt elvétve és minden idejét az új szenvedélyének, mezőgazdaságnak szentelte. A Duantetétlen melletti Sósér-pusztán vett egy birtokot s ott élt a családjával. Az olimpiai aranyérméről keveset beszélt otthon, az újságok elfelejtették, pontosabban fel sem fedezték maguknak.

A mezőgazdaságnak élt, és eladó kutyákat is hirdetett, méghozzá két foxterriernek és egy bernáthegyinek keresett új gazdát, de azt is meghirdette az olimpiai bajnok, hogy a mangalica-tenyésztés felhagyása miatt 42 darab anyadisznójától megválna. Nem volt kérdés számára, hogy bevonul katonának az I. világháború alatt, ahol 30 hónapot harcolt Szerbiában és az orosz hadszíntéren. Sebesülés nélkül megúszta a borzalmakat,

egy esetben pedig az életét kockáztatva mentette ki több bajba jutott katonatársát a Száva folyóból.

A háborút sikeresen túlélte, s bár lelkileg megsebezte, visszament a birtokára és ott dolgozott a továbbiakban. Később már senki nem tudott róla semmit, aztán az egyik lap levélben kereste, hogy küldjön élménybeszámolót arról, ennyi év távlatából hogyan látja az olimpiai győzelmét? Bauer a számtalan teendője miatt késve válaszolt, így kimaradt az összeállításból.

Bauer Rudolf 1932. november 9-én (napra pontosan 90 éve) a birtokán lett rosszul és már nem lehetett segíteni rajta. Csupán 53 éves volt az az olimpiai bajnok, akire talán a legkevesebb reflektorfény vetült. A Fiumei úti sírkertben helyezték örök nyugalomra, a halálának 90. évfordulójára pedig felújították a család síremlékét és annak környezetét. Ez a legkevesebb, ami jár a szerény bajnoknak! 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés