Az MLSZ a Mandinernek: Az újabb zárt kapus meccset kockáztatjuk a Nagy-Magyarország-transzparensekkel és zászlókkal!

2023. január 25. 14:36
Fontos a különbség: a molinókon és zászlókon megjelenő jelképeket kell a stadionokon kívül tartani, a sálak és a ruházat más kategória. Az utóbbi nem szerepel az MLSZ által tiltottnak minősített viseletek között.

Mint arról a Mandiner beszámolt, a Magyar Labdarúgó-szövetség közleményben tette egyértelművé, hogy a magyar klubok dönthetnek arról, beengedik-e a Nagy-Magyarország-molinóval (vagy zászlóval) érkezőket a mérkőzésekre, de nemzetközi színtéren és kiemelten a válogatott mérkőzéseire ezek nem lesznek bevihetők.

A Mandiner megkeresésére az MLSZ közölte: különbséget kell tennünk a molinókon és zászlókon, valamint a ruházaton, például a sálakon megjelenő jelképek között. Az utóbbi nem szerepel az MLSZ által tiltottnak minősített viseletek között, és erre a szövetség külön is kitér a közleményében, így egyben akár arra is magyarázatot kaphatunk, hogy a magyar miniszterelnök MagyarországGörögország mérkőzésen viselt – s a nemzetközi közvéleményt amúgy alaposan megmozgató, Nagy-Magyarországot ábrázoló – sálja miért nem volt szabályt sértőnek tekinthető.

 

Ruhadarab úgy még nem akasztotta ki a világot, mint Orbán Viktor sálja - mutatjuk a reakciókat!

Érdemes tehát teljes terjedelmében megvizsgálunk a közleményt, hogy megértsük, nem az MLSZ -nek van kifogása a nemzeti összetartozás jelképének megjelenítésével. Arról van szó, hogy a két nagy nemzetközi szervezet, a FIFA és az UEFA szabályzatát követve a FARE-ellenőrök listáján szereplő jelképek felbukkanását kell megelőzni. Hiszen amennyiben ezen ellenőrök jelentik a jelképek felbukkanását, akkor a jelenleg még felfüggesztés alatt álló zárt kapus mérkőzésének elrendelését kockáztatja a Magyar Labdarúgó-szövetség.

Itt tehát több tízezer szurkoló kizárása a tét: ha a lelátókon titokban helyet foglaló FARE-ellenőrök úgy találják, hogy a szurkolók megszegték a listájukon szereplő tiltott jelképek használatára vonatkozó rendeletet, kizárhatják őket a következő mérkőzésről.

Ha tudni szeretné, kik ezek a „fura fickók”, vagyis a FARE-ellenőrök, és milyen elvek alapján készítenek lajstromot az általuk tiltottnak minősített jelképekről (erről itt olvashat),  akkor érdemes végigböngésznie a FARE 2016-ban kiadott és máig érvényben lévő gyűjteményes listáját.

De mi is az a FARE?

A FARE (Football against Racism) a honlapján szereplő tájékoztatás szerint egy ernyőszervezet, amely „összeköti mindazokat, akik a futball világában elkötelezettek a gyűlölet és kirekesztés elleni harcban, és a sportot eszközként használják a társadalmi befogadás előmozdításához, az egyenlőség szellemében.”

„A hálózat szurkolói csoportokból, etnikai kisebbségi csoportokból, emberjogi szervezetekből, amatőr klubokból, helyi szervetekből és aktivistákból tevődik össze, résztvevői szakértelmükkel hozzájárulnak és tesznek is azért, hogy a kirekesztés a futballban a múlté legyen.” A FARE  több mint 130 tagszervezettel rendelkezik, több mint 35 országban. 

Tevékenységi körükbe tartozik „meccsek figyelése és kirekesztő események jelentése”, azaz a hálózat megfigyelőket küld a mérkőzésekre, akik jelentéseket írnak az általuk szélsőségesnek nyilvánított megnyilvánulásokról, melyeknek általában valamilyen büntetés lesz a végük.

Mindennek fényében érdemes átolvasni és értelmezni az MLSZ teljes közleményét, amely erősen árnyalja a szövetség döntését:

„A Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók, molinók kihelyezését, megjelenítését az MLSZ nem tiltja.

Az MLSZ égisze alá tartozó hazai bajnoki és kupamérkőzéseken a jogszabályok értelmében, a szervező dönthet arról, hogy milyen molinók bevitelét engedélyezi. Ugyanakkor a jelképet a FARE (UEFA) katalógusa tartalmazza, ezért nemzetközi klub és válogatott mérkőzéseken, az UEFA és a FIFA, illetve ezekkel együttműködve a FARE ellenőrei jelentésüben rögzítik a jelkép megjelenítését, amely fegyelmi eljárást vonhat  maga után.

A politikai üzenetek megjelenítése az UEFA és a FIFA szabályai szerint tiltottak, ezért az alkalmazott szabályzatok alapján megbüntethetik az MLSZ-t, mint azt tette is több alkalommal az elmúlt időszakban. Ezt megelőzendő a szövetség – mindaddig, amíg az UEFA erre vonatkozó fegyelmi gyakorlata nem változik – továbbra sem engedélyezheti a molinó bevitelét és mindenkitől azt kéri, a válogatott mérkőzésein tekintsenek el az ilyen zászlók és molinók megjelenítésétől, ezzel segítve a nemzeti csapatot abban, hogy telt ház előtt játszhassa mérkőzéseit.

A sál viselése más kategóriába tartozik. A nemzetközi szabályok alapján a nézők ruházatának – ebből a szempontból történő – vizsgálata az MLSZ-nek nem feladata. Így fordulhat elő, hogy egy időben bárki, akár több száz néző is hasonló sálat visel a stadion különböző területein ezzel semmilyen szabályt nem sértve."

A Mandiner megkeresésére az MLSZ azt a tájékoztatást adta, hogy a Nagy-Magyarország megjelenítésre vonatkozó rész az UEFA által használt FARE kiadvány ( a Monitoring discriminatory signs symbols in Europen football  2016) kiadvány  28. oldalán szerepel a magyar jelképek között.

A képen: A Fare által felsorolt tiltott jelképek listáján szereplő Nagy-Magyarország szimbólum. Fotó: Képernyőfotó a FARE katalógusból

A magyarázat alapján a FARE  a Nagy-Magyarország-térképet a Magyar Királyság területének visszaállítását célzó revizionista koncepciónak titulálja. Mint írják, jelenleg a szélsőjobboldali csoportok kisebbsége használja, és gyakran tűnik fel a stadionokon belül.

Jól érzékelhetően tehát az MLSZ mozgástere ezek alapján igen szűk, és a szurkolók tízezreinek érdekeit figyelembe véve nyilván a szövetség legfőbb célja a zárt kapus meccsek elkerülése, ugyanakkor

talán az is világosan kiolvasható a közleményből, hogy labdarúgó-mérkőzésen szurkolói sálat viselni nem csak télvíz idején szabad.

A Mandiner egyébként kérdéseket küldött a FARE-nak, hogy megtudja, miért szerepel a tiltott jelképek között a Nagy-Magyarországot ábrázoló térkép, illetve miért emlegetik egy lapon például a horogkereszttel. 

 

Nyitókép: Trenka Attila/Mandiner

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a szervezet összesen 35 országban van jelen. A többiben tombolhat a rasszizmus? A drága MLSZ mégis mikor kívánta tudomásunkra hozni a tiltást?
A mandi túlságosan mentegető stílust vett fel, igaz, sok helyesírási hibával.

Magyar ellenzéket sejtek. Meg kell vizsgálni, ez a szarvezet honnan szedte, hogy a térkép rasszista??????

Az MLSZ akkor is gyáva nyúlként kussolt. Nem magától jelentette be a saját döntését, csak a kényszer vitte rá.
Most meg magyarázzák a bizonyítványt, ők nem hibásak, csak a fare.

Elolvastad a cikket? Szerintem nem.

A kötödések kezdhetnek túlórázni:-) sok sál és sapka fog kelleni:-)))))

Azért, mert azt mondták nekik. De kik? Keressük meg az ellenzéket e mögött is........

Az MLSZ miért volt gyáva visszakerdezni, hogy bocsika, de a szivárványos zászlók rendben vannak?

Jaaaaa
No meg az inkák ősi zászlaja, tőlük lopták.

Reménytelen. Egy megoldás maradt, tízezrével kell sálat és sapkát viselni télen-nyáron.
Az MLSZ csendben volt, véletlenül derült ki a döntése. Talán neki kellett volna megfelelően kommunikálni sunnyogás helyett.

Liberálfasiszta az UEFA

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés