Lehet Liu Shaoang az Év Sportolója Magyarországon egy ilyen év után? Szavazzon!

2022. december 30. 9:38
Megnyerheti az Év Férfisportolója címet Liu Shaoang Milák Kristóf és Szilágyi Áron Előtt? Ön hogy szavazna? A sportújságírók részben már döntöttek, így a fiatalabbik Liu fivér, Shaoang is esélyes az Év Férfi Sportolója címre, hiszen ott van a top 3 jelölt között.

Liu Shaoang is lehet akár az Év Férfi Sportolója itthon egy ilyen év után? 

Alig pár órája ismertették az Operaházban az M4 Sport Az Év Sportolója Gála idei jelöltjeit, s a magyar sportújságírók több, mint négyszázan úgy szavaztak, hogy a mára bizonyosan országváltó fivérek egyike, a fiatalabbik Liu fivér még akár a legjobb magyar férfi sportoló is lehet idén. De hogyan is jutottunk idáig? Összefoglaljuk önöknek ezt a páratlan érzelmi és szakmai hullámvasutat, amin a Liu fivérek utaztak az idén 2022-ben.

Január – törölt Európa-bajnokság

A pekingi téli olimpiára hatalmas elánnal és rendkívül szigorú covid-szabályok szerint készülő magyar rövidpályás válogatott azzal kellett szembesüljön, hogy az olimpiát megelőző utolsó jelentős nemzetközi versenyt, a drezdai Eb-t törtölték.

Az utolsó nyilvános edzésen még láttuk együtt a Liu-fivéreket, a Mandiner is készített velük anyagot.

A képen: A Mandiner Sport januári cikke az utolsó nyilvános edzésen itthon. Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner

Jött a döbbenetes hír: Shaoang covidos

Alig pár nappal később Shaoangról - Adóról -  kiderült, covidos, és az a döntés is megszületett, hogy csak később utazik a válogatott után Pekingbe az olimpiára, amennyiben negatív teszt birtokában lesz. Miközben a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott Ádó nélkül megkezdte a kőkemény edzéseit odakinn - egyesek szerint Csang Csing Lina olyan edzéseket vezényelt, mintha szándékosan ki akarta volna fárasztani a kinti váltó tagjait a versenyek előtt -, addig itthon Shaoang átvészelte nyugalomban, amíg megjött a negatív teszt és késve ugyan, de még időben Pekingbe utazott.

Történelmi győzelmek sora a pekingi téli olimpián

A vegyesváltó történelmi bronzérmével indult a pekingi téli olimpiai a mieink számára, amelyben a Liu fivérek és persze Shaoang is oroszlánrészt vállat. Amúgy a történelmi vagy sporttörténeti jelzők innentől kezdve meglehetősen sűrűn kerültek elő a kisebbik fivér szereplése kapcsán, hiszen sorra hozta az addig magyar szempontból példátlan eredményeket. 

A képen: Mandiner képernyőfotó, a A nyitóképen: Krueger John-Henry, Jászapáti Petra, Liu Shaoang, Kónya Zsófia, Liu Shaoling Sándor (b-j), a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltójának tagjai a csapatverseny virágceremóniáján a pekingi téli olimpián a  2022. február 5-én.MTI/Kovács Tamás

Shaolin elbukta a már megnyertnek hitt egyéni aranyat – Shaoang megnyerte a bronzot 1000 méteren

És akkor jött egy olyan pillanat, amikor szétvált a fivérek olimpiai eredményességének útja. Liu Shaolin Sándor előbb egy megnyertnek hitt csúcsversenyszám aranyérmét bukta el a videózás majd kizárása után, míg öccse ugyanabban a versenyszámban a kieső bátyja miatt bejött bronzérmesnek, szintén az első magyar téli olimpiai egyéni bronzérmet nyerve ezzel a magyar csapatnak. 

A montázskép baloldalán: Liu Shaolin Sándor (balra) és a későbbi győztes kínai Zsen Ce-vej a célban a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. Liu Shaolin ugyan elsőként haladt át a célvonalon a döntőben, azaz a videózás percei alatt olimpiai bajnoknak érezhette magát, de végül a zsűri két esetben is szabálytalannak látta, sárga lapos büntetéssel zárták ki, azaz a teljes mezőny végére sorolták. MTI/Kovács Tamás és a jobboldalon: A Magyar Olimpiai Bizottság által közreadott képen a bronzérmes Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének eredményhirdetésén a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 8-án. MTI/MOB/Molnár Ádám

Az 1500 méter nem hozott magyar érmet, a férfiváltónk szereplése is kissé fura körülmények között alakult, hiszen a címvédő magyar váltó nem futhatott az aranyért, végül a B-döntőt megnyerték a fiaink. 

Az első egyéni téli olimpiai bajnoki cím - a sporttörténelmi sikert Shaoang jegyezte

Eközben Shaoang valóban egyéniben is élete legjobb szezonja felé haladt, és fölényesen megnyerte a férfiak 500 méteres egyéni versenyszámát, győzelmét a bátyjával közös sikernek tekintette. 

A képen: Az aranyérmes Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének eredményhirdetésén az olimpiai parkban a pekingi téli olimpián 2022. február 14-én.  MTI/Kovács Tamás

Hatalmas szurkolótábor várta itthon a pekingi játékok után az egész magyar küldöttséget. A magyar rövidpályás gyorskorcsolya válogatott két bronz és egy aranyéremmel tért haza, ha csak az érmeket nézzük és ebből mindháromban szerepe volt Liu Shaoangnak, aki ekkor nem tudta még, hogy egy páratlan világbajnoki szereplés is vár rá a szezonban, és igyekezett minden fronton vigasztalni a bátyját, akik együtt ekkor még örömmel adtak videóinterjút a Mandinernek is. 

Montrealba nem utazott el Sándor, a távollétében Saoang viszont tarolt. Részben az egyik „nagy konkurrens", a bátyja is hiányzott illetve páratlan, szinte éteri állapotban versenyzett. 

A képen: Liu Shaoang négy vébé aranya utáni ünneplése. Fotó: Facebook/ISU Short Track

Már ekkor is felrebbentek pletykák arról, hogy a hatalmi piaci lehetőségeket kínáló és apai ágon második otthonuknak tekinthető Kína felé fordulhat a fivérek pályája, de akkor ezt egyértelműen cáfolták és hatalmas Shaoanggal készült címlapsztorinkban egyértelmű kinyilatkoztatást tett a fiatalabbik fivér arról, hogy Magyarországért korcsolyázik. 

A képen: Liu Shaoanggal készült Mandiner címlapsztori idén április végén. Fotó: Mátrai Dávid/ Mandiner

Hatalmas ünneplés következett, a versenyzők és az edzők is megkapták az olimpiai és sportági jutalmakat, majd amolyan olimpiai ciklust követő egészségesnek tekinthető csend állt be a sportágban.

Annyi sejthető volt, hogy a két ciklus óta kölcsönben hazánkban edzősködő kínai állampolgár

Csang Csing Lina amolyan visszautasíthatatlan ajánlatott kapott a kínai szövetségtől anyagi, és állítólag sportszakmai értelemben is, és visszautazik Kínába,

noha Bánhidi Ákos csapatmenedzser és a válogatott másik edzője és a szövetség is igyekezett elmenni falig, hogy Linát itt tarthassák, aki nagy megbecsültségnek örvendett mind anyagi, mind erkölcsi értelemben. 

És akkor robbant a bomba november 8-án – a Liu fivérek országváltási kérelmet nyújtottak be a MOKSZ-nak

Sokan állítólag számítottak erre, kevesebbeket meglepett a hír, hogy a Liu fivérek akkor még országimegnevezés nélkül ország látási kérelmet nyújtottak be a MOKSZ felé, ahogy erről a Mandiner is beszámolt folyamatosan. 

A képen: Liu Shaolin Sándor és a képernyőfotó a Mandiner cikkéről, amelyben egészen Knáig mentünk, hogy válaszokat kapjunk. Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner

A többit a Mandiner heteken át tartó beszámolóiból már tudjuk. Először a szövetség összesítette a versenyzőkkel kötött és előző olimpiai ciklusra  vonatkozó versenyzői szerződés szerint, hogy hány száz millió forintot kellene visszafizetniük a szerződés megfelelő pontja értelmében az országiváltási kérelem okán. 

Majd a MOKSZ elnöksége december 21-én bejelentette, hogy ingyen távozhatnak a versenyzők és ezzel hozzájárulnak országváltási kérelmükhöz. Ehhez egyébként a versenyzők klubja, a Ferencváros is csatlakozott, vagyis mostanra tudomásul kellett vennie a szakmának, hogy a Liu fivérek nem magyar színekben versenyeznek majd tovább.

Ettől függetlenül lehet-e önök szerint az idei év teljesítménye alapján Liu Shaoang az év magyar férfi sportolója

a világbajnoki címeket szerző és világcsúcsot úszó és Európa-bajnoki érmek egész sorát begyűjtő Milák Kristóf és a pályafutása eddig egyetlen hiányzó trófeáját, az egyéni világbajnoki címet megszerző Szilágyi Áron előtt? Szavazzanak! 

 

 

 

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nyomtam egy Szilágyit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés