Csupa jó érzéssel zárta a magyar válogatott a csodálatos évét: Magyarország - Görögország 2-1

2022. november 20. 19:44
Elbúcsúzott a válogatottól Dzsudzsák Balázs, százkilencedik meccsét játszva, amivel egyedüli rekorderré lép elő. A Nemzetek Ligája sikerek miatt évtizedekig emlékezetes évét győzelemmel zárta a magyar válogatott, köszönhetően egy pazar Szoboszlai-Styles-Sallai összjátéknak és a visszatérő Kalmár Zsolt utolsó perces szabadrúgásbombájának.

Utolsó találkozóján lépett pályára Dzsudzsák Balázs. Száznál is többször viselhette a címeres mezt; ötvennél is többször a kapitányi karszalagot. A magyar labdarúgás nagyon mélyről felzárkozni kezdő elmúlt másfél évtizedének legjelentősebb játékosa a saját legfontosabb pillanatként a Romániának rúgott szabadrúgásgólját emelte ki a meccs előtti interjúiban.

Azt a találatot, amely a frissen érkező Dárdai Pállal együtt elhitette a magyar labdarúgókkal és a magyar labdarúgást követőkkel, hogy lehet még focink valaha. Életreszóló gólokkal, legényekkel a gáton.

Emellett a válogatott már felívelő időszakából olyan pillanatok kötődnek a nevéhez, mint a Portugália elleni dupla a 2016-os EB-n, a friss vb-ezüstérmes horvátok elleni győzelemhez hozzáadott két gólpassza a századik válogatottsága alkalmával, vagy a Puskás Arénában szerzett első magyar gól oroszlánrésze, miután csapatkapitányként vezette ki a csapatot az új nemzeti stadion avatómeccsére.

Az utolsó meccsén az ellenfél ugyanúgy Görögország lesz, mint a bemutatkozásakor volt. Közvetítésünket a találkozóról visszaolvashatja alább. 

Vége. Magyarország-Görögország: 2-1.

A magyar válogatott játszotta a jobb focit, és a mindent nagyon megérdemlő Kalmárnak köszönhetően mellékíz nélkül, szívderítően zárja a 2022-es évet

– amely alig felfogható győzelmeket hozott a Nemzetek Ligájában az angolok és a németek ellen. Jövőre jó esély mutatkozik akár egyenes ágon kijutni az Európa-bajnokságra.

A csapat most tiszeletkörére kíséri el Dzsudzsák Balázst.

90+2. perc: Újabb újonc, a kapuban Szappanos Péter. Szoboszlai helyett pedig Kalmár Zsolt érkezik, akitől egy szörnyű sérülés élete formájában vette el a hazai Európa-bajnoki szereplés lehetőségét. Most visszatér, és csodálatosan! Az utolsó támadásunk végén egy szabadrúgást rúg el a sorfal mellett a hosszúba, a kapus takarásból tehetetlen. 2-1!

88. perc: A magyar csapat az eltolódott görög védelemre viheti rá a labdát, emberfölényben, mert fellépnek a védekező játékosok közül is többen. Sajnos, épp közülük, a Luxemburg ellen hatalmas fejesgólt szerző Szalai Attila rossz döntést hoz, ellövi ahelyett, hogy kipasszolnánk őket. Fölé.

79. perc: Dárdai a középpályáról pazar passzutat talál a tizenhatos vonalán álló Szoboszlainak. De feleslegesen emeli meg, a tizedmásodperc, amennyibe ez pluszban kerül, időt ad a védőnek a szabályosság határán ingadozó szerelésre.

Az ellentámadásból a görögök Callum Styles elkésett belépője miatt nemigen vitatható tizenegyest kapnak, amit magabiztosan értékesít a csapatkapitány Bakasetas, aki idén játszott már a Fradi ellen a Trabzonspor színeiben. 1-1.

73. perc: Ádám Martin vezeti a labdát egy tíz métert, húsz méterről életerőset durrant bele, de a kapus leér a rövid sarokra.

71. perc: Újonc a pályán: Sallai Roland helyén Dárdai Pál. A pillanat a Fehérvár nyári, Köln elleni csodapárharca óta érik, melynek a legtüzesebb és legjobb játékosa volt.

62. perc: Willi Orbán felszabadításnak álcázva 50 méteres erős, ívelt passzt ad lábhoz Callum Stylesnak, aki tíz centin leveszi. Nem csak Szoboszlai és Sallai a kifogástalanul képzett játékosaink. A legtöbbször azért ma is ők – ott ketten elöl – juttatják ezt kifejezésre.

52. perc: A második félidő előre eltervezett, mezszáma szerinti hetedik percében Dzsudzsák Balázs lesétál a pályáról. Átadja a csapatkapitányi karszalagot a következő másfél évtized várhatóan legfontosabb magyar focistájának, Szoboszlai Dominiknak. Helyén Ádám Martin a csere. Kerkez Milos helyett pedig Nagy Zsolt érkezik. 

Félidő. Szédítő iram (tét híján, hidegben) nincs, de ezzel együtt is jól játszik a magyar válogatott, és mintha tudatosan szabályozott folyamatos fölényre lenne képes egy a Nemzetek Ligája B divíziójába frissen feljutott csapat ellen. Elég megnyugtató, tudván, hogy a 2024-es EB selejtezőcsoportban ilyen szintű ellenfelekre kell készülnünk. És ezen a szinten olyan magasabbrendű taktikai variációkkal is tudunk élni, mint Sallai hamis kilencesként játszatása. Amiből tulajdonképpen a gól született.

39. perc: Szoboszlai 70 méteres passzt ad a jobb szélre. Szép váltás után Dzsudzsák ad középre élesen, Sallai kiváló technikával perdít a rövid felé. Paszhalakisz véd.

28. perc: Dzsudzsák Balázs, akinek természetesen megvan a vállalkozókedve, második lövése már eljut a kapuig. Kellemetlenül pattan, de középerős csak, és kissé megy a szélre, a görög kapus magabiztosan hárít. 

15. perc: GÓL! 1-0-ra vezet Magyarország! Callum Styles sarokkal passzol Sallainak, aki rögtön ki is ugratja őt, majd a tizenhatoson belül elszakad védőjétől. Styles tökéletesen passzol újfent vissza; Sallai befejezése higgadt a hosszúba. Styles-Szoboszlai háromszögelés kis területen, aztán három passzal kifektett védelem; egy gyönyörű akció. A világbajnokságon már volt és lesznek még meccsek, melyeken nem lesz ennyi foci, mint ebben az egy percben. (Nota bene: Európából a legnehezebb kijutni világbajnokságra.)

A kezdőcsapatok:
Magyarország: Dibusz – Botka, Orbán, Szalai A. – Fiola, Styles, Nagy Á., Dzsudzsák, Kerkez – Sallai, Szoboszlai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Görögország: Paszhalakisz – Rota, Hacidiakosz, Recosz, Jannulisz – Bakaszetasz, Kurbelisz, Buhalakisz – Maszurasz, Jannidisz, Mantalosz. Szövetségi kapitány: Gustavo Poyet

A Puskás Aréna közel telt házas, ötvenpárezer néző van kint. Dacára a cudar hidegnek – a játékoskísérő fiúk meg kellett hogy kapják a játékosok melegítő felsőit, a görögök kapusa egyenesen dörzsölgette az előtte álló srác vállát, meg ne fagyjon.

Nyitókép: Dzsudzsák Balázs bead. Fotó: Trenka Attila / Mandiner

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés