Már a 48. másodpercben eldőlt? Tragikus kiütés a vb-n: Portugália – Magyarország 27-20

2023. január 16. 22:26

Írta: Vámos Tamás
A hétfő esti meccs kérdése az volt: az eddig várakozáson felül szereplő magyar válogatott képes lesz-e a 100 százalékos csoportteljesítményre? A válasz sajnos nagyon hamar jött: nem…

A mérkőzésnek az adott már a kezdés előtt különös alaphangulatot, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya, a hétköznapokon a Benfica vezetőedzője – Chema Rodrigueznél tehát kevesebben ismerik jobban a portugál kézilabdát. Éppen ezért a szakember a mérkőzés előtt már elmondta, azért is lesz különösen nehéz mérkőzés, mert az ellenfél egyértelműen minőséget képvisel, 16 egyforma képességű, remek játékos alkotja a keretet, ráadásul a hét a hat elleni taktikát is kiválóan alkalmazzák.

Az sem éppen mindennapi, hogy a luzitánok heves mérsékletű kapitánya, Paulo Pereira éppen a mieink ellen térhetett volna vissza a kispadra, ám mivel bebizonyosodott, hogy Izland ellen egy fejhallgatón keresztül kommunikált segítőjével, Paulo Fidalgóval, ezért újabb találkozóra kapott piros lapot a nemzetközi szövetség illetékes bizottságától

Érdekesség, hogy a magyar válogatottban ezúttal nem az első számú kapus, Mikler Roland kezd, hanem a korábban az FC Portóban is védő Székely Márton.

A találkozó viszont a lehető legrosszabbul kezdődik: a 48. másodpercben a védekezés kulcsembere, Sipos Adrián kap egyből piros lapot. El kell ismerni:

a Veszprém játékosa védekezés közben, lendületből alaposan nyakon vágta a mindössze 18 esztendős Costát…

A mérkőzés első találatát – két és fél perc elteltével – ellenfelünk szerzi (Fernandes révén), ráadásul a portugálok kapusa, Ferreira igen csak bekezd: négy alkalommal is remekül hárít!

Kulcsjelenet: Sipos Adrián már a  48. másodpercben piros lapot kapott... Fotó: MTI/Kovács Tamás

Na, végre! Hat perc 50 másodperc után megszereztük első találatunkat a beállós, Bánhidi Bence révén. Egyből felerősödik a mintegy 150 fős magyar szurkolótábor hangja, amelyet zömében Kristianstadtban illetve Malmőben lakó honfitársaink alkotnak.

A mérkőzés 12. percében 4-1 oda, ebben óriási szerepet játszik Miguel Ferreira, aki – mindent hárít, ráadásul Lékai Máté kapufára bombáz egy büntetőt…

Eddig bírta Chema Rodriguez: miután sokadszor eladjuk a labdát, és az ellenfél gólt szerez, a magyar szövetségi kapitány kikéri az első időt.

Csoda a 15. percben: a magyar válogatott gólt szerez, Bodó Richárd bombáz a kapuba. Sajnos azt ellentámadásból André Costa újra gólt lő, így 8-2 – nem ide…

Menny és pokol: amilyen varázslatos 18 perccel zártuk az Izland elleni meccset, annyira szörnyű első 17 percen vagyunk túl:

Portugália már 9-2-re vezet – Chema nem tehet mást, másodszor is időt kér.

Áttérünk a hét a hat elleni, három beállós játékra, és Bodó Richárd újabb gólt lő, ráadásul Székely kétszer is labdát szerez, végül Rosta Miklós értékesít egy ziccert. 10-3 – lehet-e egy újabb csodafordítás a meccs végén?

Hamar választ kapunk: nem valószínű, hiszen a 24. percben – egy üres kapus gól után - a mérkőzés állása: 13-4. El is engedtük a hét a hat elleni taktikát…

A 28. percben 15-7 az állás, a mieink 37 százalékos lövésteljesítménye mellé egyre gyengébb védekezés párosul. Mi van itt, kérem?

A rémes félidő vége: 16-9 – ilyen gyenge első játékrészt évtizedek óta nem produkált a magyar férfi kézilabda-válogatott…

SZÜNET UTÁN

Ott folytatjuk, ahol abbahagytuk: Rosta Miklós hetesét védi a portugálok cserekapusa, Manuel Gaspar. Az ellenfél támadását azonban kivédekezzük, így mégis magyar góllal (Ancsin Gábor) kezdődik a második játékrész.

Sajnos újra a magyar átlövéseket fejből olvasó Ferreira a portugál kapuban: ezúttal Ancsin lövését hárítja.

Tökéletesen jellemző a találkozóra: az Ancsin ellen szabálytalankodó Alexandre Cavalcantié az első portugál kiállítás. Gyorsan kihasználjuk az előnyt: Bóka Bendegúz eredményes.

Ezután két portugál hetes is kimarad – mibe kapaszkodjunk, ha nem ebbe?

Sajnos nem történik meg a várt fordulat, sőt a 44. percben tovább nő a különbség: 31-23-ra vezetnek a portugálok. Igyekszünk, igyekszünk, de nagyon tompák vagyunk, jól látni: nincs meg bennünk az a káprázatos negyedóra, amelyet Izland ellen villantottak a mieink…

Óriási esélyt szalasztottunk el... Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ez tényleg nem igaz: hiába próbálnánk faragni a tetemes előnyből, de a portugál kapus, Miguel Ferreira egyszerűen megbabonázza a mieinket: először a szélső, Bóka Bendegúz lő tiszta helyzetből mellé, majd Rodriguez Pedro ziccerét hárítja az ellenfél legjobbja. Közben az állás: 24-16 – és még hátra van 8 perc…

Erőlködünk, próbálkozunk, de komoly esélyünk egyszer sem volt a második félidőben a felzárkózásra. Egy perccel a vége előtt már annak is örülnünk kellett, hogy 20 szerzett gólig eljutottunk, az állás: 27-20, gyorsan kiderül: ez is marad a végeredmény.

Sajnos a magyar válogatott hatalmas esélyt hagyott kihasználatlanul, egyszerűen azért, mert mentálisan nem tudtunk felpörögni erre a sorsdöntő találkozóra. Miután Izland – a papírformának megfelelően – simán verte Dél-Koreát (38-25), így a csoport harmadik helyén végeztünk.

Ez azt jelenti, hogy

a legrosszabb forgatókönyv szerint folytatódik számunkra a világbajnokság:

szerda este Göteborgban az egyik társházigazda, az Eb-címvédő Svédország ellen folytatja a szereplést a magyar válogatott, majd következik Brazília és a Zöld-foki szigetek. Ennél sokkal, sokkal több kell és – ennyire nem lehet kétarcú a csapat!

Nyitókép  Fájdalmas vereség volt... Fotó: MTI/Kovács Tamás    

       

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

:-) tetszett.
Én is kézilabdáztam.
Minden csapatsportban benne van egy ilyen. Az lenne a jó, ha csak egy ilyen lenne.
Nagyon drukkolok, hajrá Magyarország!

Mindenképpen szeretjük őket.

Én megvárom még ezt a három meccset, amiket ha megnyerünk, még csoport második is lehetünk.
Hajrá!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés