A piros lap után Wales összeomlott, Irán feltámadt, Katar kiesett, Valencia halhatatlanná vált, Anglia, USA: nagy nulla! - futball-vb, 6. nap

2022. november 25. 15:36

Irán meglepő, ám megérdemelt győzelmet aratott Wales ellen, Szenegál hozta a papírformát a lelkes, de gyengécske Katar ellen, az ecuadoriak megtréfálták a hollandokat, Anglia és USA "letutizta" az egymás elleni meccset.

2022. november 25. 15:36
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Ahogy azt már a katari vb-n megszokhattuk, a délelőtti mérkőzés első nyolcvan perce alig hozott eseményt, a Wales – Irán találkozó hajrája azonban igencsak eseménydúsra sikeredett: a 84. percben egy hátragurított labdát Benjamin Davies jó 25 méterről nyomta rá, Hossein Hosseini szögletre tolta a labdát.

Iráni csoda a hosszabbításban!

A korner után villámgyors ellentámadást vezettek az irániak, egy hosszan előrevágott labdával Mehdi Taremi került nyilvánvaló gólhelyzetbe, a kapujából kirongyoló Wayne Hennessey a térdét magasra fölhúzva bodicsekkelte a támadót. Az eset első látásra is egyértelmű piros lapnak tűnt, ám meglepetésre a mérkőzés vezetőbírója, a guatemalai Mario Escobar először csak sárga lapot adott.

Nos, egyből hat iráni körbeállta a sípmestert, ám szerencsére a VAR „megmentette” a pályán lévő kollégát.

A Nottingham Forrest kapusa helyére – Aaron Ramsey-t feláldozva – Daniel Ward állt be, de a Leicester City játékosa még be sem melegedett, kis híján gólt kapott; ekkor még szerencséje volt: Torabi próbálkozása nem talált kaput.

Gareth Bale rutinja ezúttal kevés volt Irán ellen... Fotó: MTI/EPA/Neil Hall
Gareth Bale rutinja ezúttal kevés volt Irán ellen... Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Irán folyamatosan támadott, a walesiek kétségbeesetten védekezetek, ám a hosszabbításban átszakadt a gát: előbb a csereként beállt Cheshmi unta meg a többiek tehetetlenségét, és 22 méteres lövése utat talált a hálóba (Wales – Irán 0-1), majd a fellazuló walesi védelemnek köszönhetően a 101. percben növelték előnyüket az irániak: négy a kettőben vezették a labdát a védelemre, végül Rezajan értékesítette a helyzetet. Wales – Irán 0-2!

Az iráni ujjongás közepette a cserejátékosok kis híján megfojtották az országban rendkívüli népszerűségnek örvendő szövetségi kapitányt, Carlos Queirozt, de végül nagyobb tragédia nélkül ért véget az iráni örömünnep.

Sporttörténelmi szenegáli győzelem és katari gól!

A Katar - Szenegál találkozó első félidejéről egy árulkodó adat: a hazai játékosok csupán háromszor értek labdába a hazai tizenhatoson belül, és csak annak köszönhették, hogy az Afrika Kupa-győztes ellenfél csupán a 41. percben szerzett vezetést, hogy hiába birtokolták többet a labdát Mendyék, a céltalan beívelések egyszer sem jutottak csapattársat.

A vezetőgól is egészen nevetséges körülmények között született meg: Diatta éles passzát a belső védő, Huhi elvétette, fenékre csücsült, és így is csak belepiszkálni tudott a labdába, amely pontosan lövésre jött Boulaye Diának, aki köszönte a lehetőséget, és a katari kapuba vágta a labdát. Katar - Szenegál 0-1!

A 49. percben az afrikaiak egyértelműsítették, hogy melyik a jobb csapat: az első mérkőzésen egy perc lehetőséget sem kapó, igaz, az elmúlt időszakban sokáig sérüléssel bajlódó Famara Diédhiou gyönyörű fejes góllal növelte Szenegál előnyét, Barsham kapus ugyan magasra ugrott, de esélye sem volt a hárításra, érdekesség: ez volt Szenegál első világbajnoki fejes gólja - Katar - Szenegál 0-2!

Boulaye Dia gólt lőtt, a katari nézők a fejüket fogták... Fotó: MTI/EPA Nusad Szekkajil
Boulaye Dia gólt lőtt, a katari nézők a fejüket fogták... Fotó: MTI/EPA Nusad Szekkajil

Utána érthetetlenül visszaálltak Aliou Cissé tanítványai, a lelkes hazaiak viszont egyre inkább vérszemet kaptak, egyik legjobbjuk, Abdelkarim Hassan rendre távoli lövésekkel riogatott, aztán a 78. percben úgy ünnepelt az Al Thumama Stadion népe, mintha a derék katariak világbajnokságot nyertek volna – holott csak a nem sokkal korábban beállt cserejátékosuk, Mohamed Muntari Iszamil Mohammed szép beadását fejelte látványosan a kapuba… Katar – Szenegál 1-2!

S amikor már-már azt hittük, bekövetkezik a világcsoda, és Katar megszerzi története második vb-gólját, a szenegáliak – szinte a semmiből - megrázták magukat: egy lendületes támadás végén a feltűnően élénk Bamba rúgott szép gólt, és mindezzel el is temette a katari vb-álmokat… Katar - Szenegál 1-3!

Tovább folytatódik az ecuadori Valencia-csoda

A Szenegál elleni győzelem után nem is kezdődhetett volna kedvezőbben az Oranje számára az Ecuador elleni meccs: a gólérzékeny Cody Gakpo már a 305. másodpercben betalált, így a katari vébé leggyorsabb találatát szerezte. Hollandia - Ecuador 1-0!

Ám az ecuadoriak nem roppantak össze, többször is veszélyeztették a vb-újonc Andries Noppert kapuját, sőt az első félidő végén be is találtak: Angelo Preciado 18 méteres lövése utat talált a kapuba, a dél-amerikaiak balszerencséje, hogy a holland kapus előtt lesen álló Estupinánról pattant a kapuba a labda, így természetesen a játékvezetői csapat érvénytelenítette a találatot.

Ezek után bármennyire keserű szájízzel vonultak az öltözőbe Enner Valenciáék, a második játékrész 4. percében már felhőtlenül örülhettek. A hollandok szokatlanul felelőtlenül labdát adták el a saját térfelükön a labdát, Caicedo indította Estupinánt, akinek éles lövését Noppert még kiütötte, ám érkezett a gólzsák Enner Valencia, aki nem csak a török élvonal góllövőlistáját vezeti (a Fenerbahce játékosként az őszi idényben 13-szor volt eredményes), hanem azt a bravúrt is véghez vitte, hogy Ecuador utolsó hat gólját egyaránt ő szerezte - Hollandia – Ecuador 1-1!

Ecuadori papírforma: Valencia gólt szerez Fotó: MTI/EPA Friedemann Vogel
Ecuadori papírforma: Valencia gólt szerez Fotó: MTI/EPA Friedemann Vogel

A találat feltüzelte a dél-amerikaiakat, meglepte a hollandokat, nem véletlen, hogy a szövetségi kapitányuk, Louis van Gaal egyre idegesebben kortyolgatott a kispadnál, ilyen előzmények után nem volt meglepő, hogy az 59. percben csak az égiek mentették meg a góltól az Oranjét: egy lepattanó lövés után Gonzalo Plata rúgott zúgó felső kapufát.

Meglepetésre a mérkőzés hátralévő részében végig nyomott Ecuador, a tulipánosok érthetetlenül hervadt teljesítményt nyújtottak, és végül összetehetik a kezüket, hogy megúszták egy döntetlennel, hiszen váratlanul esetleges volt a játékuk, a támadószekció teljesítménye egyenlő volt a nullával, hiszen az 5. percben elért góljuk után el sem találták többet Hernán Galíndez kapuját.

A külső szemlélőnek az volt az érzése, hogy mivel a hollandok tudták, hogy a teljes mezőny leggyengébb válogatottjával, Katarral találkoznak a csoportkör utolsó fordulójában, így valószínűleg győzelemmel zárják a kört, Ecuador ellen csupán arra ügyeltek: ki ne kapjanak lelkes ellenfelüktől.

Csak nehogy egy újabb esélytelen rivális megtréfálja a narancsmezeseket…

 

Anglia – USA: az igazi világklasszisok a lelátón foglaltak helyet!

Az esti Anglia – Egyesült Államok mérkőzés jelentőségét az is jelezte, hogy a meccset a helyszínen tekintette meg a Háromoroszlánosok legendája, David Beckham, akiről köztudott, hogy az MLS-ben szereplő Inter Miami tulajdonosa, no, és egy korábbi Aranylabdás, George Weah, hiszen az egykori nigériai klasszis fia, Timothy – aki már az USA-ban született – az amerikaiak kezdőcsapatában kapott helyet.

Lehet, hogy sokan az Eb-ezüstérmest tartották esélyesebbnek, de az is tény: az angolok még sosem győzték le vb-meccsen az USA-t! Elképzelhető, hogy e tény az utódokat is feltüzelte, mindenesetre brit rohamokkal kezdődött a találkozó. Az első 15 percben egyértelmű volt Maguire-ék fölénye, a nyomás alól csak egyszer tudtak kiszabadulni az amerikaiak: ekkor McKennie beadását Wright alig fejelte mellé.

Az első húsz perc két legfontosabb feljegyzendő eseménye: nem hogy gól nem esett, alig szabálytalankodtak egymással a játékosok. Mindössze háromszor kellett emiatt megszakítania a venezuelai síposnak, Jesús Valenzuelának. A 25. percben aztán újra a jenkik villantak: egy tetszetős adogatás után Dest adott be, és a nem csak a haja miatt színes egyéniség, Weston McKennie alig lőtt fölé!

S hogy az eddigi amerikai helyzetek nem a véletlen műve volt, bizonyítja: a 33. percben a magyaros nevű, de nagyapja révén horvát származású Christian Mate Pulisic került nagy helyzetbe Yunus Musah átadása után, ám a hatalmas lövés a felső kapufán csattant! Majd a Desk – Pulisic kettős a 42. percben újra igazolta góléhségét, ám derék Christian barátunk ezúttal mellé fejelt.

A kép csalóka: nem volt éles a csata... Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara
A kép csalóka: nem volt éles a csata... Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara

A félidő végén azért csak megrázta magát Anglia: előbb Luke Shaw visszagurítását Bukayo Saka szorongatott helyzetből vágta fölé, majd Mason Mount lövését piszkálta ki  a jobb alsó sarokból Matthew Turner.

A második félidő első negyedórájában továbbra is úgy tűnt: mintha kicsit élesebbek lennének az amerikaiak, de ez a fölény egyelőre csak Pulisic egyre veszélyesebb szögleteiben mutatkozott meg. Aztán fokozatosan az angolok vették át a játék irányítását, de ők sem kerültek mezőnyfölénybe. Jellemző a második játékrészre: egészen a 87. percig kellett várni az első kapura lövésre, ezt a csereként beállt Marcus Rashford követte el, aki erőtlenül csavart Turner kezébe.

A hosszabbításban még egy szabadrúgás után alakult ki meleg helyzet az amerikai kapu előtt, de a találkozón semmit sem mutató Harry Kane a kapu mellé fejelt.

Jelzésértékű: a meccs lefújása után éles füttyszó kísérte az öltözőbe a csapatokat, akik eléggé kitoltak a szurkolókkal, hiszen csúnyán "letutizták" az egymás elleni csoportrangadót... Csak nehogy a végén  mindez visszaüssön: az angolok azh utolsó körben a Wales elleni presztízsmeccsen javíthatnak (nem lesz könnyű, hiszen Gareth Bale-éknek mindenképpen nyerniük kell, míg az USA a Wales elleni győzelem után feltüzelt irániuakkal játszik egy minden szempontból pikáns meccset...

Nyitókép: Iráni mámor - a hosszabbításban gyűrték le Walest! Fotó: AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2022. november 27. 01:20
Hollandia remélem kikap Katartól és kiesik.
Cogito ergo sum
2022. november 27. 01:20
Se a futball se a történelem nem az erősséged. Ne erőltesd.
kikicsoda
2022. november 26. 11:53
Si non cogitas, non es? Tehát ha nem gondolkodsz, akkor nem is vagy? Igy, igen: Senki!
kikicsoda
2022. november 26. 11:53
Az a piros lap minden volt csak nem piros lap, és főleg nem a kapusnak. Az iráni játékos, miután elrúgta a labdát, OLDALRÓL nekiment a levegőben levő kapusnak és fellökte, leteritette. Ez a legjobb esetben ütközés. De ami sokkal inkább volt, az szabájtalanság az iráni játékos részéről. Az ok egzszerű: csak az a játékos képes irányt váltani aki elölről őtközik a másiknak. Akit oldalról ütnek meg, az nem tehet semmit az ütközés elkerülésére. A Walesieknek ezért óvást kéne benyujtaniuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik