Kósa Lajos: Ha „elengedjük a Liu fivéreket”, többszáz milliós állami támogatást kell visszafizetniük, vagy 3 évig nem versenyezhetnek ISU versenyeken

2022. november 9. 12:26
A MOKSZ elnöke exkluzív interjúban részletezte a Liu fivérek országváltására vonatkozó kérésnek várható következményeit. A szövetség csütörtökön arról dönthet, hogy kiadja a versenyzők kérésére a versenyengedélyt,  amennyiben a fenálló szerződéses jogviszony azon pontjának eleget tesznek ők, vagy a fogadó fél, hogy visszafizetik a felkészülésükre fordított többszáz milliós állami támogatást. Ha nem, akkor a Liu fivérek 3 évig nem versenyezhetnek ISU versenyeken.

Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke exkluzív interjúban részletezte a Liu-fivérek országváltására vonatkozó kérésnek várható következményeit.

Reagált a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség a Liu-fivérek országváltására

Kósa Lajos szerint a Liu fivérekre költött állami támogatásról a szövetség nem mondhat le

A szövetség elnöksége csütörtökön arról dönthet, hogy kiadja a versenyzők kérésére a versenyengedélyt,  amennyiben a fennálló szerződéses jogviszony azon pontjának

eleget tesznek ők, vagy a fogadó fél, hogy visszafizetik a felkészülésükre fordított többszáz milliós állami támogatást, vagy amennyiben nem, akkor 3 évig a Liu fivérek nem versenyezhetnek más zászló alatt az ISU versenyein.

A MOKSZ elnöke megerősítette azt is, hogy jelenleg valóban nem érkezett más országtól, vagy más ország szövetségétől kérés a Liu fivérek versenyengedélyének kiadására (release paper), és a Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU) sem kereste meg a MOKSZ-ot hasonló kéréssel, márpedig ezeknek a feltételeknek együttesen kell teljesülniük ahhoz, hogy az országváltás iránti kérelem teljesítése megvalósulhasson, amelyet pedig az állampolgárság megváltozására vonatkozó dokumentum benyújtása is meg kell hogy előzzön, mert az ISU ragaszkodik az állampolgárság alapján történő nevezéshez.

Egyelőre nem jelöltek meg országot

A Liu fivérek egyelőre nem jelöltek meg kérésükben országot, ahová a versenyzési engedélyüket „telepíteni” szeretnék, de apai ágon kínai, anyai ágon magyar kettős identitásuk miatt az nyilván nem lepne meg senkit, ha az edzőnőjük, a korábban a MOKSZ alkalmazásában is álló Csang Csing Lina Kínába történő visszaigazolása miatt ők is Kínában kívánnák folytatni a sportpályafutásukat.

A szövevényes üggyel kapcsolatban készült exkluzív interjú számos további érdekes részletet fog megmutatni a Liu fivérek múltjából, így a MOKSZ elnökével, Kósa Lajossal készült teljes interjút rövidesen olvashatják majd a Mandineren.

Nyitókép: MTI / Illyés Tibor

Összesen 121 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kb. erre tippeltem. A szövetségnek annyi zsrolási potenciálja van, hogy pénzt követeljen a kínaiaktól, vagy esetleg edzőket és korcsolyázókat cserébe, bár ez elég bonyolult.

Nyilván nem nekik, hanem a kínai szövetségnek kellene fizetni.

Ez egy huzavona, amelyben mind a két félnek vannak bizonyos kártyák a kezében, ami egyúttal zsarolási potenciált jelent. A kínaiak vitték az edzőt, és erős csapatot (jobb szakmai hátteret) tudnak biztosítani Liuéknak, ami jó eséllyel garantál olimpiai aranyakat, erre szövetségnek nincs igazi válasza, mert nem tudják kivel pótolni a kínai edzőt, plusz a csapat sem olyan erős mint a kínai. Marad a jogi/pénzügyi érv, mint ütőkártya.

Az edző elmondta, hogy a "visszautasíthatatlan" ajánlatot kapott, a kínai csapat vezetőedzője lett. Senki nem kergette el.

Pontosan. Azt, hogy az edzőjük mennyit tett hozzá az eddigi sikereikhez, csak ők tudják, de vélhetőleg sokat. Nélküle és megfelelő versenytáőrsak nélkül sokkal nehezebb lesz felkészülkni, ráadásul a kínai szövetség vezeteőedzőjeként, a régi edzőjük másokkal fog dolgozni, és épp ellenük készítené fel a versenytársaikat. A kínaiaknak sokkal jobb csapatuk van, vagyis ha ott jók, akkor az olimpián is esélyesek lesznek egyéni és/vagy csapat aranyakra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés