„A nyolcezres csúcsokon jön a hallucináció és a fagyás" - Suhajda Szilárd lehet az első magyar serpák és oxigén nélkül az Everesten

2022. november 27. 11:12

„Megtapasztaltam 8500 méter fölött, hogy milyen egy képzeletbeli mászótárshoz beszélni. Az oxigénhiány komoly hallucinációt és állva alvást is hozhat, a fagyás szinte természetes" - mesélte Suhajda Szilárd, aki az első magyar lehet, akinek oxigénpalack és serpác nélkül sikerülhet feljutni az Everestre - VIDEÓ.

2022. november 27. 11:12
null
Csisztu Zsuzsa

Amikor egy szellemhez beszélsz 8500 fölött - hallucinációk a világ tetején

Suhajda Szilárd lehet az első magyar hegymászó a történelemben, aki serpák és oxigénpalack nélkül juthat fel az Everestre, oda, amelynek elérésébe eddig minden magyarnak beletört a bicskája. Elérni a csúcsot és nem meghódítani, hiszen ahogy a komoly hegymászók mondják itt hódításról szó sincs, boldog és hálás lehet minden mászó, ha a hegy és a természet hozzájárul a csúcsra jutáshoz.  Pintér László szakíró és hegymászó kommentátor kolléga megérteti velünk, mit is jelent palack és segítők nélkül mászni és milyen brutális következményekkel járhat az oxigénhiány és a fagyás odafönn. 

„A feleségem szerint is olykor meglátszik rajtam idelent az oxigénhiány" - meséli viccesen az angoltanár, férj és apuka, Suhajda Szilárd.

A Föld nyolcezresei közül 5 legdurvábbként számon tartott Big Five-ból kettőt, a K2-öt és a a Föld negyedik legmagasabb hegycsúcsát, a Kína (Tibet) és Nepál határán fekvő Lhocét Suhajda Szilárd teljesen egyedül teljesítette már, tavasszal pedig nekiindul az Everestnek. A halálfélelemmel is dacoló hegymászó történeteiből van mit tanulni. Íme a videó:

A nyitóképen: Suhajda Szilárd. Fotó: Lékó Tamás/CSC

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2022. november 28. 02:34
Hajrá! Mindent bele!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik