Mandiner exkluzív összeállítás

„Puskástól leshette el Pelé is a labdazsonglőrködést!" – így reagáltak a világ vezető sportújságírói Pelé halálára

2022. december 29. 22:11
„Meghalt a foci!" „A futballt mostantól odafönt játsszák tovább!" Vagy „a legendák sosem halnak meg és Pelé legenda volt és az is marad!" Első reakciók Pelé halálára a nemzetközi sportsajtó képviselőitől - Mandiner összeállítás.

Már Katarban is csendesen Pelét siratta a futballvilág

Sokan találgatták, hogy a világ valaha élt egyik legnagyszerűbb játékosa, az egyedüli háromszoros világbajnok brazil Pelé, a nagybeteg legenda vajon megéri-e a katari labdarúgó világbajnokság végét. Sokan

a brazil foci szerelmesei közül azt jósolták, hogy biztosan életben marad a vébé végéig, mert kivárja, hogy Neymarék újra a magasba emelhessék azt a trófeát, amit neki három ízben is sikerült.

Ma már tudjuk, hogy ez a vágya nem vált valóra. Sőt, épp ellenkezőleg: az ősi rivális Argentína, élén a korszak egyik legnagyobb alakjával, Messivel emelhette fel a trófeát, aminek egy másik, már két éve távozott ikon, Diego Maradona örülhetett a legjobban odafönn, a felhőkön csücsülve. A nemzetközi sportsajtó képviselőivel együtt a katari vébé alatt megbeszéltük sokszor, hogy noha tudtuk, és készültünk is a magunk módján egyfajta nekrológgal, most mégis döbbenten állunk a nemzetközi sportélet és az egyetemes futballvilág egyik legnagyobb vesztesége, Pelé halálhíre előtt. 

Exkluzív összeállítást készítettünk a nemzetközi sportújságíró-világ Mandinernek küldött megemlékező gondolataiból:

Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség, az AIPS elnöke, a La Gazetta dello Sport fő kolumnistája: 

„Pelé volt és Pelé is marad a futball minden értelemben."

Keir Rednage - a World Soccer és a Kicker szakújságírója: 

Pelé nagysága abban állt, hogy ugyanolyan hatalmas tudott maradni a sportkarrierje után is, mint egykor Muhammad Ali."

Jozef Langer, aż Osztrák Sportújságíró-szövetség főtitkára, az AIPS végrehajtó-bizottsági tagja:

„Számomra Pelé = futball. 1970-ben a mexikói világbajnokságon, amikor 16 éves voltam, ott szereztem róla az első benyomásaimat. Pelé azóta is számomra a történelem legjobbja."

Charles Camenzuli, az AIPS európai elnöke, a Máltai Sportújságíró-szövetség elnöke, neves televíziós szakember:

„Gyermekkoromtól kezdve a szakmám kezdetéig Pelé volt és marad nekem az igazi sportember példaképe. De hiszem, hogy a legendák sosem halnak meg, mert mindig itt élnek velünk. Egyébként Pelé halála egybeesik Diego Armando testvére, Hugo Maradona halálának első évfordulójával, és itt ismét felmerül a kérdés. Ki is a valaha volt legnagyobb?  Erre nincs kikalkulálható válasz. 

Puskás Ferenc fantáziadús játékát és zsonglőrködését a labdával bizonyosan magába szippantotta a fiatal Pelé, aki 17 évesen nyerte első világbajnoki érmét. Vannak hasonlóságok kettejük között,

még ha különböző korszakokban is játszottak. A labdával való védekezés stílusa, a semmiből megindulás képessége és eközben az ellenfél szemmel tartása  éppúgy hasonlóságot mutatott Puskás és Pelé között, mint a későbbi években egy bizonyos Diego Armando Maradona és a két másik zseni között."

A képen: 1968 szeptemberében készült kép Edson Arantes do Nascimentóról, közismert nevén Pelé brazil labdarúgóról egy meg nem nevezett helyszínen zajló mérkőzésen. A háromszoros világbajnok labdarúgó, a sportág és a sportvilág legendás alakja 82 éves korában, 2022. december 29-én Sao Paulóban elhunyt. MTI/AP

Emanuele Fantenaeanu, a Román Sportújságíró-szövetség tiszteletbeli elnöke és az AIPS VB-tagja:

Pelé maga volt a legenda. És a legendák sosem halnak meg. 

Takeuchi Hiroshi, az AIPS végreható-bizottságának japán tagja és a japán olimpiai bizottság tagja:

Számomra Brazília valaha élt legnagyobb hőse volt Pelé, megtiszteltetés volt abban a korban élni, amikor még láthattam őt akárcsak a lelátón.

Seyed Ahmadi, az Iráni Olimpiai Bizottság sajtófőnöke és az AIPS iráni VB-tagja: 

Számomra Pelé a legenda és a labdarúgás csúcsa volt. Pelé 1974-es iráni jelenléte és Brazília barátságos mérkőzése az iráni válogatottal az iráni futballszurkolók álmainak netovábbja volt, csak hogy láthassák végre a világ labdarúgásának királyát és leganagyobb mágusát. Még akkor is, ha a mérkőzésen Irán akkor 6-1-es vereséget szenvedett braziloktól. A futballvilág soha nem fogja elfelejteni a legendás Pelét a kezdetektől az örökkévalóságig.

Ernesto Ortiz Gómez az Uruguay-i Sportújságíró-szövetség elnöke: 

Volt szerencsém látni őt a Centenario Stadionban, amikor gyerekként a Santos klubjában játszott, kéz a kézben mentem a nagybátyámmal és a keresztapámmal. Szenzációs vonzerővel bírt, az ember nem tudta levenni a szenét róla, ha a pályán játszott.
Egyedülálló volt és páratlan.

És végül a Brazil Sportújságíró-szövetség elnöke, Vicente Datolli is elküldte a Mandinernek mit érez most Barzília: 

„A futballkirályság végtelenül szomorú. Őfelsége, Edson Arantes do Nascimento meghalt. Pelé most az angyalokkal játszik. A mi brazil szívünkben és elménkben Pelé örökké élni fog."

 

A nyitóképen: Budapest, 1994. szeptember 15.
Kiemelkedő sportéletútja és az egyetemes sportért kifejtett tevékenysége elismeréséül - Göncz Árpád köztársasági elnök, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjét adományozta Pelé-Edson Arantes do Nascimentónak, aki ekkor hazánkba látogatott és találkozott Puskás Ferenccel is.
MTI Fotó: Németh Ferenc

 

 

 

 

 

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés