Hivatalos: A Liu-fivéreket elengedi a MOKSZ, de a tartozásukat nem!

2022. november 10. 13:23
Döntött a MOKSZ elnöksége a Liu-fivérek országváltásával kapcsolatban: elengedik a fivéreket, de a tartozásukat nem. Szerződéses kötelezettségükből adódóan a sportolóknak, vagy a fogadó fél oldaláról bárkinek rendeznie kell az elmúlt három esztendő felkészülési támogatásából rájuk fordított 283 millió forintos követelést.

Liuékat elengedik, a tartozást nem! – derül ki a MOKSZ csütörtöki közleményéből.

A szervezet közleményét az alábbiakban változtatások nélkül közüljük:

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséghez (MOKSZ) az alábbi, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor kézjegyével ellátott, 2022. október 30-án kelt nyilatkozat érkezett:

„Az eddigi egyeztetéseknek megfelelően szeretném írásban is megerősíteni, hogy a következő időszakra előkészített sportolói szerződésemet nem kívánom aláírni. Ezzel együtt szeretném kérni a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség írásbeli jóváhagyását a közös megegyezéssel történő országváltáshoz, valamint a korábbi szerződéses jogviszonyunkból eredő esetleges további fizetési vagy egyéb kötelezettségeim alóli mentesüléshez. Egyúttal kérem, hogy szíveskedjenek tájékoztatni az ezzel kapcsolatos esetleges további adminisztratív teendőkről.”

A MOKSZ elnöksége 2022. november 10-én megtartott elnökségi ülésén a fentiekben hivatkozott nyilatkozat kapcsán az alábbi döntéseket hozta:

2022/23. évi 14. sz. elnökségi határozat:

Az Elnökség úgy határozott, hogy Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor 2022. 10. 30. napján kelt nyilatkozata alapján sajnálattal tudomásul veszi, hogy Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor nem kívánja aláírni a MOKSZ-szal a 2022-2026 közötti Olimpiai ciklusra vonatkozó sportolói szerződést. Az Elnökség felhívja a figyelmet arra, hogy sportolói szerződés hiányában nem tudja őket magyar színekben versenyeztetni.

2022/23. évi 15. sz. elnökségi határozat:

A MOKSZ Elnöksége a Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor által előterjesztett országváltási kérelemhez hozzájárul, amennyiben a 2019. március 1-én kelt, a MOKSZ és a Liu testvérek által aláírt sportolói szerződésekben  (III. 11. 27. pont) foglalt kötelezettségnek a versenyzők vagy a képviseletükben eljárók maradéktalanul eleget tesznek.

2022/23. évi 16. sz. elnökségi határozat: 

A MOKSZ Elnöksége felkéri a MOKSZ gazdálkodási igazgatóját, hogy a Felügyelő Bizottság bevonásával a Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor, valamint a MOKSZ között 2019. március 1-én kelt sportolói szerződések III. 11.27. pontjában foglalt kötelezettség alapján a visszafizetendő összeget pontosan határozza meg és azt külső, független könyvvizsgálóval auditáltassa mindkét érintett versenyzőt illetően.

2022/23. évi 17. sz. elnökségi határozat:

A MOKSZ Elnöksége az Áht. 97. § (1) bekezdésére tekintettel a Pénzügyminisztériumhoz fordul és írásbeli állásfoglalást kér a Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, valamint a MOKSZ által 2019. március 1-én aláírt sportolói szerződések III. 11.27. pontjában foglalt visszafizetési kötelezettségükkel kapcsolatos eljárásra.

A MOKSZ a sportolókat – Liu Shaoangot és Liu Shaolin Sándort – a fentiekről tájékoztatta, és a döntéseknek megfelelő, szükséges lépéseket megteszi.”

A nyitóképen: Liu Shaolin Sándor még a pekingi olimpia előtt. Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Némi garancia, hogy az eddigi edzőjük lesz a vezetőedző, ergo ő rakja össze a csapatot, amiben egyébként van pár olimpiai bajnok. Emberi számítás szerint a következő olimpián eléggé tarolni fognak. Liuék nyilván nem hülyék, tudják, kikkel kell versenyezniük, meg hát ha a kínaiak fizetnek értük, nyilván nem azért teszik, hogy aztán kibabráljanak velük. Ha pedig nem elég jók, hogy az edzőjük segítségével bekerüljenek a kínai válogatottba, akkor az edzőjük nélkül ithhon maradva biztosan nem tudnák megverni a kínaiakat, nem lenne több olimpiai arany és akkor azért fikáznák őket. Szóval akármi a látszat, a legjobb döntést hozták. Nem kell bántani őket.

Véleményem szerint ez pusztán egy hivatkozási alap. A profi foicistáknak kivétel nélkül van egy becsült értéke, aminek bárki utánanézhet a Transfermarkt nevű weboldalon. A short track típusú mondjuk így félamatőr v.olimpiai sportok esetében nem tudok ilyen árazási rendszerről (meg persze végül is a felek alkuja dönt), de mindenesetre a 283 millió Ft-ot, (pl. a kínai aranyhonorárium alapján) egy amolyan reálisnak tűnő lelépési összegnek gondolok, amiről feltételezhető, hogy a kínaiak könnyen ki is fizetik, nem feltétlenül a valós költségekre vonatkozik. Persze lehet, hogy tévedek, és az edzőtáborok, utazás, stáb valóban elvitt ennyit. Pénz nélkül az amatőr sportban sincs siker.

Az idézett határozatokban nincs összeg. Csak a szerző fejszövegében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés